Drumul spre ţară îi costă pe români 400 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre ţară îi costă pe români 400 de euro
Drumul spre ţară îi costă pe români 400 de euro

În fiecare vară, sute de mii de conaţionali rezidenţi în Peninsulă migrează spre România cu maşinile personale în care încarcă darurile pentru cei de acasă. În luna august, majoritatea compatrioţilor care muncesc în Italia pleacă spre ţară pentru a petrece concediul cu rudele sau cu prietenii.

Pentru a-şi păstra autonomia de mişcare, mulţi dintre români aleg să parcurgă drumul cu maşina personală.

Autocarele, microbuzele sau trenul nu mai sunt preferatele conaţionalilor care vor să ajungă în ţară pentru vacanţa sau concediul din luna august. Călătoria cu aceste mijloace de transport este mai incomodă decât cea cu maşina şi costă mai mult.

Cei care au ales să ajungă în România folosind maşina din dotare au la dispoziţie două posibilităţi de parcurs optime, al căror cost este de circa 400 de euro, dus-întors.

Suma conţine banii cheltuiţi pe benzină şi taxele de drum. Distanţa, calculată de la ieşirea din Italia prin Trieste până la intrarea în România prin punctul vamal Nădlac, variază între 780 şi 920 de kilometri, în funcţie de ruta aleasă.

Cele mai rapide rute

Traseul Italia-Austria-Ungaria-România are o lungime de 920 de kilometri şi trece pe lângă oraşele Graz, Viena şi Budapesta. Calitatea autostrăzii este excelentă pe toată întinderea ei, iar cei care preferă să conducă fără a se opri au nevoie de doar 11 ore pentru a trece prin cele două ţări. Costul autostrăzii în Austria este de 7,70 euro, iar în Ungaria, de 9,50 euro, în ambele cazuri dacă se alege soluţia plătirii unei taxe de drum pentru 10 zile.

Alternativa de traseu, Italia-Slovenia-Croaţia-Ungaria-România are lungimea de 792 de kilometri şi trece pe lângă oraşele  Ljubljana, Zagreb şi Budapesta. Autostrada are anumite porţiuni mai puţin întreţinute, mai ales pe teritoriul Croaţiei, iar în condiţii de vreme nefavorabilă deplasarea poate fi încetinită considerabil. Sistemul rutier maghiar este în plină dezvoltare în partea de sud a ţării, iar sistemele GPS pot deveni absolut inutile, rătăcind călătorul.

Timpul necesar parcurgerii acestui traseu în condiţii optime este de circa 10 ore. Regulile privind taxele de autostradă în Slovenia sunt în continuă schimbare. În prezent, există viniete cu valabilitate de o săptămână, care costă 15 euro. Pe teritoriul Croaţiei, autostrada se plăteşte la punctele de taxare, iar în total suma nu depăşeşte 6 euro.

Carburanţi ieftini în Slovenia şi în Austria

Locul de unde se poate face plinul la preţurile cele mai avantajoase este Slovenia, costul mediu al benzinei fiind de 1,09 euro/litru, iar al motorinei, de 1,01 euro/litru. Pentru traseul nordic, la graniţa dintre Austria şi Ungaria, pe teritoriul austriac, puteţi găsi benzină la 1,20 euro/litru şi motorină la 1,14 euro/litru.

Totuşi, plinul cel mai ieftin se face în România.
După intrarea României în UE, trecerea prin vamă este doar o formalitate rapidă. Atenţie la cozile de la vama dintre Ungaria şi România, la începutul şi spre finalulul lunii august. 

image
Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite