Franţa a deschis deja 232 de centre de vaccinare împotriva variolei maimuței
0În Franţa, 232 de centre de vaccinare „sunt deja deschise” pentru a face faţă unei eventuale epidemii de mpox, a declarat marţi premierul demisionar Gabriel Attal, promiţând în acelaşi timp 100.000 de doze de vaccinuri celor mai afectate ţări, transmite AFP.
„Suntem pregătiţi să facem faţă tuturor scenariilor şi riscurilor”, a scris el pe X.
Până în prezent, nicio contaminare cu clada 1, mai mortală şi mai virulentă decât clada 2, nu a fost încă înregistrată în Franţa, potrivit guvernului.
În Europa, Suedia a anunţat că a înregistrat un caz de infectare cu subtipul cladei 1b, care a apărut recent în Africa, iar Franţa se aşteaptă să apară în curând cazuri pe teritoriul său.
„232 de centre de vaccinare sunt deja deschise în toată ţara. Şi multe altele vor fi disponibile”, conform lui Gabriel Attal.
„Aşa cum a solicitat preşedintele Republicii, Franţa va dona 100.000 de doze de vaccin”, a mai indicat el. „Aceste doze vor fi distribuite prin intermediul Uniunii Europene în regiunile în care virusul circulă puternic". Aceste donaţii vor "spori efortul european actual cu aproape 50%”.
Această nouă tulpină, care, de câteva luni, face ravagii în Congo, a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare, miercuri, o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alarmă.
Suedia a anunțat, joi, că a înregistrat un caz de subtip „clada 1b”, aceeași nouă tulpină care apare în Congo din septembrie 2023, mai mortală și mai virulentă decât „clada 2”, endemică în Africa de Vest.
Vineri, Asia a înregistrat primul său caz de mpox, în Pakistan.
Mpox sau variola maimuței este o boală virală care se transmite atât de la animale la oameni, cât și între oameni, prin contactul fizic direct și indirect și poate cauza febră, dureri musculare și leziuni. Netratată, boala poate cauza moartea.
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat vineri că se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă în Europa cu noua variantă de mpox.