Fostul șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, susține că autoritățile de la București i-au cerut să nu dezvăluie că drone rusești au căzut pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul comandant șef al Armatei Ucrainene, Valerii Zalujnîi, acum ambasador al Ucrainiei în Marea Britanie, a dezvăluit, în cadrul unui forum organizat recent de Universitatea Catolică Ucraineană, că autoritățile române i-au cerut în repetate rânduri să nu facă publice informații referitoare la prăbușirea acestor drone pe teritoriul României, relatează Kyiv Independent și alte surse ucrainene.

Valeri Zalujnîi, fostul șef al armatei ucrainene/FOTO:X
Valeri Zalujnîi, fostul șef al armatei ucrainene/FOTO:X

Zalujnîi a povestit că, deși România era pe deplin conștientă de pericolul reprezentat de aceste atacuri, a ales să adopte o atitudine precaută, dorind să evite orice escaladare a relațiilor cu Rusia. „România înțelege foarte bine situația, dar preferă să tacă. Mă sună și îmi spun: «Taci». Adică, două drone „Shahed” au căzut în portul lor, dar ei insistă: „Te rog, nu divulga”, a spus Zalujnîi. El nu a specificat când anume au avut loc conversațiile cu oficialii români.

Potrivit generalului în rezervă, situația a ajuns până în punctul absurdului – autoritățile române s-au plâns că sistemele ucrainene de război electronic (REB) au deviat dronele, trimițându-le spre teritoriul românesc.

„Apoi mă sună la telefon și îmi spun: «De ce ați pornit sistemele de război electronic? Au deviat «Shahed-urile» către noi». «Atunci doborâți-le», le-am spun eu. «Aveți 40 de F-16»”, a mai relatat ambasadorul.

De asemenea, Zalujnîi a rememorat mai multe incidente în care dronele rusești au ajuns pe teritoriul României, cum ar fi în noaptea de 25 decembrie, când o rachetă rusească X-101 a ajuns în spațiul aerian românesc și moldovean, iar pe 13 februarie, două drone „Shahed” au explodat pe teritoriul României. În toate aceste cazuri, autoritățile române au fost reticente în a face publice aceste incidente, având în vedere sensibilitatea situației internaționale. Ministerul Apărării Naționale al României a confirmat că aceste drone au fost folosite de trupele rusești pentru atacarea infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre.

În noaptea de 16 spre 17 ianuarie, în timpul unui masiv atac rus asupra Ucrainei, autoritățile române au declanșat alertă aeriană în nordul județului Tulcea, la granița cu regiunea Odesa. Avioanele militare românești au fost trimise pentru a monitoriza situația.

Aceste evenimente subliniază nu doar pericolul constant reprezentat de atacurile rusești asupra infrastructurii din apropierea granițelor Ucrainei, dar și modul în care statele vecine sunt forțate să navigheze cu precauție în fața unei amenințări globale tot mai imprevizibile, fiind conștiente de importanța de a nu provoca o confruntare directă cu Rusia.

Ucraina continuă să solicite sprijin occidental, inclusiv sisteme avansate de apărare antiaeriană, pentru a-și proteja infrastructura critică și a preveni căderea dronelor și rachetelor către țările vecine.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite