Diaspora, mobilizată masiv în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Dăm startul unui nou început” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţeni ai Republicii Moldova veniţi să-şi exprime votul la secţia deschisă la Autoritatea Electorală Permanentă FOTO Ion Gaidău
Cetăţeni ai Republicii Moldova veniţi să-şi exprime votul la secţia deschisă la Autoritatea Electorală Permanentă FOTO Ion Gaidău

Diaspora este atât cea care a dat startul turului doi al alegerilor prezidenţiale din Republica, cât şi cea care va exprima ultimul vot. Şi cel mai probabil va fi decisivă.

Primul cetăţean al Republicii Moldova a votat la Tokyo, în Japonia. Este vorba despre tânărul Mircea Eni, care a votat la puţin timp după miezul nopţii (ora locală a Republicii Moldova). Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Japonia, Mircea Eni a studiat Harvard, iar în prezent activează în cadrul unei renumite companii nipone de arhitectură şi design.

Câteva ore mai târziu, Aleea Alexandru şi Centrul Vechi din Bucureşti s-au umplut cu alegători în mare de acelaşi profil. Mii de cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi în Bucureşti sau în oraşele din jurul Capitalei au format cozi de circa 300-500 de metri. O mare de oameni calmi, răbdători şi respectuoşi cu normele sanitare în vigoare. Şi tineri - mulţi dintre ei studenţi, alţii deja angajaţi şi proaspeţi taţi şi mame veniţi cu micuţii lor în braţe. Pe ici pe colo, mai poate fi observat câte un părinte aflat în vizită la copii sau mutat mai aproape de ei.

Coada Bucuresti alegeri Republica Moldova FOTO Ion Gaidau

Cetăţeni ai Republicii Moldova aşteptând temerari să-şi exprime votul FOTO Ion Gaidău

„Speranţa pentru schimbare” este aşteptarea de ordine desprinsă din mulţime. „Responsabilitatea” face parte de asemenea din avântul mobilizator, precum şi dorinţa pentru o „Moldovă mai sănătoasă”, după cum spune un tânăr antreprenor care nu exclude într-o zi să se întoarcă acasă.

Coada Bucuresti alegeri Republica Moldova FOTO Ion Gaidau

Coada din Centrul Vechi se întindea la un moment până pe Calea Victoriei FOTO Ion Gaidău

Cozile s-au format în străinătate încă de la deschiderea urnelor de votare, la 07.00 în funcţie de ora locală. În unele oraşe, cum ar fi Parma, din nordul Italiei, alegătorii s-au adunat de la 05.00 ora locală, cu două ore înainte de deschiderea urnelor.

„Iată de ce Parma a cerut două secţii de votare, iar Italia 60”, reproşează un alegător în dreptul unor imagini de la faţa locului.

Imagini care arată o coadă imensă, la fel ca la Roma, Milano, Londra, Frankfurt etc. Este un electorat care munceşte pe brânci în străinătate şi investeşte masiv acasă (15% din PIB) cu speranţa reîntoarcerii într-o „Moldovă europeană”. De fapt, unii alegători din Italia pot fi văzuţi purtând steagul UE pe lângă cel al Republicii Moldova.

Moldoveni asteptand la coada la vot in Italia FOTO Facebook/ Digore Eduard

Moldoveni aşteptând să voteze în străinătate FOTO Facebook/ Digore Eduard

„Oameni care ştiu ce înseamnă greul, pribegia, să fii străin! Ei, probabil ştiu mai mult adevăr despre Ţara lor decât cei de pe loc. Dar, acuma e momentul să unim forţele şi eforturile, astăzi dăm startul unui nou început!”, comentează Digore Eduard sub hashtagul #diasporafrumoasa.

Moldoveni asteptand la coada la vot in Italia FOTO Facebook/ Digore Eduard

Coadă formată înainte de deschiderea secţiilor de votare FOTO Facebook/ Digore Eduard

Mesajul pentru unirea forţelor a tot circulat în străinătate mai ales după turul întâi. Şi a dat roade, după cum arată şi datele furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova. Astfel, numărul cetăţenilor din Republica Moldova care şi-au exprimat votul în turul doi la secţiile de votare din străinătate era, la ora 12.00, de aproape trei ori mai mare decât în turul întâi desfăşurat în urmă cu două săptămâni.

Vicepreşedintele CEC, Vladimir Şarban, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la cele 139 de secţii din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 78.000 de alegători, în condiţiile în care în turul întâi până la aceeaşi oră îşi exprimaseră opţiunile 28.000 de persoane.

„În străinătate este o mobilizare în partea de Vest, în Europa mă refer. Avem state unde sunt înregistrate aglomeraţii la unele secţii de votare, cum ar fi Belgia, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Israel. Avem rânduri destul de mari în Bruxelles, Paris, Berlin, Frankfurt, Londra, dar se atestă o prezenţă masivă şi în celelalte secţii de votare şi, de asemenea, în Federaţia Rusă”, a afirmat Şarban.

La ora 15.00, numărul alegătorilor moldoveni în diaspora se ridica la 150.000, peste recordul de 149.840 stabilit acum două săptămâni. Pragul de 200.000 de votanţi fusese depăşit la 17.30, iar cel de 250.000 cu puţin timp înainte de închiderea urnelor în Republica Moldova.

În turul întâi, peste 70% din voturile (104.605) din străinătate au fost pentru Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, şi doar 3,65% (5.439) pentru adversarul ei din turul doi, preşedintele în exerciţiu Igor Dodon.

Citeşte şi:

Buletinele de vot la secţiile de votare din Frankfurt şi Londra au fost epuizate

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite