Elita din Kazahstan, asociată fostului preşedinte Nazarbaiev, a cumpărat proprietăţi de sute de milioane de lire sterline în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO GettyImages
FOTO GettyImages

Revoltele antiguvernamentale recente din Kazahstan, denunţând corupţia privilegiaţilor de la vârful puterii, după practic 30 de ani la conducere ai fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiev,  au reaprins în Marea Britanie dezbaterile în privinţa cleptocraţilor care îşi ascund averile ilicite în această ţară ce a tot promis legislaţie împotriva companiilor offshore, ai căror beneficiari primari rămân anonimi.

Acestea de regulă cumpără proprietăţi valoroase în numele unor oligarhi ca o metodă de a-şi spăla bani dobândiţi prin corupţie.

Elita înstărită din Kazahstan a cumpărat în ultimii 20 de ani proprietăţi în Londra şi în sudul Angliei valorând sute de milioane de lire sterline, scrie The Guardian.

David Lammy, viceministrul laburist de externe a spus că guvernul britanic a eşuat lamentabil în ce priveşte măsurile împotriva spălării de bani, corupţiei şi banilor ilegali: „Londra este destinaţia electivă a cleptocraţilor lumii în căutarea unui loc unde să-şi depoziteze bogăţia necuvenită. N-are niciun rost să folosim cuvinte dure împotriva regimului lui Putin sau să criticăm istoricul de abuz al drepturilor omului în Kazahstan, dar să fim atât de blânzi cu elitele care susţin şi profită de pe urma regimurilor autocratice”.

Într-un raport intitulat „The UK's Kleptocracy Problem” publicat luna trecută, centrul de reflecţie Chatham House a identificat 34 de proprietăţi,cumpărate de elita conducătoare din Kazahstan între 1998 şi 2002 şi având o valoare totală de aproximativ 530 de milioane de lire sterline.

„Majoritatea proprietăţilor sunt legate  de familia lui Nazarbaiev sau de membri ai elitei conducătoare apropiaţi lor”, a explicat John Heathershaw, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Exeter şi autorul principal al raportului, adâugând că Londra este  o destinaţie populară pentru elitele conducătoare cu averi suspecte pentru că este un centru financiar global cosmopolit unde cei potenţia financiari au şansa să discute cu oameni influneţă din politică şi afaceri. În plus, au la dispoziţie firme de avocatură ce oferă servicii agresive de management al reputaţiei.

„Londra a fost cu adevărat importantă pentru elita politică din Kazahstan, iar aici includem relaţiile pe care le-au format cu indivizi precum Tony Blair şi prinţul Andrew”. Blair a oferit sfaturi regimului kazah, iar prinţul Andrew a fost apropiatul unora dintre cei mai bogaţi oameni din Kazahstan.

Printre proprietăţile achizţionate de elita kazahă în timpul preşedinţiei lui Nazarbaiev, s-au numărat casa conjugală a prinţului Andrew, Sunninghill Park din Berkshire, cumpărată în 2007 contra unei sume de 15 milioane de lire sterline – cumpărătorul a fost oligarhul Timur Kulibaiev, ginerele fostului preşedinte al Kazahstanului.

Recent, la începutul anului 2020, au apărut informaţii conform cărora fiica lui Nazarbaiev, Dariga Nazarbaieva şi nepotul său Nurali Aliîev, deţin la Londra proprietăţi  în valoare de cel puţin 80 de milioane de lire sterline. Agenţia Naţională a Criminalităţii a emis ordine de avere inexplicabilă, folosite pentru a urmări fonduri suspecte, împotriva a trei proprietăţi: un conac din „The Bishops Avenue”, una dintre cele mai scumpe străzi din capitala Angliei, un apartament în Chelsea, respectiv un conac în Highgate, nordul Londrei. Ordinele au fost respinse de un judecător care a decis că ANC nu a dovedit vreo legătură între cumpărarea locuinţelor şi fondurile în cauză.

Potrivit unui raport KPMG, o companie internaţională de audit şi consultanţă, doar 162 de oameni controlează aproximativ jumătate din veniturile totale ale Kazahstanului, o ţară cu 19 milioane de locuitori.

Oliver Bullough, autorul cărţii Moneyland ,o investigaţie a modului în care bogăţia câştigată ilegal poate fi mutată în întreaga lume, spune: „Elita Kazahstanului a reuşit să extragă o cantitate mare de bogăţie, lăsându-i pe cetăţenii de rând cu foarte puţin. Iar principalul facilitator al acestei extrageri a fost Marea Britanie.”

Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, a demisionat din funcţia de preşedinte în 2019, dar până săptămâna trecută încă deţinea o putere considerabilă şi a fost preşedintele puternicului consiliu de securitate al ţării, fiind demis abia după ce protestele din pricina creşterii preţului la gazul lichefiat s-au extins în ţară şi s-au transformat în revoltă, cu încleştări sângeroase între manifestanţi şi forţele de ordine care în cele din urmă au folosit muniţie letală şi au purces la arestări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite