Europa se teme că Trump se pregătește să abandoneze negocierile de pace pentru Ucraina. „Își oferă singur scuze pentru a se retrage”

0
Publicat:

Oficiali europeni și ucraineni se tem că Donald Trump este pe punctul de a abandona negocierile de pace dintre Kiev și Moscova, fiind posibil să folosească un progres minor drept „scuză” pentru a susține că și-a făcut datoria, potrivit unor surse informate cu privire la astfel de discuții.

Europenii se tem că SUA se vor retrage din negocierile de pace pentru Ucraina FOTO Shutterstock
Europenii se tem că SUA se vor retrage din negocierile de pace pentru Ucraina FOTO Shutterstock

Președintele SUA a fost ales cu promisiunea de a încheia războiul în „24 de ore”, însă gesturile sale de deschidere către Vladimir Putin și încercările de a pune presiune pe conducerea ucraineană nu au reușit să obțină susținere pentru propunerea sa inițială de încetare a focului pentru 30 de zile, cu atât mai puțin pentru un armistițiu durabil.

După discuții recente cu partea americană, oficiali europeni și ucraineni sunt convinși că Trump e pregătit să valorifice orice fel de progres în această săptămână — care marchează primele sale 100 de zile în funcție — chiar dacă este departe de o soluție pe termen lung, au declarat patru oficiali pentru Financial Times.

Un oficial european a declarat că Trump „creează o situație în care își oferă singur scuze pentru a se retrage și a lăsa rezolvarea problemei în seama Ucrainei și a noastră [a Europei]”.

Refuzul lui Putin de a accepta cerințe esențiale ale SUA și Ucrainei, precum menținerea unei armate ucrainene după război, dar și complexitatea conflictului, l-au determinat pe Trump să-și reevalueze angajamentul față de un acord de pace, au mai spus sursele.

Marco Rubio, secretarul de stat american, a numit duminică această săptămână una „critică” pentru negocieri și a sugerat că Washingtonul nu vrea să fie atras într-un proces prelungit.

Președintele rus a oferit luni un armistițiu de trei zile în perioada 8–10 mai, când Rusia sărbătorește victoria sovietică din al Doilea Război Mondial — dar nu s-a ținut de promisiunile anterioare de a opri ostilitățile în perioada Paștelui sau asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Americanii își fac griji că nu obțin nimic din discuții

Oficialii americani „au început să-și facă griji că nu obțin nimic din discuțiile cu Rusia” și au început să propună idei de acord care să se încadreze în calendarul accelerat al lui Trump, a declarat o sursă apropiată negocierilor.

Dar eforturile lui Trump pentru a încheia rapid războiul s-au lovit de refuzul lui Putin de a accepta termeni care nu corespund cerințelor sale maximaliste, cum ar fi „denazificarea” Ucrainei.

„Sunt oameni care cred că rușii ar putea merge pe mâna lui Trump”, a spus sursa, adăugând însă că „nu există nimic concret care să facă planul să funcționeze”. „Unele elemente sunt bune în sine, dar problema e graba cu care se vrea punerea lor în aplicare.”

În weekend, Trump l-a lăudat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cu care s-a întâlnit la Vatican sâmbătă, cu ocazia funeraliilor Papei Francisc. A criticat totodată atacurile rusești asupra orașelor ucrainene, spunând că a fost „surprins și dezamăgit”.

Însă unii oficiali ucraineni au declarat pentru FT că se tem că președintele american ar putea abandona negocierile, unul dintre ei afirmând că vede asta drept o „posibilitate reală”.

Totuși, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Heorhii Tîhi, a descris întâlnirea dintre cei doi președinți drept „constructivă și pozitivă”.

„Strategie de comunicare”

După o confruntare publică între Trump și Zelenski la Casa Albă în februarie, oficialii ucraineni au spus că au simțit o „amețeală” — trecând de la întâlniri promițătoare la dezamăgiri rapide după revenirea oficialilor americani la Washington.

Kievul a fost inițial încurajat de o postare a lui Trump pe platforma Truth Social, imediat după întâlnirea de la Vatican, în care amenința Rusia cu noi sancțiuni pentru a o forța la masa negocierilor.

Dar a doua zi, secretarul de stat Rubio a „potolit” acest entuziasm, spunând că noi sancțiuni comerciale nu ar face decât să prelungească războiul.

„Aceasta va fi o săptămână foarte importantă, în care trebuie să decidem dacă mai dorim să ne implicăm în această inițiativă”, a declarat Rubio pentru NBC.

Heorhii Tîhi a respins aceste declarații, spunând că Ucraina le interpretează „ca parte dintr-o strategie de comunicare”.

„E clar că SUA, în acest moment, în calitate de mediator, încearcă să forțeze părțile [Ucraina și Rusia] să înainteze către pace, și asta e modul în care citim aceste declarații”, a spus el.

Luni, Rusia și-a înăsprit condițiile, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că Moscova consideră „recunoașterea internațională” a anexării celor cinci regiuni ucrainene ca fiind o „condiție imperativă” pentru orice acord.

Europa și Kievul se pregătesc să meargă mai departe fără SUA

Toate aceste evoluții au făcut ca unele capitale europene să-și regândească eforturile de a-l „ține implicat [pe Trump]”, a spus primul oficial, și să decidă „să facem ceea ce e corect, nu ceea ce vrea Trump”.

Kievul s-a pregătit discret să meargă mai departe pe cont propriu, anticipând o retragere a SUA, prin creșterea producției interne de armament și intensificarea discuțiilor cu aliații europeni privind viitorul sprijin.

Nu este clar dacă SUA ar opri complet sprijinul militar și de informații pentru Ucraina — așa cum a făcut temporar Trump în martie — în cazul în care Casa Albă s-ar retrage din eforturile diplomatice, au spus oficialii.

„Există temeri reale în Ucraina că Trump ar putea părăsi negocierile pentru un armistițiu”, a declarat pentru FT Oleksandr Merejko, parlamentar din partidul lui Zelenski și președintele comisiei de politică externă din Parlamentul ucrainean.

„Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în relația SUA-Ucraina ar fi ca Trump să-și piardă complet interesul pentru Ucraina”, a adăugat el, spunând că acest lucru „ar putea fi perceput de Putin drept o permisiune tacită din partea SUA de a escalada războiul”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite