Doar 10% dintre europeni mai cred că Ucraina poate învinge în războiul cu Rusia

0
Publicat:

Sprijinul Europei pentru Ucraina continuă, dar la aproape doi ani de la invazia la scară largă, doar 10% dintre euorpeni sunt de părere că aceasta ar putea învinge Rusia, conform unui sondaj, realizat la nivelul UE. O soluție de compromis este văzută ca fiind, cel mai probabil, punctul final.

Europenii, tot mai sceptici în privința victoriei Ucrainei FOTO Shutterstock
Europenii, tot mai sceptici în privința victoriei Ucrainei FOTO Shutterstock

Politicienii ar putea să adopte o abordare mai „realistă”, care să se concentreze pe definirea a ceea ce trebuie să însemne de fapt o pace acceptabilă, susțin autorii raportului, potrivit The Guardian.

„Pentru a argumenta sprijinul european continuu pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război”, a declarat coautorul Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), care a comandat sondajul.

Majoritatea europenilor „sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred, cu adevărat, că Ucraina poate câștiga din punct de vedere militar, a spus Leonard. Prin urmare, cel mai convingător argument pentru un public din ce în ce mai sceptic a fost că oferirea de ajutor, în contunuare „ar putea duce la o pace durabilă, negociată, care să favorizeze Kievul. – mai degrabă decât o victorie pentru Putin”.

Sondajul, care a fost realizat în luna ianuarie, în 12 state membre ale UE – inclusiv Franța, Germania, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania și Suedia – a constatat cum contraofensiva Ucrainei a stagnat, iar temerile crescânde de o schimbare a politicii SUA și perspectiva unui al doilea mandat prezidențial al SUA pentru Donald Trump alimenteză pesimismul cu privire la rezultatul războiului.

De precizat, de asemenea, faptul că acest sondaj a fost realizat înainte de retragerea Ucrainei în weekend din orașul estic Avdiivka, care a oferit Rusiei cea mai importantă victorie militară de la capturarea orașului Bahmut de către trupele Wagner, în mai 2023. Reamintim că Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022.

20% dintre europeni cred într-o victorie e Rusiei

Datele statistice arată că doar unul din 10 europeni, din cele 12 țări chestionate, este de părere că Ucraina va câștiga pe câmpul de luptă, în timp ce de două ori mai mulți (20%) au prezis o victorie a Rusiei.

FOTO Captură The Guardian
FOTO Captură The Guardian

Chiar și în cele mai optimiste state membre chestionate – Polonia, Suedia și Portugalia – mai puțin de unul din cinci (17%) au considerat că Ucraina ar putea învinge.

În toate țările, au arătat sondajul, cea mai comună opinie, împărtășită de o medie de 37% dintre respondenți, a fost că războiul se va încheia printr-o înțelegere de compromis – deși unele țări erau mai dornice de acest rezultat decât altele.

În Suedia (50%), Portugalia (48%) și Polonia (47%), respondenții au fost mai susceptibili să spună că Europa ar trebui să ajute Ucraina să lupte, în timp ce în Ungaria (64%), Grecia (59%), Italia (52%) și Austria (49%), au preferat să împingă Kievul să accepte o înțelegere. În Franța, Germania, Țările de Jos și Spania, părerile au fost aproape egal împărțite.

Sondajul a demonstrat că mulți europeni au considerat din ce în ce mai mult războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind o preocupare directă pentru ei, 33% spunând că a avut un impact mai mare asupra țării lor - și asupra Europei (29%) - decât războiul din Orientul Mijlociu (comparativ cu 5% care au spus contrariul, referitor la ambele aspecte).

FOTO Captură The Guardian
FOTO Captură The Guardian

Reîntoarcerea lui Trump la Casa Albă, o veste proastă

Posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă a fost în general văzută ca o veste proastă, 56% dintre respondenții din cele 12 țări chestionate spunând că ar fi foarte sau destul de dezamăgiți dacă fostul președinte ar fi reales.

Revenirea lui Trump nu e văzută cu ochi buni FOTO Arhivă
Revenirea lui Trump nu e văzută cu ochi buni FOTO Arhivă

Singura excepție a fost Ungaria, unde 27% dintre respondenți au declarat că ar fi mulțumiți de revenirea lui Trump și 31% dezamăgiți.

În mod similar, susținătorii unui singur partid politic major – Fidesz din Ungaria – sperau într-o victorie a lui Trump. Printre alte partide de extremă-dreapta care și-au exprimat anterior sprijinul pentru Trump, doar aproximativ o treime dintre alegătorii pentru AfD din Germania, FPÖ din Austria sau Frații Italiei au declarat că ar saluta revenirea lui, sentimentul pro-Trump și mai slab în rândul susținătorilor Mitingului Național al Franței și al Poloniei.

Dacă SUA ar opri ajutorul militar acordat Ucrainei sub președinția lui Trump, 41% dintre europeni au spus că UE ar trebui fie să-și sporească sprijinul, fie să-l mențină la nivelul actual, în timp ce 33% ar prefera ca UE să urmeze exemplul SUA.

FOTO Captură The Guardian
FOTO Captură The Guardian

Înfrângerea Ucrainei, o amenințare pentru Europa

După doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, autorii raportului au spus că europenii nu se arată deloc optimiști cu privire la situație, însă angajamentul lor de a preveni o victorie a Rusiei a rămas unul stabil.

„Pe măsură ce Europa și SUA intră în sezonul electoral, încercarea de a defini pacea va fi un câmp de luptă critic”, au scris autorii.

O victorie a Rusiei „nu este pace”, a spus Krastev, coautor al raportului, care este și președintele centrului de gândire Centrul pentru Strategii Liberale din Sofia. „Dacă prețul încheierii războiului transformă Ucraina într-o țară a nimănui, aceasta va fi o înfrângere nu numai pentru Kiev, ci și pentru Europa și securitatea ei”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite