După atentatul terorist din Franţa, Europa se ridică împotriva islamiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentat terorist în Franţa. Atac asupra unui restaurant care vindea kebab la Lyon
Atentat terorist în Franţa. Atac asupra unui restaurant care vindea kebab la Lyon

Atentatul terorist din Franţa asupra jurnaliştilor publicaţiei satirice franceze „Chalie Hebdo“ poate exacerba acţiunile anti-islam pe bătrânul continent.

Mai multe lăcaşuri de cult musulmane au fost ţinta unor atacuri care nu s-au soldat însă cu victime, în trei oraşe din Franţa, începând de miercuri seara, după atentatul sângeros împotriva săptămânalului satiric „Charlie Hebdo“, soldat cu moartea a opt jurnalişti, doi poliţişti şi alte două persoane. 

Trei grenade folosite pentru exerciţii militare au fost aruncate înspre o moschee din Mans (vest), două focuri de armă au fost trase împotriva unei săli de rugăciune musulmane din Port-la-Nouvelle (sud), iar un restaurant ce vindea kebab şi care era situat lângă o moschee a fost ţinta unei explozii criminale în apropiere de Lyon (centru-est), potrivit acestor surse. 

În urma acestor acţiuni, reprezentanţii comunităţii musulmane din Franţa au făcut apel la „imamii de la toate moscheile“ din ţară să „condamne cu cea mai mare fermitate violenţa şi terorismul“ în timpul rugăciunii de vineri“. 

Dar analiştii atrag atenţia că atentatul criminal asupra redacţiei „Charlie Hebdo“trebuie pedepsit cu mijloacele statului de drept, chiar dacă poate fi considerat „un atac la civilizaţia occidentală“.„Oricât de infamă ar fi fapta, oricât de neînţeles ar fi motivele pentru noi, oricât de mult ne-am dori răzbunare – Europa trebuie să reziste tentaţiei de a ieşi din limitele statului de drept care caracterizează civilizaţia occidentală“, notează „Neue Zurcher Zeitung“ .

Atentat terorist în Franţa. Mişcările antiislamiste iau amploare 

Pegida, mişcarea anti-islam din Germania, care mobilizează mulţimi de oameni mai ales la Dresda dar şi în alte localităţi est-germane, pare să câştige adepţi şi în alte ţări limitrofe. Astfel potrivit presei elveţiene, mai multe pagini internet din ţara cantonalor şi-au revendicat simpatia faţă de mişcarea germană. Circa 15 mii de elveţieni s-ar fi reunit pe reţelele de socializare.

 În Danemarca sunt prevăzute deja două manifestaţii de sprijin în favoarea mişcării Pegida şi tendinţa s-ar putea extinde şi alte ţări în care imigraţia este o temă în plină dezbatere precum Marea Britanie sau Suedia. « Pegida France » există şi are chiar un profil Facebook ce numără însă doar 6 mii de prieteni. Frontul Naţional din Hexagon deja se foloseşte de atacul de miercuri pentru a îşi justifica politica xenofobă, mişcarea PEGIDA din Germania la fel vede în spatele oricărui văl islamic o bombă umblătoare. 

Experţii spun că dacă Europa va cădea în capcana islamofobiei în discursul despre politica de imigraţie şi Orientul Mijlociu, abia atunci va deveni cu adevărat periculos. Din păcate, fiecare atentat terorist creşte pericolul ca ideologii extremişti să primească acel război al culturilor pe care şi-l doresc“, scrie „Der Spiegel“.

Atentat terorist în Franţa. Peste jumătate dintre germani consideră islamul o "ameninţare" 

Mai bine de unul din doi germani (57%) consideră islamul o ameninţare, în timp ce 61% dintre ei apreciază că această religie nu este compatibilă cu lumea occidentală, potrivit unui sondaj dat publicităţii joi, relatează AFP.

Studiul, publicat de săptămânalul „Die Zeit“, a fost realizat de către Fundaţia germană Bertelsmann în noiembrie, cu mult înainte de atacul comis miercuri la Paris, la sediul săptămânalului francez Charlie Hebdo, în care au fost ucise 12 persoane.

Potrivit anchetei, care relevă că majoritatea persoanelor intervievate se consideră tolerante, 40% dintre persoanele sondate se simt "ca nişte străini în propria ţară".

De asemenea, 24% dintre persoanele chestionate ar dori să interzică imigraţia musulmanilor în Germania, o ţară cu 81 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ patru milioane sunt musulmani - cei mai mulţi turci sau de origine turcă.

Această ostilitate faţă de islam, subliniază Fundaţia, pare larg răspândită atât în mediile conservatoare cât şi în cele de stânga, inclusiv în rândul clasei medii, aşa cum arată manifestaţiile organizate din octombrie la Dresda (est) de către mişcarea antiislam Pegida, din care fac parte neonazişti, activişti de extremă dreapta şi, mai ales, numeroşi cetăţeni obişnuiţi.

Această islamofobie este comparabilă cu antisemitismul larg răspândit în secolul al XIX-lea, insistă Fundaţia Bertelsmann, care aminteşte că, în 2012, 52% dintre germani considerau islamul incompatibil cu Occidentul - faţă de 61% în 2015.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite