După o săptămână de proteste, preşedintele Armeniei suspendă creşterea preţului la electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de ordine au pus tunurile de apă pe protestatari
Forţele de ordine au pus tunurile de apă pe protestatari

Preşedintele Armeniei, Serge Sarkisian, a decis suspendarea creşterii preţului la electricitate, care a determinat proteste de amploare ce durează de mai mult de o săptămână, relatează BBC News Online. Unii analişti spun că motivele pentru care au ieşit armenii în stradă ar fi şi de natură politică.

Şeful statului a precizat că Guvernul va acoperi temporar costul scumpirii electricităţii, până la revizuirea planurilor.

Protestatarii, care blochează principalul bulevard din capiata Erevan, au rămas în stradă sâmbătă, afirmând că decizia preşedintelui nu îndeplineşte cerinţa lor de a se renunţa la scumpire.

Zona de protest este înconjurată de poliţie, care a adus autobuze şi tunuri de apă în apropiere.

Protestele au început la câteva zile după o decizie luată la 17 iunie de comisia de reglementare a statului de a creşte tarifele la electricitate cu 17-22% începând de la 1 august.

Această scumpire a fost decisă la cererea companiei de distribuţie a electricităţii pentru reţeaua electrică din Armenia, o subsidiară a firmei ruse Inter RAO, care a argumentat prin devalorizarea monedei armene, dramul.

Armenia, o fostă republică sovietică cu 3,2 milioane de locuitori, a fost afectată grav de criza economică din Rusia, care a redus exporturile şi remitenţele muncitorilor armeni din această ţară.

Presiunile sociale asupra preşedintelui Serj Sargsian au început cu mai multă vreme în urmă, în urma propunerii acestuia de revizuire a constituţiei. Sargsian doreşte introducerea unui sistem parlamentar de guvernare. Unii analişti presupun că, prin această manevră, preşedintele doreşte să îşi asigure puterea ca viitor premier. Fiind deja la al doilea mandat prezidenţial, el nu va mai putea candida în 2018 pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

Informaţiile furnizate de o parte a presei din Rusia, conform cărora majorarea preţurilor la energie nu sunt decât un pretext folosit de Occident pentru a înscena o nouă "revoluţie colorată" sunt respinse cu fermitate de politologul Mihaill Solian, de la Centrul pentru Studii Regionale din Erevan, citat de DW.

"Este adevărat că ESA, compania din cauza căreia a început acest scandal, aparţine Inter RAO din Rusia, însă toată lumea ştie că ultimul cuvânt aparţine autorităţilor armene. Către ele se îndreaptă doleanţele protestatarilor", a conchis Solian.

Sociologul KevorK Pogosian atrage atenţia că în societatea din Armenia începe să se facă simţită generaţia tânără. "În vreme ce oamenii în vârstă nu fac altceva decât să se plângă de corupţia din guvern, tinerii ies pe stradă, vor să negocieze, îşi cer drepturile". Această realitate ar fi, în opinia lui Pogosian, motivul neliniştii din ţară.

Aşot Aramian crede la rândul său că tinerii armeni au dat de gustul victoriei, în clipa în care au reuşit să împiedice scumpirea transportului în comun şi amplasarea unor chioşcuri inestetice în centrul Erevanului. Tocmai de aceea, tânăra generaţie este încredinţată de faptul că poate rezolva o sumedenie de probleme, a subliniat jurnalistul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite