Erdogan readuce în discuţie problema trasării frontierei maritime dintre Grecia şi Turcia şi dă un ultimatum Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele turc Recept Erdogan
Preşedintele turc Recept Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat un acord istoric, argumentând că Turcia a pierdut în favoarea Greciei insule care aparţineau Imperiului Otoman, comentarii care au atras critici dure din partea Guvernului de la Atena, relatează ABC News.

Într-un discurs susţinut joi la Ankara, preşedintele Erdogan a spus că tratatul de pace semnat la Lausanne în anul 1923, prin care a fost trasată actuala frontieră greco-turcă, a fost în esenţă o înfrângere a Turciei, întrucât aceasta ar fi făcut cadou Greciei insule din Marea Egee prin respectivul tratat.

„Am renunţat în favoarea Greciei la insule pe care le-am fi putut păstra cu un strigăt la Lausanne. Este aceasta o victorie? Au încercat să ne păcălească făcându-ne să credem că Lausanne a fost o victorie', a spus Erdogan. 'Ce care au stat la acea masă au greşit cu acel tratat. Acum, suferim consecinţele“, a completat el.

Afirmaţiile politicianului considerat conservator islamic au atras replici dure din partea opoziţiei naţionaliste din Grecia şi a Guvernului de la Atena.

Guvernul grec a acuzat vineri Turcia că pune în pericol relaţiile bilaterale, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a pus la îndoială raţiunea unui vechi tratat prin care s-a stabilit frontiera dintre cele două ţări, relatează agenţia Reuters.

În replică, premierul grec, Alexis Tsipras, a apreciat în timpul unei reuniuni guvernamentale că 'punerea în discuţie a Tratatului de la Lausanne, care stabileşte cadrul relaţiilor greco-turce şi statu quo-ul privind Marea Egee şi insulele ei, este periculoasă pentru relaţiile dintre cele două ţări precum şi pentru întreaga regiune'.

Relaţiile greco-turce au fost de-a lungul vremii tensionate de disputele legate de frontiera lor maritimă comună şi de situaţia Ciprului, ţară împărţită etnic între ciprioţii greci şi turci, cu partea de nord ocupată din anul 1974 de armata turcă.

Grecia şi Turcia au ajuns în pragul războiului în anul 1996, când cauza neînţelegerilor a fost o insulă nelocuită din Marea Egee.

Totuşi, tensiunile au mai scăzut de-a lungul anilor, mai ales după ce atât Grecia, cât şi Turcia s-au ajutat reciproc în urma a două cutremure care le-au afectat separat pe fiecare dintre ele în anul 1999. 

Erdogan către Europa: Jocul s-a terminat

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Uniunii Europene să se pronunţe în mod clar pentru sau împotriva aderării Turciei la blocul comunitar european, afirmând că este "finalul jocului" într-un discurs rostit în faţa Parlamentului la Ankara, relatează AFP. 

 „Am ajuns la finalul jocului“, a afirmat preşedintele turc la deschiderea sesiunii parlamentare.

„Nu există niciun obstacol pentru ca Turcia să devină o ţară membră dacă UE doreşte acest lucru, suntem pregătiţi pentru aceasta“, a spus preşedintele turc. „Depinde de ei să vadă dacă doresc să continue cu sau fără Turcia“, a adăugat el.

„Faptul că ne lasă în faţa uşii de 53 de ani arată intenţiile lor faţă de noi“, a apreciat preşedintele turc, cerând ţărilor membre UE să-şi precizeze intenţiile.

În contextul în care procesul de aderare la UE a fost iniţiat la începutul anilor '60 şi negocierile au început formal în 2005, „atitudinea Europei este aceea a cuiva care nu doreşte să-şi onoreze promisiunea făcută Turciei“, a subliniat preşedintele turc.

„Turcia şi-a respectat întotdeauna angajamentele faţă de Europa', a subliniat Erdogan, care a amintit că obligativitatea vizelor impusă cetăţenilor turci care doresc să se deplaseze în UE urmează să fie ridicată în octombrie, o 'lună care va fi foarte importantă“ pentru relaţiile Turciei cu europenii, a precizat preşedintele turc. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite