Echipa Juncker are probleme. Candidatul Ungariei la postul de comisar european a picat examentul în faţa eurodeputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisa pentru cultureă a Parlamentului European a respins candidatura ungurului Tibor Navracsics pentru funcţia de comisar european  pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie. Aceasta este prima înfrângere pentru echipa propusă de Jean Claude Junker.

Navracsics, propus de Partidul Popular European fusese acuzat că a ocupat funcţii în guvernul Viktor Orban, care a provocat nemulţumirea Comisiei Europene prin deciziile controversate luate împotriva independenţei mass-media şi a Justiţiei precum şi nerespectarea drepturilor omului.

Aceasta a fost a doua audiere a lui Tibor Navracsics pentru că prestaţia din timpul audierilor de săptămâna trecută a fost considerată neconvingătoare. Eurodeputaţii l-au chestionat în legătură cu o serie de legi din Ungaria, cele privind drepturile minorităţilor, media şi sistemul judiciar, care au fost considerate de către Bruxelles ca fiind contrare tratatelor privind drepturile omului. Chiar dacă, luni, s-a dezis de unele decizii ale guvernului Orban, europarlamentarii nu l-au trecut „examenul“.

Totuşi, eurodeputaţii i au oferit o şansă preşedintelui ales al Comisiei Europene , Jean Claude Juncker să-l nominalizeze pe Navracsics pentru un alt portofoliu dacă va considera necesar.

Emoţii a avut luni şi candidate Sloveniei,  Alenka Bratuşek, desemnată desemnată chiar pentru un post de vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru uniune energetică. Ea a avut o prestaţie neconvingătoare în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului European, amplificând astfel problemele pentru Jean-Claude Juncker. Ea a pornit din start cu stângul, fiind acuzată de către unii eurodeputaţi că s-ar fi autopropus comisar din poziţia de lider al guvernului din ţara sa.

În timpul audierilor de luni ea a fost întrebată despre un cântec comunist pe care l-a câmtat în public şi despre unele declaraţii antieuropene pe care le-ar fi făcut în trecut.

Alenka Bratusek a răspuns că nu a fost membră a Partidului Comunist şi că din contră în Slovenia ea este criticată că este mult prea apropiată de Bruxelles.

Luni seară, a fost audiată, în din Comisia de Politică Externă.a PE, Federica Mogherini, desemnată ca şefă a diplomaţiei europene. Ea şi-a expus în faţa europarlamentarilor priorităţilor, chiar dacă a fost criticată de aleşii europeni de dreapta care o suspecteayă că ar fi prea apropiată de Rusia.

În timpul audierilor Mogherini a declarat „cred că trebuie să dăm o mai mare atenţie estului Europei, începând prin a acorda sprijin total Ucrainei, în termeni de securitate, reforme politice şi instituţionale, provocări economice şi energetice. Trebuie să sprijinim Moldova şi Georgia, în lunile care urmează", a precizat Mogherini, care a subliniat că trebuie implementate total acordurile de asociere a acestor ţări la Uniunea Europeană.

Cât priveşte relaţia cu Moscova, a reafimat că Rusia nu mai reprezintă un partener privilegiat pentru Uniunea Europeană, dar că rămâne, în opinia sa, o ţară strategică, adăugând că relaţiile viitoare cu Moscova vor depinde de atitudinea „marelui urs rus". Mogherini crede că în relaţia cu Moscova  e nevoie de „un amestec de fermitate, diplomaţie şi echilibru“.

Alt comisar cu probleme, spaniolul Miguel Arias Canete a reuşit să treacă de europarlamentari, luni.

Marţi, va fi reaudiat, în cu Comisia pentru Afaceri Economice, candidatul Marii Britanii, Jonathan Hill, pentru postul de comisat pentru Serviciile Financiare , după ce, săptămâna trecută, a primit o a doua şansă chiar dacă  nu i-a convins pe eurodeputaţi.

Audierile ultimilor candidaţi  ar urma să se încheie marţi, iar votul în plen pentru noua Comisie Europeană va fi dat pe 22 octombrie.  
 
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite