Germania, la limita capacităţilor de primire a refugiaţilor. Controale la frontierele interne ale Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat luni că „lipsa de acţiune a Europei“ a împins Germania „la limitele capacităţilor sale“ de primire a refugiaţilor. Din această cauză Berlinul a renintrodus, temporar, controale la frontieră. Şi Austria va introduce controale mai stricte la frontierele sale şi trimite armata pentru a ajuta la o mai bună gestionare a afluxului de migranţi.

Germania s-a confruntat la sfârşitul săptămânii trecut cu un nou val masiv de refugiaţi, fiind nevoită să revină la controalele la frontiere, în special la cea cu Austria.  „Lipsa de acţiune a Europei în criza refugiaţilor a împins între timp Germania la limitele capacităţilor sale“, a declarat, cotidianului Tagesspiegel, Sigmar Gabriel, care este de asemenea ministru al economiei în cabinetul condus de Angela Merkel. 

Problema „nu este în primul rând numărul de refugiaţi, ci rapiditatea cu care vin aceştia“ şi care complică sarcina landurilor şi a municipalităţilor, a spus el. 
 

Controale la graniţele interne ale Schengen
 

Controalele la frontieră, reintroduse duminică de Germania pentru a limita afluxul de refugiaţi, ar urma să rămână în vigoare "cel puţin câteva săptămâni", a declarat luni ministrul de interne din landul Bavaria, principalul punct de intrare a imigranţilor în Germania, transmite AFP, preluată de agerpres.ro.
 

Aceste controale ar urma să dureze „cel puţin câteva săptămâni“, a indicat, la postul de radio Bayrischer Rundfunk, Joachim Hermann, ministru de interne din landul Bavaria, situat la frontiera cu Austria. 

„Trebuie să avem controale mai puternice, deoarece am constatat în ultimele zile că mulţi dintre cei care ajung nu sunt cu adevărat refugiaţi“, a spus ministrul conservator, membru al CSU, partidul bavarez aliat cu CDU, formaţiunea cancelarului Angela Merkel. 

„Nu are niciun sens, nici chiar pentru refugiaţi, să lăsăm să se formeze un astfel de haos. Măsura vizează în acelaşi timp garantarea securităţii Germaniei“, a adăugat el, în contextul în care landul Bavaria şi în special capitala sa Munchen sunt în prag de saturaţie, cu 63.000 de refugiaţi veniţi din două săptămâni prin Balcani şi prin Europa Centrală.  Germania se aşteaptă să primească 800.000 de solicitanţi de azil în 2015, un record atât pentru Berlin, cât şi pentru Europa. 

Austria trimite armata la frontiere
 

Şi Austria va introduce controale mai stricte la frontierele sale şi trimite armata pentru a ajuta la o mai bună gestionare a afluxului de migranţi, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Werner Faymann, vicecancelarul Austriei, Reinhold Mitterlehner, informează Reuters.
 

„Dacă Germania realizează controale la frontieră, Austria trebuie să aplice controale mai stricte la frontiere. Facem acest lucru în present“, a spus Mitterlehner. 

La rândul său, cancelarul Faymann a spus că nu este la curent cu nicio situaţie în care Germania să fi trimis înapoi în Austria un singur imigrant, de când Berlinul a anunţat, duminică, reintroducerea controalelor la frontiere. 
 

Austria va face apel în scurt timp la armată pentru a ajuta poliţia în gestionarea fluxului de imigranţi care ajung în cea mai mare parte din Ungaria, a anunţat luni cancelarul Werner Faymann.
 

Poliţia din Ungaria, principala ţară de tranzit spre vestul Europei, a anunţat că peste 4300 de imigranţi au traversat ieri frontiera dinspre Serbia, stabilind, astfel,  un nou record zilnic.

Potrivit corespondentului RRA la Budapesta, autorităţile ungare vor să închidă cu o poartă metalică şi linia ferată de la graniţa ungaro-sârbă, de-a lungul căreia se deplasează cei mai mulţi dintre imigranţii care intră în ţară în fiecare zi.

Graniţe „întărite“ şi de Slovacia şi Cehia
 

Slovacia a adoptat măsuri de control la frontierele cu Austria şi Ungaria, din cauza afluxului de imigranţi, a anunţat luni ministrul ceh de interne, în urma unei întrevederi cu omologul său slovac, relatează AFP.
 

În cadrul reuniunii, miniştrii de interne ceh şi slovac, Milan Chovanec şi Robert Kalinak, "au căzut de acord asupra poziţiei că sistemul de cote (de primire a refugiaţilor) nu are sens, în special în contextul ultimelor măsuri luate de Germania la frontieră", se arată într-un comunicat. 

Cehia şi Slovacia "au adoptat imediat măsuri la frontiera austriacă. Slovacia a făcut-o de asemenea la frontiera ungară", potrivit ministrului ceh de interne. 

"Vom adapta aceste măsuri la situaţia existentă. Am căzut de acord asupra intensificării şi eficientizării schimburilor de informaţii", a adăugat el. 

Cehia şi Slovacia sunt ţări de tranzit pentru imigranţii care se îndreaptă spre ţările cele mai bogate din UE, precum Germania sau Suedia. La fel ca Polonia, Ungaria sau România, ele se opun sistemului de cote obligatorii propus de Comisia Europeană şi sprijinit de Germania. 

Franţa şi Germania vor fi „exercita presiuni“ luni, la Bruxelles, pentru a instala centre de control la frontierele Uniunii Europene pentru ca „Europa să poată face să fie respectate frontierele sale“, a declarat luni preşedintele francez, Francois Hollande, citat de AFP.

„Vom face astfel ca începând chiar de astăzi să existe concluzii ca Europa să poată respecta şi să facă să-i fie respectate frontierele“, a asigurat Hollande, cu numai câteva ore înainte de reuniunea de urgenţă a miniştrilor de interne şi ai justiţiei consacrată crizei refugiaţilor. 

„Concret, aceasta înseamnă centre de înregistrare în Grecia, în Italia, în Ungaria pentru a evita ceea ce se petrece astăzi. Aceasta este ceea ce vor face Franţa şi Germania să prevaleze“, a explicat el. 

„Vom fi extrem de vigilenţi“ şi vom exercita presiuni, a insistat şeful statului francez, cu prilejul deplasării sale în estul ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite