Downing Street: Acordul cu UE înseamnă alimente mai ieftine şi o infuzie de 9 miliarde lire în economia britanică
0Într-o mişcare cu rezonanţă simbolică şi economică majoră, guvernul britanic a anunţat luni dimineaţă parafarea unui acord complex cu Uniunea Europeană, menit să reducă birocraţia în comerţul agroalimentar şi să revigoreze relaţiile bilaterale îngheţate de ani de zile după Brexit.

Potrivit Downing Street, înţelegerea va aduce beneficii estimate la 9 miliarde de lire sterline pentru economia Regatului Unit şi va conduce la scăderea preţurilor alimentelor – un obiectiv politic de prim rang într-un context de inflaţie persistentă şi nemulţumiri sociale.
Acordul presupune eliminarea unor controale de rutină pentru exporturile de produse alimentare către blocul comunitar, în schimbul prelungirii accesului pescarilor europeni în apele britanice pentru o perioadă de încă 12 ani – o concesie semnificativă care a provocat deja reacţii negative din partea industriei de profil din Regat.
„Este o înţelegere care reduce costurile, deblochează comerţul cu Uniunea Europeană şi protejează interesele noastre strategice”, a declarat un oficial guvernamental britanic. Totuşi, în mediul politic şi economic britanic, acordul este văzut de unii ca o concesie excesivă, având în vedere că propunerea iniţială a Londrei era de doar 6 ani pentru accesul la resursele piscicole.
Compromisuri majore pentru un „dividend economic”
În centrul acordului se află un angajament de aliniere dinamică la standardele europene pentru produse alimentare şi agricole, ceea ce va permite, printre altele, reluarea exporturilor de produse precum hamburgerii şi cârnaţii, interzise de facto în urma Brexitului. În schimb, Marea Britanie acceptă o formă limitată de jurisdicţie a Curţii Europene de Justiţie în monitorizarea aplicării regulilor sanitare şi fitosanitare (SPS).
De asemenea, înţelegerea include o cooperare mai profundă în domeniul apărării, un acord preliminar privind taxele pe carbon – menit să protejeze companiile britanice de noile taxe de frontieră impuse de UE – şi un angajament privind mobilitatea tinerilor, care ar putea permite cetăţenilor sub 30 de ani să lucreze şi să călătorească în spaţiul european, similar programelor existente cu Australia şi Noua Zeelandă.
Critici din Scoţia şi nemulţumiri în teritoriu
Guvernul scoţian a reacţionat prompt, acuzând autorităţile de la Londra că au ignorat competenţele descentralizate în domeniul pescuitului. Angus Robertson, ministrul scoţian pentru afaceri externe, a criticat lipsa de consultare şi a invocat anularea repetată a întâlnirilor interministeriale privind mediul şi alimentaţia.
„Guvernul de la Londra a negociat un acord de 12 ani în domeniul pescuitului, fără vreo consultare prealabilă cu guvernele descentralizate. Este o lipsă flagrantă de respect instituţional”, a transmis Robertson pe reţelele sociale.
Revenire parţială în Europa
Pe lângă aspectele comerciale, acordul include şi facilităţi de ordin practic pentru cetăţeni. Britanicii vor putea, din nou, folosi porţile rapide pentru cetăţeni europeni în aeroporturile din UE, iar carnetele de sănătate pentru animale de companie vor fi recunoscute reciproc, eliminând controalele veterinare laborioase.
Totodată, vor continua discuţiile privind revenirea Regatului Unit în programul Erasmus, precum şi accesul la bazele de date europene privind recunoaşterea facială – un punct prioritar pentru autorităţile britanice în combaterea crimei transfrontaliere.
Cu toate acestea, Marea Britanie nu va avea, deocamdată, acces la fondul european de apărare în valoare de 150 de miliarde de euro, dar oficialii de la Londra spun că acordul creează „baza juridică” necesară pentru o eventuală integrare.
„O zi istorică ”
„Este o zi care marchează începutul unui nou capitol în relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Acordul de parteneriat strategic Marea Britanie-UE răspunde priorităţilor cetăţenilor – locuri de muncă, preţuri, securitate”, a declarat Nick Thomas-Symonds, negociatorul-şef britanic.
Într-o apariţie comună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Keir Starmer a subliniat că este timpul ca Regatul Unit să „meargă mai departe”, renunţând la dezbaterile sterile ale trecutului şi construind relaţii pragmatice în beneficiul cetăţenilor.