FOTO VIDEO Iarna face prăpăd în Europa. Marea Britanie va fi „înghiţită” de zăpadă la sfârşitul lui ianuarie
0Mai multe regiuni din Europa au fost afectate de ninsori, iar meteorologii avertizează că un nou val de precipitaţii ar putea să se abată în ultimele zile ale săptămânii.
În unele zone din Europa stratul de zăpadă atinge chiar şi câţiva metri, iar meteorologii avertizează că un nou val de precipitaţii sub formă de ninsoare este aşteptat în zilele următoare, relatează DPA.
În Alpi, nivelul de alertă de avalanşă nu a fost suspendat. Echipele din Austria au trimis, pe calea aerului, echipe pentru a cerceta zonele cele mai afectate de căderile de zăpadă.
Trei schiori germani şi-au pierdut viaţa sâmbătă într-o avalanşă în vestul Austriei, iar un al patrulea este dat dispărut, a precizat duminică poliţia locală, potrivit AFP.
Trupurile celor trei bărbaţi în vârstă de 56, 36 şi respectiv 32 de ani au fost descoperite în timpul serii de sămbătă în masivul din landul Vorarlberg. Aceştia plecaseră într-o excursie de o zi. Un bărbat de 28 de ani este dat dispărut.
Riscul de avalanşă este de nivelul 3 (pe o scară cu cinci trepte) în această zonă, în timp ce în alte regiuni muntoase din Austria a ajuns la 4 sau 5, după căderile excepţionale de zăpadă din aceste zile, care au determinat intervenţia armatei pentru securizarea drumurilor şi clădirilor sau evacuarea unor persoane.
Circa 300 de locuitori din Innsbruck, capitala landului Tirol, au fost sfătuiţi să rămână în case vineri şi să ţină ferestrele închise pentru a nu fi afectaţi de o eventuală avalanşă.
La Aeroportul din Frankfurt circa o zecime dintre zboruri – aproximativ 120 – au fost anulate din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piste, iar în Munchen, au fost contramandate circa 90 de zboruri. De asemenea, în Germania, unii şoferi au petrecut noaptea în maşini, în special conducătorii auto surprinşi pe autostrada A8 în apropiere de Chiemsee, în sudul ţării.
Un strat nou de zăpadă de până la un metru înălţime urmează să se depună în Germania, fiind instituit cod violet, cel mai sever posibil.
În Elveţia, mai mulţi turişti au fost coborâţi vineri din pasul Schwaegalp după ce o avalanşă a afectat joi hotelul montan în care erau cazaţi, potrivit unui anunţ al poliţiei. La altitudini de 1.500 de metri, stratul de zăpadă măsoară între 1,5 şi 2,5 metri.
Crucea Roşie a intervenit pentru a-i ajuta pe şoferii blocaţi pe o autostradă din sudul landului german Bavaria, iar un băiat de nouă ani a fost ucis de un copac prăbuşit. Intrarea unui hotel elveţian a fost lovită de o avalanşă, iar furtuna de zăpadă a făcut ca drumurile să fie impracticabile în Suedia şi Norvegia.
Echipele de intervenţie din Austria au fost nevoite să meargă prin zăpadă până la brâu pentru a ajunge la un practicat de snowboard în vârstă de 41 de ani care se rătăcise după ce ieşise de pe pistă în staţiunea Schlossalmbahn.
Intemperiile au luat o pauză vineri în Austria, unde stratul de zăpadă a atins trei metri în anumite regiuni. Şapte persoane şi-au pierdut viaţa în ultima săptămână şi doi turişti aflaţi în drumeţie sunt daţi dispăruţi de sâmbătă.
“Astfel de cantităţi de zăpadă la altitudini mai mari de 800 de metri se întâmplă o dată la 30 sau 100 de ani”, a spus Alexander Radlherr de la Institutul Central pentru Meteorologie şi Geodinamică din Austria.
În Austria, armata a trimis elicoptere pentru a scutura zăpada din vârfurile copacilor reducând astfel riscul ca aceasta să se prăbuşească pe străzi şi căi ferate.
În Suedia, furtunile de zăpadă au devastat regiuni din nordul ţării. Pe locuri s-au înregistrat viteze record ale vântului, de 49,7 m/s, iar furtuna Storm Jan a provocat haos în localitatea Stekenjokk, la graniţa cu Norvegia.
În nordul Norvegiei, un şofer de camion a relatat vineri dimineaţă cum, împreună cu alţi şoferi, au rămas blocaţi pe un drum de munte de joi, ora 17:00 (16:00 GMT). Magnar Nicolaisen a povestit pentru postul public de televiziune NRK că a dormit în cabina camionului pe timpul nopţii, iar ceilalţi participanţi la trafic au fost nevoiţi să rămână în maşini.
Condiţiile atmosferice au fost deosebit de periculoase în Bavaria, unde, potrivit posturilor locale de televiziune, zăpada a paralizat viaţa publică.
Transporturile feroviare au fost grav afectate în sudul şi estul landului, iar circulaţia rutieră a fost blocată din cauza porţiunilor alunecoase şi a copacilor prăbuşiţi.
Un băiat de nouă ani a fost ucis în apropiere de Munchen când un copac s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii. A fost găsit după 40 de minute, dar salvatorii nu l-au putut resuscita.
Două porţiuni ale autostrăzii A8 au fost închise în sud-est, iar şoferii şi-au petrecut noaptea la un popas de lângă Rosenheim. Crucea Roşie din Bavaria şi o agenţie guvernamentală a venit în ajutorul automobiliştilor.
Drumurile din regiunea Berchtesgaden în apropierea graniţei cu Austria au fost blocate, iar armata a trimis circa 200 de militari pentru a-i ajuta pe oamenii prinşi în zăpadă. Sunt aşteptat alte ninsori sâmbătă noapte. Circa 90 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Munchen, iar traficul aerian a fost perturbat şi la Frankfurt.
Ninsori abundente în Balcani
Ninsorile abundente s-au mutat şi în Balcani. Zăpezile au acoperit zone întinse în Serbia, Bosnia şi Herţegovina sau Muntenegru.
A nins în zone întinse din Bosnia Herţegovina. Într-un orăşel din est, zăpezile au acoperit cu un strat gros case, maşini şi drumuri. Din cauza zăpezilor, care pe alocuri au fost de peste un metru, unele drumuri au fost blocate.
Patru municipalităţi din sud-vestul Serbiei au introdus măsuri de urgenţă din pricina căderilor de zăpadă. Şoferii au fost avertizaţi să ţină seama de faptul că circulaţia se desfăşoară cu greutate.
Majoritatea şcolilor au fost închise, iar echipajele de intervenţie le-au distribuit locuitorilor provizii. În Muntenegru, trei oraşe de la Marea Adriatică au rămas fără curent după ce o furtună puternică a afectat sistemul de electricitate. Potrivit meteorologuilor, primele 10 zile ale lui ianuarie au fost şi cele mai reci din ultimii ani.
Două persoane au murit într-o avalanşă produsă în zona staţiunii bulgare Bansko
Două persoane care practicau snowboarding au decedat în Bulgaria în urma unei avalanşe pe care chiar ei ar fi declanşat-o, vineri dimineaţă, în afara domeniului schiabil din sudul Munţilor Pirin, conform media bulgare, citate de DPA.
Accidentul s-a petrecut mai sus de staţiunea de schi Bansko, unde cele două victime se aflau împreună cu alţi doi bărbaţi.
Aceasta a fost prima avalanşă din acest an în Bulgaria, notează DPA. Practicanţii sporturilor de iarnă din staţiunile de schi din Bulgaria au fost avertizaţi zilele acestea în legătură cu riscul ridicat de producere a unor avalanşe.
Tinerii în vârstă de 15 ani s-au aventurat către o zonă aflată dincolo de pantele din Bansko, potrivit bTV. Operaţiunea de salvare a acestora a fost "extrem de riscantă", a declarat preşedintele Crucii Roşii din Bulgaria, Hristo Grigorov, pentru agenţia de ştiri Focus din Sofia. Tinerii au fost transportaţi pe sănii şi duşi apoi la spital.
O avalanşă a lovit un hotel-restaurant din Elveţia
În Elveţia, o avalanşă a lovit un hotel-restaurant, rănind trei persoane. Potrivit presei locale, avalanşa a avut o lăţime de 300 de metri şi a coborât dinspre Schwägalp.
Salvatorii au cercetat vineri zona pentru a se asigura că nu a rămas nimeni prins în zăpadă în vecinătatea hotelului Säntis. Mai multe maşini şi un autobuz au rămas îngropate în zăpadă.
Unul dintre oaspeţii cazaţi în hotel a apus că, iniţial, a crezut că zăpada cade de pe acoperiş.“A fost un zgomot masiv, iar partea din spate a restaurantului a fost înghiţită de o masă mare de zăpadă”, a spus oaspetele pentru Tagblatt.
Marea Britanie va fi „înghiţită” de zăpadă la sfârşitul lui ianuarie
Meteorologii avertizează că în Marea Britanie vor urma căderi masive de zăpadă la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit unei diagrame meteo indicând condiţii meteorologice severe de iarnă, care vor „pune stăpânire” peste ţară în câteva săptămâni. Temperaturi foarte scăzute şi furtuni de zăpadă continuă să aducă haos pe continentul european.
O prognoză pe termen mai lung emisă de agenţia Met Office dezvăluie că în Marea Britanie vor reveni temperaturile foarte scăzute, iar probabilitatea unor căderi mari de zăpadă creşte spre sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie.
O diagramă meteo îngrijorătoare transmisă de WXCHART arată că Marea Britanie ar putea fi „înghiţită” de zăpadă la sfârşitul lunii, Scoţia şi Irlanda de Nord urmând să fie cel mai afectate de condiţiile severe de iarnă, potrivit Express.
De asemenea, prognoza Met Office mai precizează că, pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul lunii şi la începutul lunii februarie „există o probabilitate crescută ca vremea rece să se instaleze la nivel general, ceea ce va aduce un risc sporit de îngheţ, ceaţă şi zăpadă”.
Între timp, BBC Weather a avertizat că există „reale îngrijorări” că în Europa vor fi în continuare căderi „însemnate” şi „abundente” de zăpadă în zilele următoare. Zăpada va acoperi noi zone şi va aduce temperaturi foarte scăzute în mare parte continentului, în special în Moscova.