FOTO 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului: aspecte ale sistemului din Germania de Est mai bune decât cele din Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Paul Hockenos de la publicaţia „Foreign Policy” face o scurtă analiză a opt aspecte din fosta Republică Democrată Germană (RDG) pe care le consideră că încă trezesc nostalgia în rândul celor care au trăit în această ţară.

La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului argumentele care privesc lucrurile pozitive şi negative în ceea ce priveşte Germania de Est (Republica Democrată Germană) sunt încă aduse în atenţia publică.

Într-adevăr, există un consens general asupra ieşirii dintr-un stat poliţienesc unde oamenii erau supravegheaţi îndeaproape. De asemenea, sondajele din Germania arată foştii cetăţeni ai RDG sunt mulţumiţi de procesul de unificare, mult mai mult faţă de cei care au trăit în RFG.

Cu toate acestea, o parte din oamenii şi-au trăit o bună parte din viaţă în Germania comunistă îşi aduc aminte cu nostalgie la ceea ce a reprezentat viaţa lor înainte de 1990.

Duminică, 9 noiembrie, sunt sărbătoriţi 25 de ani de la căderea Zidului care a dus la reunificarea Germaniei.  Din acest motiv, jurnalistul Foreign Policy aduce în prim plan un număr de lucruri de care germanii din partea de est îşi aduc aminte cu nostalgie:

1.Sistemul de îngrijire a copiilor

Creşele şi grădiniţele au fost considerate ca un lucru pozitiv al sistemului din partea de est a Germaniei. Exista un sistem gratuit de îngrijire a copiilor , iar un număr mult mai mare de femei putea să fie active în câmpul muncii. De asemenea, potrivit autorului articolului, fiecare familie primea un beneficiu financiar de 1.000 de mărci de fiecare dată când era născut un nou copil.

Creşele şi grădiniţele aveau un program care începea la şase dimineaţa şi erau deschise mai multe zile pe săptămână decât în prezent. În plus, această apreciere vine şi ca urmare a faptului că în prezent în Germania există o lipsă de personal în acest domeniu din cauza salariilor mici oferite.

Aspectul negativ al creşelor şi grădiniţelor dat de faptul că de la acest nivel începea procesul de îndoctrinare prin poezii şi cântecele aprobate de conducerea de partid – Partidul Comunist German. În plus, copiii erau sever pedepsiţi când greşeau.

 2.Reciclarea

Procesul de reciclare a fost mult promovat în RDG. Încă de la vârste fragede,copii erau învăţaţi că anumite lucruri trebuie strânse pentru a fi duse la reciclare: sticle, resturi de metal, dar mai ales hârtie. Pentru materialul strâns, existau recompense.

În momentul în care organismul din RDG care se ocupa de achitarea materialului reciclat a încetat plăţile, în 1990, volumul colectării a scăzut cu 90 la sută.

3.Produsele specifice perioadei din copilărie

Numeroase produse din acea perioadă, deşi proaste calitativ de multe ori, erau apreciate de copiii care au păstrat amintiri frumoase ale acelor momente. Un astfel de produs era un cârnat bine condimentat specific părţii de est a Germaniei, nu ca în prezent, cârnaţii Thuringer.

4.Bancurile erau mult mai bune

Un mod de a alunga monotonia şi nemulţumirea faţă de regim erau bancurile care aveau nuanţă politică. Bineînţeles, dacă le spuneai şi printre interlocutori erau şi informatori ai Stasi, exista riscul să fie ridicat pentru interogatorii.

5.Bănci de colectare a laptelui

Nu, nu este vorba de locuri destinate strângerii de laptelui de la diferite animale, ci un alt tip de bănci. În aceste locuri, femeile care alăptau şi puteau dona o parte din lapte lor erau rugate să vină pentru a le sprijini pe cele care aveau probleme în acest sens, din diferite motive.

Marea problemă era reprezentată de respectarea condiţiilor de igienă. Astfel, laptele donat trebuia nu fie oferit de persoane care sufereau de diferite boli, cum ar fi hepatita sau HIV.

6.Nudismul

Practicarea nudismului nu era un lucru tabu iar persoane din diferite segmente de vârstă alegeau să se bronzeze complet la mare, fără a există o timiditate aşa de mare ca în partea de vest.

7.Modele de sex feminin

În RDG modele feminine care apăreau în reviste sau în rarele prezentări de modă erau cu precădere femei obişnuite. Nu era ales tiparul occidental al datelor antropometrice. Era căutată naturaleţea.

8.Solidaritatea

Probabil unul din principiile pe care oamenii care au trăit în RDG îl văd în continuare ca pe un lucru net pozitiv era solidaritatea. Oamenii erau consideraţi mult mai porniţi spre spiritul colectiv, nu adepţi ai unei comunităţi individualiste. Pe scurt, camaraderia era mult mai puternică faţă de cunoscutul naţionalism german.

Potrivit jurnalistului Foreign Policy nu toţi cetăţenii germani care au trăit în partea comunistă sunt nostalgici. Unii, mai ales din cei care au suferit datorită convingerilor pe care le-au afişat, vor doar să uite acei ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite