Familia britanicului condamnat la moarte de tribunalul separatist din Doneţk acuză instanţa că ar fi fost un „proces spectacol” şi „ilegal”
0Descriind procesul din Republica Populară Doneţk drept „ilegal”, familia lui Shaun Pinner spune că bărbatul ar trebui considerat prizonier de război, relatează BBC.
Shaun Pinner, locuitor al Ucrainei, în vârstă de 48 de ani, din Bedfordshire, a fost luat prizonier în aprilie în timp ce apăra oraşul Mariupol.
El a fost condamnat vineri alături de colegul său britanic, Aiden Aslin, şi de un bărbat marocan, Saaudun Brahin.
Cei trei condamnaţi au fost luaţi prizonieri în timp ce luptau în armata ucraineană şi judecaţi ca mercenari de un tribunal separatist pro-rus din regiunea Doneţk, din estul Ucrainei.
Aceştia au fost acuzaţi că sunt mercenari, dar şi de tentativă de preluare violentă a puterii şi urmau un antrenament pentru a desfăşura activităţi teroriste, potrivit agenţiei de presă de stat ruse RIA Novosti.
Într-un comunicat emisă de Ministerul britanic de Externe, familia lui Pinner a declarat că procedura din Republica Populară Doneţk este un ”proces spectacol”.
Comunicatul preciza că Pinner locuieşte în Ucraina de patru ani, iar el a fost ”un puşcaş marin în serviciu angajat în Brigada 36” a forţelor armate şi ar trebui să i se ”acorde toate drepturile unui prizonier de război conform Convenţiei de la Geneva şi inclusiv reprezentare juridică independentă deplină”.
Familia sa a subliniat că ”speră sincer că toate părţile vor coopera de urgenţă pentru a asigura eliberarea sau schimbul în siguranţă a lui Shaun”.
„Familia noastră, inclusiv fiul său şi soţia lui ucraineană, îl iubeşte şi îi simte foarte mult lipsa, iar gândurile noastre se îndreaptă către toate familiile implicate în această situaţie îngrozitoare”, încheie declaraţia.
Premierul britanic Boris Johnson şi-a îndemnat miniştrii să facă ”tot ce le stă în putere” pentru a asigura eliberarea bărbaţilor, iar ministrul britanic de Externe Liz Truss a vorbit vineri cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba despre cazul lor.
Şefa diplomaţiei a spus că au discutat despre ”eforturile de a asigura eliberarea prizonierilor de război deţinuţi de împuterniciţi ruşi”, adăugând că ”sentinţa împotriva lor este o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva”.