Formaţiunea eurosceptică UKIP este acuzată că a folosit ilegal aproximativ 500.000 de euro pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunea eurosceptică britanică UKIP ar fi folosit ilegal fonduri UE în valoare de aproape 500.000 de euro, pentru campania sa electorală, potrivit unui document de audit obţinut de Sky News.

Formaţiunea ar fi cheltuit banii pe sondaje de opinie în circumscripţiile-cheie, înainte de alegerile generale şi înainte de referendumul privind apartenenţa la UE, ceea ce încalcă normele europene.

Banii fuseseră alocaţi partidului Alianţa pentru Democraţie Directă în Europa (ADDE), reprezentat în Parlamentul European de grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe (EFDD),  dominat de formaţiunea lui Nigel Farage.

ADDE a fost creată de Farage în urmă cu doi ani şi include formaţiuni populiste de extremă-dreapta. Mai mult de jumătate dintre europarlamentarii săi, care au format EFDD, fac parte din UKIP.

Potrivit raportului de audit, ADDE a finanţat sondaje de opinie făcute în Marea Britanie în perioada februarie-decembrie 2015. Această acţiune este considerată „finanţare indirectă a unui partid politic naţional“ şi a unei „campanii pentru referendum“ - ambele interzise prin regulile Parlamentului European.

„Circumscripţiile alese pentru multe dintre sondaje arată că au fost făcute în interesul UKIP“, mai scrie în document.

„Majoritatea circumscripţiilor pot fi identificate drept esenţiale pentru a obţine o reprezentare semnificativă în Camera Comunelor în urma alegerilor generale din 2015 sau pentru un rezultat pozitiv al campaniei pentru ieşirea din UE“, se adaugă în raport.

În ceea ce priveşte referendumul pentru Brexit, autorii auditului afirmă: „Mai multe sondaje pot fi considerate ca finanţare a unei campanii pentru referendum, ceea ce încalcă Articolul 8(4) (...), care interzice finanţarea campaniilor pentru referendumuri“.

Auditul, realizat pentru Parlamentul European, estimează totalul fondurilor folosite de ADDE în scopuri care contravin normelor la 500.615, 55 de euro. ADDE include mai multe formaţiuni europene, dar un purtător de cuvânt al UE a spus că „partea leului“, adică peste 450.000 de euro, au revenit UKIP.

O decizie finală privind raportul urmează să fie luată luni de PE. Dacă documentul va fi aprobat, UKIP ar putea fi nevoit să returneze peste 170.000 de euro. În plus, nu va mai putea primi fonduri în valoare de alte sute de mii de euro.

UKIP denunţă raportul

Raportul vine într-o perioadă dificilă pentru formaţiune, ale cărei finanţe sunt într-o situaţie proastă. Mai mult, unul dintre principalii donator ai partidului, Arron Banks, a ameninţat că va sista fondurile.

Un purtător de cuvânt al ADDE a declarat că avocaţii partidului vor contesta raportul în instanţă, dacă va fi cazul. „Administraţia Parlamentului a adoptat de luni de zile o atitudine agresivă şi ostilă în privinţa auditului, ce a reprezentat nici mai mult, nici mai puţin decât hărţuire deliberată“, a subliniat el.

„Am răspuns întrebărilor lor cu informaţii şi explicaţii ample care să justifice activităţile şi cheltuielile noastre. Pur şi simplu au ignorat documentele prezentate“, a adăugat purtătorul de cuvânt.

O sursă din UKIP a declarat pentru Sky News că liderii partidului nu sunt „surprinşi că (raportul - n. red.) a ajuns la presă înainte ca formaţiunea să aibă ocazia să îl vadă“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite