Europa riscă să se confrunte cu Rusia fără sprijinul american. Care sunt cele mai mari lipsuri ale bătrânului continent

0
Publicat:

Relația transatlantică, esențială pentru stabilitatea postbelică a Europei, este acum într-o criză profundă. Cu o Europă divizată și un președinte american imprevizibil, continentul riscă să se confrunte singur cu agresivitatea lui Putin, scrie Financial Post.

Ceartă între Donald Trum și Volodimir Zelenski în Biroul Oval/FOTO: EPA/EFE
Ceartă între Donald Trum și Volodimir Zelenski în Biroul Oval/FOTO: EPA/EFE

Ceea ce părea de neimaginat până nu demult – ca Europa să lupte fără sprijinul SUA în fața Rusiei – începe să prindă contur. După ce Statele Unite au făcut front comun cu Rusia și Coreea de Nord împotriva unei rezoluții la ONU ce condamna invazia Ucrainei de către Putin, oficialii europeni au înțeles că relațiile transatlantice sunt în pericol.

Momentul culminant a fost, însă, un schimb extrem de tensionat între președintele Donald Trump și liderul ucrainean Volodimir Zelenski, într-o întâlnire în Biroul Oval. Această confruntare publică a fost un semnal clar: încrederea și valorile comune care au legat Europa de SUA de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial nu mai există.

Trădarea valorilor fundamentale ale alianței

„Trump și administrația sa au ridicat o provocare mult mai profundă pentru alianța transatlantică decât în orice altă perioadă în ultimele decenii”, afirmă Graham Allison, profesor de guvernare la Universitatea Harvard, care a studiat cu Henry Kissinger și a fost implicat în guvernele Clinton și Reagan.

Această ruptura nu este doar o problemă diplomatică, ci o amenințare existențială. Liderii europeni se confruntă acum cu o realitate dură: vor trebui să decidă dacă pot continua să depindă de SUA sau dacă vor fi forțați să facă față unei Rusii agresive pe cont propriu.

Europa în fața unei provocări istorice

În ciuda dificultăților economice și politice interne, liderii europeni se confruntă acum cu un test de rezistență. Ei trebuie să își asume responsabilitatea pentru propria securitate, în contextul în care Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, par să își retragă sprijinul. Președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au recunoscut că aceasta reprezintă o provocare de proporții istorice. În fața acestei crize, liderii europeni se vor întâlni cu Zelenski și alți oficiali din UE la Londra, pentru a discuta ce pași trebuie urmați în continuare.

Un pachet de ajutor de urgență pentru Ucraina

În încercarea de a contracara lipsa de sprijin militar din partea SUA, Uniunea Europeană plănuiește să adopte un pachet de urgență în valoare de 20 miliarde de euro (21 miliarde de dolari) pentru Ucraina, la un summit de urgență ce va avea loc la Bruxelles, joi. Aceasta va fi doar o primă măsură, un „avans” în fața unui efort mult mai mare care va fi necesar pentru apărarea propriilor granițe și pentru a suplini deficitul de apărare, în cazul în care Europa va trebui să își asume singură responsabilitatea pentru securitatea sa în următorii ani.

Pregătirea unui plan de apărare națională pentru 2025

După decenii în care Statele Unite au jucat un rol central în securitatea europeană, acum Europa se vede nevoită să își construiască propriul cadru de apărare. Oficialii europeni recunosc că acest obiectiv va necesita o mobilizare politică fără precedent. Potrivit analistului Graham Allison, sunt puține șanse ca Europa să poată „umple golul” lăsat de retragerea SUA. În plus, datele recente arată că, în ciuda declarațiilor oficiale, Ucraina ar putea fi nevoită să accepte un acord de pace amar până la finalul verii 2025, dacă sprijinul internațional nu va fi suficient.

Criza în relațiile transatlantice și impactul economic global

Pierderea încrederii în cadrul alianței transatlantice are, însă, efecte mult mai ample. Relațiile economice dintre SUA și UE reprezintă cel mai important parteneriat comercial din lume, cu un volum de schimburi care a atins 1,6 mii de miliarde de euro în 2023. Dacă Trump își va duce până la capăt amenințările de a impune tarife pe produsele europene, efectele asupra economiilor ambelor părți vor fi devastatoare.

În plus, în contextul unei rupturi economice, alianțele internaționale ale SUA vor fi și ele grav afectate. Dacă Europa își va întări relațiile cu alte națiuni care împărtășesc aceleași valori, cum ar fi Canada, există riscul ca America să piardă din influența globală. Pe de altă parte, blocul european se va vedea nevoit să își redefinească rolul pe plan internațional, având în vedere faptul că mulți dintre aliații SUA se întreabă acum dacă nu vor fi următorii pe lista celor abandonați de Washington.

O Europă mai unită, dar tot mai izolată

În fața unui asemenea haos geopolitic, Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană, pare să regăsească o fărâmă de unitate cu continentul. Premierul britanic Keir Starmer a subliniat, marți, că peisajul geopolitic se schimbă rapid, iar acest lucru va necesita o „nouă alianță” între Marea Britanie și Europa. În paralel, liderii europeni caută modalități de a întări securitatea și de a coopera mai strâns pentru a face față noii realități.

Noi provocări pentru securitatea europeană

Pentru a putea face față provocărilor economice și de securitate, Uniunea Europeană trebuie să își crească cheltuielile de apărare. Conform unui oficial de rang înalt al guvernului european, fiecare stat membru ar trebui să aloce cel puțin 3% din PIB pentru apărare începând de anul viitor. În scenarii extreme, acest procent ar putea ajunge la 7%. Aceste investiții vor fi esențiale pentru a suplini capacitățile de apărare ale SUA, mai ales în domenii precum intelligence-ul, comunicațiile pe câmpul de luptă și tehnologia satelitară.

Provocările logistice ale UE fără sprijinul SUA

În termeni de capacitate de producție și logistică, Europa nu va putea replica rapid resursele și infrastructura militară americană. Chiar și în cazul în care va reuși să strângă fonduri și să construiască noi capacități de producție pentru a susține Ucraina, va fi greu de replicat sprijinul consistent pe care SUA l-au oferit, în special în domeniul informațiilor și al comunicării în timp real.

Războiul din Ucraina și criza de încredere dintre SUA și Europa forțează Uniunea Europeană să își regândească atât politica internă, cât și politica externă. Un nou tip de alianță, bazată pe interese comune și nu pe încrederea istorică în SUA, pare să fie inevitabil. Europa va trebui să răspundă rapid și decisiv, atât în termeni economici, cât și în plan militar, pentru a proteja valorile care au stat la baza construcției sale în ultimele decenii.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite