Generalul Sîrskîi, omul din spatele contraofensivei: „Ne dorim rezultate foarte rapide, dar este aproape imposibil”

0
Publicat:

Comandantul forțelor terestre ale armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, considerat „cel mai de succes general din secolul XXI”, recunoaște într-un interviu acordat pentru BBC că ofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate de ruși nu merge atât de repede pe cât își doresc concetățenii săi și nu numai.

Generalul Oleksandr Sîrskîi, în prim-plan FOTO Profimedia
Generalul Oleksandr Sîrskîi, în prim-plan FOTO Profimedia

Generalul Sîrskîi a condus apărarea Kievului în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, apoi a fost „creierul” contraatacului încheiat cu alungarea ocupanților din regiunea Harkov, în toamna anului trecut. Acum supraveghează noua contraofensivă a armatei ucrainene în calitate de șef al operațiunilor militare de pe frontul de est.

Intervievat într-o locație secretă, lângă vehiculul său de comandă, Oleksandr Sîrskîi vorbește despre contraofensivă în timp ce o urmărește în direct pe un ecran mare care afișează mai multe fluxuri video de pe câmpul de luptă. Unul dintre fluxuri redă situația din jurul orașului Bahmut, aflat de circa două luni sub ocupația forțelor armate ale Rusiei. Întrebat dacă unul dintre obiectivele sale este recurerirea orașulului, generalul zâmbește și răspunde: „Da, desigur, încerc să o fac”.

Obstacolele contraofensivei

Dar chiar și el recunoaște că, la mai bine de o lună de la lansarea contraofensivei, armata ucraineană înaintează lent, sub așteptări. „Ne-am dori să obținem rezultate foarte rapide. Dar, în realitate, este aproape imposibil”, afirmă generalul Sîrskîi.

Potrivit acestuia, în estul țării, teritoriul apărat de ruși este plin de mine și bariere defensive. „De aceea înaintarea noastră nu merge într-adevăr atât de repede pe cât ne-am dori”, subliniază generalul ucrainean.

Dar Oleksandr Sîrskîi, admirat de mulți, crede că Ucraina încă are un avantaj incontestabil în fața Rusiei. „Cred că unitatea conducerii noastre militare și încrederea soldaților unii în alții reprezintă forța armatei noastre”, precizează el.

Acest aspect contrastează puternic cu ierarhia militară rusă, care este plină de dușmănii, iar ofițerii superiori sunt îndepărtați de la comandă, notează BBC.

Ploaie de obuze

Armata ucraineană pretinde că a recucerit aproape 30 de kilometri pătrați de teritoriu la sud și la nord de Bahmut de la începutul contraofensivei, iar viceministrul Apărării Hanna Maliar prevede o încercuire în curând a ocupanților ruși din acest oraș din regiunea Donețk. Însă obuzele de artilerie cad aproape fără întrerupere asupra unei poziții ucrainene situate a trei kilometri de Bahmut, constată BBC.

Alex, un soldat din Brigada 57 a Ucrainei, spune că situația este „încordată”. El arată spre un crater imens rezultat în urma căderii unor obuze cu câteva ore mai devreme.

Într-un buncăr, departe de bombardamente, comandanții coordonează eforturile de recucerire a Bahmutului. În urmă cu două luni, armata ucraineană pierdea teren aici și era în pericol de a fi încercuită. Acum lucrurile stau invers.

Colonelul Oleksandr Bakulin, comandantul Brigăzii 57, spune că acum rușii sunt cei care au probleme. El nu-și subestimează inamicul, dar subliniază că mercenarii Wagner, implicați în cucerirea Bahmutului, erau mai redutabili decât soldații ruși cu care se confruntă în aceste zile.

Miza recuceririi Bahmutului

Pentru prima dată pe frontul de est, numărul soldaților ucraineni este egal cu cel al invadatorilor - aproximativ 160.000. Cu toate acestea, armata ucraineană încă este depășită de artileria rusă.

S-ar putea schimba dinamica odată cu folosirea munițiilor cu dispersie furnizate de SUA? Colonelul Bakulin recunoaște că sunt controversate, dar le consideră necesare, mai ales că rușii le folosesc împotriva ucrainenilor. Pot „provoca daune foarte mari infanteriei inamice”,  explică el. Dar, adaugă Oleksandr Bakulin, „nu pot să spun că bombele cu dispersie ne vor rezolva toate problemele de pe câmpul de luptă”.

Revenind la recucerirea Bahmutului, generalul Sîrskîi apreciază că un succes acolo ar avea în primul rând o valoare strategică, apoi simbolică, întrucât este o „poartă de acces” către alte orașe cheie din estul Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite