Franţa vrea ca Marea Britanie să lămurească soarta copiilor refugiaţi din Calais: ”Să vă faceţi datoria morală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii din Jungla Calais FOTO Artur Widak/NurPhoto/REX Shutterstock
Copii din Jungla Calais FOTO Artur Widak/NurPhoto/REX Shutterstock

Preşedintele francez François Hollande a lansat sâmbătă un apel către Marea Britanie, cerându-i să lămurească soarta a sute de copii neînsoţiţi care trăiesc încă în lagărul de migranţi recent demolat din Calais şi ai căror părinţi se află în regat, potrivit The Guardian.

Confirmând că 5000 de persoane au fost evacuate până în prezent, Hollande a declarat că 1.500 de minori neînsoţiţi rămaşi, adăpostiţi într-o tabără făcută din containere de transport maritim, vor fi transferaţi rapid către centrele de primire din Franţa. Anunţul a consternat agenţiile de caritate, care au că atenţionat politica de dispersie i-ar putea face pe mulţi dintre copii, speriaţi şi neîncrezători, să încerce să fugă.

De asemenea, a avut loc şi o schimbare majoră în politica acordului cu Marea Britanie. Oficialii Home Office (departamentul ministerial al Marii Britanii responsabil pentru imigraţie – n.r.), care aşteptau să proceseze cererile copiilor din Calais, au fost înlocuiţi de oficialii francezi din cauza lipsei lor de acţiune. "A trebuit să ne ridicăm la provocarea problemei refugiaţilor", a declarat Hollande, ca explicaţie la această măsură, în timpul unei vizite la un centru de primire în Doué-la-Fontaine, în vestul Franţei. "Nu am putut tolera această tabără şi nu vom tolera nici altele. Există 1.500 de minori neînsoţiţi rămaşi în Calais şi aceştia vor fi expediaţi foarte repede către alte centre", a precizat el.

Hollande a spus că a vorbit cu Theresa May pentru a se asigura că oficialii britanici vor "însoţi aceşti minori la centre şi vor juca un rol ulterior în a le ura bun venit în Regatul Unit". "Transferul acestora în Marea Britanie este urgent", a adăugat el, exclamând: "Vă rugăm să vă asumaţi responsabilităţile şi să vă faceţi datoria morală prin organizarea imediată a sosirii lor".

Risc major de fugă

Ginny Howells, manager al situaţiilor de urgenţă al asociaţiei Salvaţi Copiii, aflată în tabără, a avertizat că transportarea copiilor neînsoţiţi la centrele de primire din Franţa ar putea avea efecte inverse.

"Ne dorim ca aceşti copii să meargă către cazări corespunzătoare pentru copii, dar preocuparea noastră uriaşă este că ne confruntăm cu un risc major de fugă. În ultima evacuare din luna martie, 129 de copii au dispărut. Ştim că mulţi alţi copii au fugit deja departe. Ştim că dacă transferi un copil în altă parte din Franţa, riscul este că ei îşi pierd speranţa că vor ajunge în Marea Britanie", a spus Howells.

Ea a adăugat: "Am vorbit cu copii care spun că nu au încredere unde îi duce acest autobuz, că au de gând să se urce într-un camion şi să plece singuri mai departe”. "Noi le spunem că pot depune în continuare cererea de reîntregire a familiei de oriunde se află în Franţa. Am reuşit să convingem câţiva copii, dar mult mai mulţi au devenit atât de deziluzionaţi că nu mai au încredere în oficialii francezi, astfel încât vor să fugă", a explicat ea.

Clare Moseley, fondator al asociaţiei britanice de caritate Care4Calais, şi-a exprimat preocuparea pentru acei copii care au fost deja evacuaţi. "Suntem îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în continuare - va exista o multitudine de tabere mai mici, unde condiţiile sunt chiar mai rele decât în ​​junglă".

Organizaţiile de caritate au declarat că situaţia pentru cei care au rămas în lagărul se dovedeşte extrem de dificilă. Calais Action a spus că cel puţin 14 copii au fost lăsaţi să intre în tabără vineri seara, neavând unde să meargă. Unii copii au fost nevoiţi să se adăpostească în locuinţe improvizate în afara taberei care a fost acum demolată cu buldozerul.

"Este oribilă situaţia acum", a declarat Lally Mergier, un voluntar pentru femeile şi centrul de copii din tabără. "Sunt canistre de gaze arse, gunoi peste tot, o mulţime de şobolani. Ne-am dori ca Marea Britanie să-şi intensifice acţiunea şi să ia copiii pe care ar trebui să îi ia, iar Franţa să se ocupe de ceilalţi, însă nicio parte nu pare să vrea să facă nimic", a precizat ea. "Am avut trei băieţi eritreeni - doi în vârstă de 13 ani, unul în vârstă de 14 ani - şi nu am putut identifica niciun fel de cazare oficială pentru ei. A trebuit să le spun că nu le putem găsi un pat pentru noapte. Asta este complet inacceptabil", a spus Howells.

Problema distribuirii copiilor din tabăra de refugiaţi din Calais a devenit o sursă de diviziune amară între Franţa şi Marea Britanie. Unii dintre copii spun că au părinţi în Marea Britanie şi nu sunt lăsaţi de autorităţi să se reunească cu aceştia, iar alţii nu au niciun fel de rude, însă speră la o viaţă mai bună în Regatul Unit.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite