Franţa şi Germania fac front comun pentru a se asigura că tineretul european nu devine o „generaţie pierdută”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parisul şi Berlinul au elaborat o strategie comună bazată pe bani europeni pentru a lupta cu rata uriaşă a şomajului care ameninţă să transforme tineretul Europei într-o generaţie pierdută.

În multe state comunitare, ratele şomajului în rândul tinerilor sunt aproape duble faţă de mediile naţionale, iscând temeri serioase privind viitorul populaţiei Uniunii Europene. 

Pentru a combate fenomenul, Michel Sapin, ministrul francez al Muncii, şi Ursula von der Leyen, omologul său din Germania, au elaborat un plan comun, bazat pe acordarea de credite angajatorilor, scrie cotidianul german „Rheinische Post”. 

Strategia este numită de cei care au lucrat la ea „Noua Înţelegere”, precum planul aplicat de preşedintele american Franklin D. Roosevelt în 1930, prin care a reuşit să scoată Statele Unite ale Americii din Marea Depresiune. 

Împrumuturi în valoare de „câteva miliarde” de la BEI

Propunerea franco-germană va fi prezentată la un eveniment organizat pe 28 mai la Paris de către filantropul Nicolas Berggruen. Această „nouă înţelegere” s-ar baza pe sprijinul mai multor mari companii, cu condiţia ca Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) să acorde credite de „câteva miliarde” întreprinderilor care îşi iau angajamentul de a recruta sau instrui tineri. 

UE a încheiat deja un acord pentru a aloca şase miliarde de euro în următorii şapte ani pentru a reduce rata şomajului în rândul tinerilor. Această sumă s-ar putea majora de până la 10 ori şi să ajungă la 60 de miliarde de euro sub formă de credite pentru angajatori, în cazul în care strategia va fi aplicată. 

La începutul anului 2008, rata şomajului în rândul tinerilor la nivel comunitar se situa la 18,1%, cel mai scăzut nivel din istorie. Începând cu anul 2000 şi până atunci, s-a putut observa că, în medie, rata şomajului în rândul tinerilor era de obicei dublă faţă de media generală. Criza economică mondială a destabilizat însă acest raport, iar acum în multe state rata şomajului în rândul tinerilor a explodat. 

Între timp,  în state precum Spania şi Grecia, mai bine de jumătate dintre populaţia cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani să nu aibă un loc de muncă. 

290 de milioane de tineri şomeri

Potrivit datelor oficiale publicate de Organizaţia Internaţională pentru Muncă, 75 de milioane de tineri din întreaga lume nu au locuri de muncă, adică 6% din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Statistica Băncii Mondiale susţine că 260 de milioane de tineri sunt şomeri. Însă, potrivit calculelor publicaţiei britanice „The Economist”, nivelul real al şomajului în rândul tinerilor se ridică la 290 de milioane. În general, rata şomajului în rândul tinerilor este mai ridicată decât media naţională. 

În Grecia, rata şomajului pentru segmentul 15-24 de ani se ridică la peste 59%, în timp ce în Spania ea se apropie de 56%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite