După logica folosită în cazul României, şi Ungaria ar trebui exclusă din Schengen, afirmă vicecancelarul Austriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicecancelarul Austriei, Werner Kogler, a declarat că dacă s-ar folosi aceeași logică care a dus la decizia de veto în cazul aderării României la Schengen, atunci Ungaria ar trebui să fie exclusă.

Vicecancelarul Wernek Kogler și cancelarul austriac Karl Nehammer FOTO Profimedia
Vicecancelarul Wernek Kogler și cancelarul austriac Karl Nehammer FOTO Profimedia

Obiectiv vorbind, există probleme în ceea ce priveşte migraţia, dar care sunt legate doar marginal de Schengen. Noi, Verzii, căutăm soluţii. (...) Trebuie să recunoaştem. Nu poţi să înregistrezi 100.000 de migranţi în Austria şi să afli apoi că 75.000 - 80.000 nu erau înregistraţi înainte.

Adevărata problemă ţine de Ungaria. Dacă am urma logica ministrului de Interne (n.red. - privind refuzul de aderare a României), atunci Ungaria ar trebui să fie dată afară din Schengen, pentru că pe acolo trec majoritatea migranţilor neînregistraţi în Austria", a spus vicecancelarul, într-un interviu pentru publicația austriacă Kleine Zeitung, relatează Digi 24.

Kogler a fost întrebat dacă România va intra în Schengen anul viitor și a spus că „acesta este obiectivul".

Vicecancelarul Austriei a criticat decizia cancelarului Karl Nehammer care s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen. El este liderul Partidului Verde. În 2020 partidul său a format o coaliție cu conservatorii din Partidul Poporului, partid condus chiar de cancelarul Austriei. 

Condiția absurdă pusă de oficialii de la Viena

Viena avertizează Bucureștiul că va da un vot pozitiv pentru aderarea la Schengen când vor scădea cererile de azil în Austria. Condiția vizează politicile UE, nicidecum România, scenariul fiind, de fapt, o amânare a soluționării problemei, spun specialiștii consultati de „Adevărul“.

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, susține că Viena își poate schimba votul cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen dacă cererile de azil din țara sa vor scădea în următoarele luni. 

Specialiștii în relații externe contactați de „Adevărul” spun că abordarea şefului diplomaţiei austriece este, de fapt, o modalitate de amânare a soluționării problemei. 

„Dacă această condiționare, care nu are niciun fel de legătură cu acordul Schengen, va funcționa din punct de vedere al deciziei austriece în perioada următoare, înseamnă că trebuie să ne pregătim de o așteptare pe termen lung”, a declarat Cristian Diaconescu, menționând că afirmațiile ministrului austriac de Externe transmit un „semnal destul de preocupant”.

„Această argumentație este total în afara temei Schengen. Nu implică România, nu are niciun fel de reflex în ceea ce privește aderarea României la Schengen și mai ales că nu presupune din partea României niciun fel de demers”, a afirmat fostul demnitar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite