Germania: Susţinem România şi Bulgaria la Schengen dacă raportul pe justiţie va fi bun
0Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat, luni, la Sofia că Germania va susţine aderarea Bulgariei şi României la Schengen în cazul unui raport pozitiv al Comisiei Europene pe monitorizarea în justiţie, relatează site-ul Novinite.com.
Krichbaum a precizat astfel poziţia Germaniei care condiţionează intrarea Bulgariei Schengen de progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de monitorizare în justiţie pe zonele aflate sub verificarea Comisiei Europene. România se află în aceeaşi poziţie ca Bulgaria.
Opoziţie politică din statele cheie
Intrarea Bulgariei şi României în Schengen s-a lovit de opoziţia politică a unor statele membre cheie din UE, cum ar fi Franţa, Germania, şi Olanda, ale căror guverne au cerut ca aderarea statelor din Balcani la spaţiul fără frontiere să fie condiţionată de rezultatele pe monitorizarea post-aderare exercitată pe zonele cu probleme, cum ar fi crimei organizate şi reforma sistemului judiciar.
"Decizia Germaniei cu privire la aderarea Bulgariei şi României la Schengen va fi luată după raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, publicat în vară. Dacă raportul este pozitiv, Germania nu intenţionează să împiedice aderarea Bulgariei la Schengen", a declarat Krichbaum, luni, în Parlamentul bulgar.
CITEŞTE Cum a fost raportul intermediar pe justiţie pentru România şi Bulgaria
Parlamentarul german a participat la o reuniune a comisiilor pentru Politică Externă şi Apărare şi Afaceri Externe din Parlamentul bulgar. Krichbaum a declarat că Bulgaria şi România încă păstrează o şansă de a adera la Schengen înainte de sfârşitul lui 2011.
Dezbateri aprinse pe Schengen
Acordul Schengen este supus în acest moment unor dezbateri intense la Bruxelles cu poziţii divergente între statele membre şi instituţiile europene. În timp ce unele ţări UE, precum Franţa şi Italia cer schimbarea regulilor Schengen, Comisia Europeană e de acord să le discute, dar nu să le modifice decât pentru situaţii excepţionale.
CITEŞTE Ce reacţie a avut Comisia Europeană după supărările Franţei şi Italiei
Eurodeputaţi din Comisia pentru Libertăţi Civile şi Afaceri Interne apreciază că nu e nevoie de nicio modificare a Codului Schengen doar pentru că două ţări înţeleg să aplice diferite actualele reguli. O dezbatere pe această temă are loc în această după amiază, în Parlamentul European, reunit în şedinţă plenară la Strasbourg.