Donald Tusk, după întâlnirea cu Theresa May pe tema Brexit: Mingea este în terenul Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a spus premierului Theresa May "mingea e în terenul vostru", în legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Preşedintele Tusk a adăugat că e în interesul tuturor ca procesul de negocieri să înceapă cât mai curând.

Aflat la Londra pentru discuţii cu premierul May, preşedintele Tusk a declarat că toţi ceilalţi 27 de membri ai UE aşteaptă să vadă când va declanşa Marea Britanie în mod oficial procesul ieşirii din Uniune pentru care s-a pronunţat în majoritate electoratul britanic în referendumul din 23 iunie.

”Obiectivul nostru este să stabilim relaţii cât mai apropiate posibil între Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Însă mingea este în terenul Marii Britanii, iar liderii britanici trebuie să lanseze negocierile. Este în interesul tuturor ca asta să se întâmple cât mai curând posinil”, a declarat Tusk, care este prezent la Londra pentru prima întâlnire bilaterală cu premierul  Thheresa May.

Săptămâna viitoareva avea loc în capitala Slovaciei, Bratislava, un summit UE la care cei 27 de lideri europeni vor discuta viitorul Uniunii fără Marea Britanie.

Preşedintele Tusk a mai spus că nu vor avea loc niciun fel de negocieri înainte de depunerea de către guvernul britanic a notificării privind intenţia de părăsire a UE, care declanşează un proces de negocieri pe durata a doi ani şi care se încheie cu încetarea calităţii de membru al Uniunii.

"Sunt conştient că nu e uşor, dar sper în continuare că procesul va începe cât mai curând cu putinţă. Nu mă îndoiesc că în final scopul nostru strategic comun este de a stabili relaţii cât mai apropiate cu putinţă", a mai spus preşedintele Tusk.

Premierul May a refuzat să facă orice declaraţii cu privire la data depunerii notificării în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 care declanşează procesul ieşirii, dar la scurt timp după preluarea funcţiei în lua iulie ea a spus că această notificare nu va fi depusă anul acesta. 

Guvernul britanic a fost criticat de parlamentari pentru lipsa unei strategii cu privire la Brexit, iar premierul May a respins zilele trecute ideea unui sistem pe puncte de control al imigraţiei după ieşirea din UE.

Sunday Times a scris că ieşirea Marii Britanii din UE va fi întârziată până la finele anului 2019, pentru că departamentele de comerţ internaţional din executivul britanic nu sunt pregătite şi nu au infrastructura necesară pentru a purta negocieri cu reprezentanţii statelor membre.

Însă, asta nu înseamnă că nu pot exista negocieri iniţiale înainte de declanşarea procedurii de ieşire din blocul comunitar. Deşi, imediat după votul alegătorilor britanici, liderii europeni au spus răspicat că nu se vor implica în asemenea negocieri, cerute de partea britanică.

 Potrivit unor surse din cadrul Uniunii Europene, Consiliul European doreşte ca Londra să invoce Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona până în mai 2017, pentru ca ţara să nu mai fie membră a UE în timpul alegerilor europene din mai 2019. Odată Articolul 50 activat, Marea Britanie va dispune de doi ani pentru a negocia termenii plecării sale din UE şi pentru a părăsi blocul. 

Mai mulţi lideri ai UE în frunte cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, au declarat că Marea Britanie nu poate avea acces la piaţa unică europeană decât dacă păstrează libertatea de mişcare a persoanelor după ieşirea din Uniune, dar premierul May şi alţi membri de frunte ai cabinetului au dat de înţeles că reducerea migraţiei din UE are prioritate faţă de accesul la piaţa unică. 

Între timp, premierul May a anunţat că Marea Britanie negociază deja cu Australia îndepărtarea barierelor vamale după ieşirea din UE şi că state ca Mexicul, Coreea de Sud şi Singapore şi-au declarat interesul faţă de o asemenea măsură.

Guy Verhofstadt va conduce negocierile din aprtea PE pe Brexit

Liderul grupului ALDE (liberali) din Parlamentul European (PE), fostul premier belgian Guy Verhofstadt, un susţinător al ideii Europei federaliste, a fost desemnat joi să conducă din partea legislativului european negocierile cu Marea Britanie privind Brexitul, transmite AFP. 

 „Este o onoare să fiu numit negociator şef pentru Brexit al Parlamentului European, care va juca un rol central în acordul ce va rezulta în urma articolului 50 şi în orice viitor acord între UE şi Regatul Uni“, a scris Verhofstadt pe Twitter.

Conform unui comunicat al PE, el va 'ajuta la pregătirea poziţiei PE la negocieri, în consultare strânsă cu conferinţa preşedinţilor' grupurilor politice din legislativul european.

Verhofstadt este al doilea belgian care se alătură echipei ce va negocia cu Marea Britanie condiţiile ieşirii acesteia din blocul comunitar. Compatriotul său Didier Seeuws va conduce aceste negocieri pentru Consiliul European, în timp ce francezul Michel Barnier va avea acelaşi rol pentru Comisia Europeană. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite