Fost membru al DGSE: Atentatele teroriste de la Paris, previzibile şi imposibil de oprit
0Serviciile de poliţie şi informaţii se aşteptau la comiterea unor atacuri de amploarea celor care au avut loc vineri seara la Paris, dar este foarte greu să previi şi să stopezi astfel de tragedii, spune un fost şef din cadrul Direcţiei Generale pentru Siguranţa Externă din Franţa (DGSE), citat de Le Point.
În pofida resurselor umane şi mijloacelor materiale mobilizate în cadrul noilor măsuri privind lupta împotriva terorismului adoptate a doua zi de la atentatele contra Charlie Hebdo şi Hyper Cacher în ianuarie, Parisul a fost zguduit vineri seara de cele mai grave atentate din istoria Franţei. Aceste atacuri, imputate de preşedintele francez Francois Hollande „armatei teroriste“ a organizaţiei Statul Islamic, erau aşteptate, dar foarte greu de prevenit, afirmă Alain Chouet, fostul membru al DGSE. Porivit lui, tot mai mulţi jihadişti se întorc din Siria sau sunt inspiraţi de acţiuni ale organizaţiei extremiste Statul Islamic, precum şi ale reţelei teroriste Al-Qaida. În plus, o operaţiune coordonată cu opt atacatori şi kamikaze poate fi uşor planificată fără a atrage atenţia.
Neputinţă
„Nu poţi să faci ceva“ în faţa unor astfel de atentate, declară Chouet. „Putem deschide un Guantanamo francez pe Larzac şi să închidem acolo mii de băieţi răi care se întorc din Siria dacă vrem, dar nu-i vom împiedica niciodată pe opt indivizi să pună mâna pe arme“, continuă el „Nu-i vom putea împiedica niciodată pe opt băieţi răi determinaţi, formaţi în străinătate şi trimişi aici, sau prezenţi deja la faţa locului, şi motivaţi din Siria să treacă la acţiune“, insistă el. „Atacatorii de vineri seara sunt în mod sigur oameni care se cunosc deja, care au fost instruiţi cum să nu atragă atenţia, să rămână sub radar, să avanseze izolat şi să atace împreună“, subliniază Alain Chouet.
Ceva nou
Persoanele kamikaze responsabile de atacurile de vineri seara de la Paris erau echipate cu centuri sau cu veste cu explozivi, pe care le-au acţionat pentru a comite atentatele sau care au explodat în urma impactului cu gloanţe trase de poliţişti. Acest lucru este o premieră în Franţa şi constituie un semnal că o reţea jihadistă prezentă în Haxagon dispune de mijloace capabile să le fabrice.
„Aceasta este ceva nou“, precizează fostul membru al DGSE, menţionând că „va constitui cu siguranţă una dintre axele anchetei“.
Potrivit lui, „expertul în fabricarea explozivilor este foarte important. El nu participă niciodată la atacuri. Prin urmare, el se ascunde pe undeva“.
Numărul jihadiştilor, în creştere
Implicarea Parisului în războiul împotriva Statului Islamic în Irak şi în Siria va continua să mobilizeze mii de voluntari internaţionali din cadrul SI, scrie Le Point. De altfel, mulţi internauţi sunt vrăjiţi de acţiunile SI şi le glorifică pe Internet. Atentatele de la Paris au fost de asemenea glorificate de către simpatizanţi ai SI, care au ameninţat chiar cu comiterea de noi atacuri.
Atacul împotriva Charlie Hebdo, comis de doi fraţi cunoscuţi de mai mulţi ani de serviciile de securitate, arată că tot mai mulţi tineri recruţi se întorc din Siria, iar ei trebuie urmăriţi cu stricteţe. Potrivit unei surse din domeniul securităţii, numărul lor ar putea deveni atât de mare, încât să fie greu de gestionat.
„Trebuie să ne mobilizăm toate mijloacele“, afirmă o sursă din cadrul poliţiei, sub protecţia anonimatului. „Este atât de uşor pentru un tânăr să facă rost de o armă, să ia o maşină şi să treacă la acţiune. Israelul, de exemplu, este o ţară mică, cu mijloace de securitate enorme, un serviciu militar de trei ani şi, totuşi, este atacat fără încetare“, detaliază sursa menţionată.
„Orice este luat în calcul în acest stadiu“, spune o sursă apropiată anchetei. „Poate fi vorba de tineri veniţi din afară dar destul de inteligenţi şi instruiţi pentru a scăpa de filtrele noastre. Poate fi vorba de asemenea de agenţi tăcuţi, în aparenţă inofensivi. Se întocmesc liste cu ordinea presupuselor ameninţări, dar cum poţi fi sigur că nu te înşeli?“.
Cu toate că măsurile de securitate au fost consolidate în acest an, recrutările, formarea agenţilor, dar şi implementarea a numeroase dispoziţii ale legii cu privire la informaţii încă nu sunt operaţionale. Între timp, jihadiştii se radicalizează tot mai repede, mulţumită miilor de pagini cu instrucţiuni şi tutorialelor de pe Internet, dar şi unor mijloace care le permit să rămână anonimi.
Cine erau cei doi români ucişi în Paris
Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“
Atentate teroriste la Paris. Principalele atacuri comise în Franţa în ultimii ani
Jurnalist român, rănit în urma atentatelor de la Paris
Atentate la Paris. Graniţele Franţei au fost închise
VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit
Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile
Atentate la Paris. Mai multe state europene sporesc măsurile de securitate