Germania, nevoită să reimpună carantina în zona unde sunt infectaţi cu noul coronavirus şi sute de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
366.000 de oameni sunt din nou în carantină în districtul german Guetersloh
366.000 de oameni sunt din nou în carantină în districtul german Guetersloh

Premierul landului Renania de Nord-Westfalia a reimpus carantina în districtul Guetersloh până la data de 30 iunie, după creşterea numărului de cazuri de coronavirus la un abator local.

O întreagă regiune din zona abatorului din Germania, unde printre cei infectaţi sunt şi sute de români, este plasată în carantină din cauza coronavirusului. Este o decizie fără precedent de la ridicarea restricţiilor. Este vorba despre zona din jurul abatorului unde e activ cel mai mare focar de coronavirus din Europa. Decizia a fost anunţată în urmă cu puţin timp de premierului landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, unde este această regiune. Aici, cel mai recent bilanţ arată 1.553 de bolnavi în rândul angajaţilor. Aproximativ 650 dintre ei sunt români. Marea temere este legată de faptul că bilanţul infectărilor ar putea fi mult mai mare dacă ar fi incluse şi familiile angajaţilor respectivi. 

Carantina vizează, aşadar, 365.000 de locuitori, câţi sunt în zona respectivă. Măsura este luată cel puţin până la finalul lunii, cu posibilitatea de extindere.  Duminică, în urma întâlnirii celulei de criză, premierul landului Armin Laschet a decis să trimită echipe mobile de testare pentru locuitorii din regiunea abatorului. El spunea că este risc enorm de contagiune, dar că a decis să nu instituie carantina pentru oraşele unde locuiesc acum angajaţii abatorului. Armin Laschet făcea apel către angajaţii străini de la abator, să nu părăsească ţara, să aibă răbdare să fie testaţi şi le-a dat asigurări că vor primi cel mai bune tratament în spitalele din Germania. Apelul venea după ce 17 români au fugit din carantină. 

Laschet a remarcat că marea majoritate a cazurilor se înregistrează în rândul lucrătorilor de la abatorul Toennies şi la fabrica de ambalare a cărnii. Doar 24 de cazuri au fost confirmate la persoane care nu lucrează acolo. Laschet a promis totodată să desfăşoare agenţi de poliţie care să asigure respectarea măsurilor de izolare la domiciliu de către miile de angajaţi ai Toennies şi a adăugat că, dacă va fi nevoie, va fi folosită forţa. În zonă au fost trimişi interpreţi bulgari, polonezi şi români, în contextul în care mulţi angajaţi ai abatorului Toennies provin din Europa de Est. 

Imagine indisponibilă

Abatorul din districtul Guetersloh, bun de plată

Guvernul german analizează posibilitatea de tragere la răspundere juridică în cazul abatorului din districtul Guetersloh unde peste 1.300 de lucrători au fost depistaţi pozitivi la noul coronavirus, a declarat ministrul federal al muncii, Hubertus Heil, la postul public ARD. „Cred că trebuie să analizăm opţiunile pentru tragerea la răspundere în baza codului civil în domeniu“, a afirmat Hubertus Heil, menţionând costurile implicate de gestionarea măsurilor sanitare . El a mai spus că se aşteaptă ca Toennies, compania implicată, să „facă totul“ pentru a limita pagubele. Toennies a afirmat în weekend că ia în calcul să preia toate costurile de testare la COVID-19 în Guetersloh, landul Renania de Nord - Westfalia, unde este situat abatorul în cauză. 

Guvernul va schimba legislaţia în sectorul cărnii

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, a declarat că legea va fi modificată de la începutul lui 2021 pentru a asigura îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Landurile şi serviciile vamale au primit deja instrucţiuni să impună controale mai stricte, a spus el la Berlin. Potrivit ministrului agriculturii, Julia Kloeckner, focarul epidemic de la abatorul Toennies, în care lucrează mulţi muncitori est-europeni, nu este un caz izolat. „Sistemul nu poate continua în felul acesta“, a declarat ea pentru cotidianul Passaue Neue Presse.

 În opinia lui Norbert Walter-Borjans, co-lider al Partidului Social Democrat (SPD), partener în coaliţia de guvernare de la Berlin, sectorul cărnii a creat un sistem „în care muncitorii sunt trataţi ca nişte verigi într-un lanţ de aprovizionare. Orice trebuie să fie cât mai ieftin posibil“. „Guvernul trebuie să asigure condiţii bune de lucru pentru angajaţi şi un tratament corect pentru animale, a mai spus social-democratul. 'Desigur, aceasta va face produsele mai scumpe“, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite