Explozie la o navă grecească sub pavilion panamez, care se îndrepta spre Ismail. Doi marinari răniți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Armata ucraineană a precizat joi că vrachierul care naviga în Marea Neagră sub pavilion panamez spre un port ucrainean de la Dunăre era grecesc şi a fost lovit de o mină rusească. Cu toate acestea, operatorul a subliniat că încă nu este clar ce a provocat explozia în apropierea navei, relatează DPA.

Două persoane au fost rănite. Foto: shutterstock (Arhivă)
Două persoane au fost rănite. Foto: shutterstock (Arhivă)

Încă nu ştim exact ce s-a întâmplat, dar căpitanul ne-a informat că a avut loc o explozie", a declarat un reprezentant al NAVA Shipping din Atena, citat de DPA. Conform primelor informaţii făcute publice, două persoane au fost rănite, dar compania a precizat că nimeni nu a fost rănit grav, scrie Agerpres.

Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a susţinut, totuşi, că explozia a fost cauzată de o „mină de mare inamică" şi că un incendiu a izbucnit la bordul cargobotului, dar de atunci a fost stins, conform unei postări pe Telegram.

Maritime Bulletin, un site de ştiri maritime condus de jurnalistul rus Mihail Voitenko, a relatat că o „mină maritimă rusească a explodat miercuri sub sau în apropiere de pupa navei greceşti de transport marfă VYSSOS în largul gurii de vărsare Bâstroe din Delta Dunării".

Vrachierul, care naviga sub pavilion panamez, se îndrepta spre portul ucrainean Ismail de pe Dunăre pentru un transport de cereale, potrivit site-ului citat.

Un total de 18 membri ai echipajului, majoritatea cetăţeni egipteni, s-ar afla la bord.

Pentru a minimiza riscul unui atac rusesc din Marea Neagră, Ucraina a început să mineze părţi ale coastei sale o perioadă scurtă de timp după ce Moscova a lansat invazia pe scară largă a ţării vecine în februarie 2022.

Când barajul Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus în luna iunie a acestui an, ducând la inundaţii dezastruoase ce au provocat moartea a sute de civili, mai multe mine terestre au fost aruncate în mare.

Cu toate acestea, Kievul acuză şi flota rusă a Mării Negre că foloseşte mine pentru a perturba comerţul maritim în zonă.

Pe fondul războiului său împotriva Ucrainei, Rusia a organizat, de asemenea, o blocadă navală a porturilor ţării de la Marea Neagră, împiedicând exportul de cereale ucrainene.

Ucraina, un important furnizor mondial de cereale, a început să redirecţioneze exporturile prin porturile sale dunărene Reni şi Ismail şi prin delta românească a Dunării, scrie DPA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite