Deutsche Bank, anchetată dacă a spălat bani pentru apropiaţi ai lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Justiţie al SUA investighează Deutsche Bank pe suspiciuni banca ajutat bogaţi oameni de afaceri ruşi apropiaţi preşedintelui Vladimiar Putin primi banii lor din Moscova.

Departamentul american al Justiţiei investighează dacă Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a operat tranzacţii în „oglindă“ pentru apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Bloomberg, citat de site-ul TheLocal.de.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Deutsche Bank a efectuat corect tranzacţii de până la 6 miliarde de dolari, care ar fi putut să mascheze ieşiri de fonduri din Rusia.

Deutsche Bank efectuează propriile verificări asupra tranzacţiilor respective, analizând conturi legate de aproximativ 12 entităţi pentru care a operat presupuse tranzacţii în oglindă între Moscova şi Londra.

În mai multe cazuri, activele din aceste conturi ar fi aparţinut unor asociaţi ai preşedintelui rus, între care o rudă mai îndepărtată a lui Vladimir Putin şi doi prieteni vechi, Arkadi şi Boris Rotenberg. Cu averi de peste 3 miliarde de dolari fiecare, fraţii Rotenberg sunt printre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia şi se află de anul trecut pe lista persoanelor vizate de sancţiunile Statelor Unite, impuse în contextul anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi izbuncirii conflictului civil din estul Ucrainei.

Tranzacţiile verificate ar fi avut loc între 2011 şi 2015. Mai exact, clienţii au folosit banii disponibili într-o piaţă şi, concomitent, au vândut acelaşi tip de instrumente financiare în alta. Aceste tranzacţii în oglindă sunt legale, dar procurorii americani vor să ştie dacă instituţia financiară germană a încălcat legislaţia bancară din Statele Unite, inclusiv cea referitoare la spălarea de bani. Această nouă anchetă se adaugă problemelor cu legea pe care le are deja Deutsche Bank. Banca a acceptat în această primăvară să plătească 2 miliarde şi jumătate de dolari pentru a stinge un control al autorităţilor britanice şi americane privind manipularea dobânzii de referinţă Libor. De asemenea, Deutsche Bank este vizată de trei anchete penale în Statele Unite şi anticipează noi costuri de ordinul miliardelor de dolari, parţial din cauza litigiilor.

Suspiciunile potrivit cărora că apropiaţi ai liderului de la Kremlin au încercat să scoată bani din Rusia intră în contradicţie cu apelurile lui Putin ca ruşii să investească în propria ţară, puternic lovită de sancţiuni şi de ieftinirea petrolului. Moscova este îngrijorată că acest caz ar putea declanşa o controversă similară cu cea legată de conturi ruseşti la Bank of New York, izbucnită în urmă cu 15 ani. Bank of New York a recunoscut că nu a informat despre miliardele de dolari care au intrat în conturile sale din Rusia, evitând plata taxelor în ţara respectivă, relatează Mediafax.

În octombrie 2014, Banca Centrală a Rusiei a abordat Deutsche Bank pentru a-i solicita să investigheze operaţiunile anumitor clienţi. Banca germană a anunţat că în acest caz a luat măsuri disciplinare împotriva unor angajaţi. În ultimele luni, pe fondul încetinirii activităţilor în Rusia, Deutsche Bank a redus numărul de angajaţi şi a închis divizia de tranzacţii cu instrumente financiare din această ţară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite