Departamentul de Stat spune că legea privind agenții străini întârzie integrarea euro-atlantică a Georgiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a mai remarcat că proiectul de lege propus de Puterea Poporului „va reduce la tăcere vocile independente ale cetățenilor Georgiei”.

Manifestație pro-europeană în Georgia. Foto: Arhiva Adevărul
Manifestație pro-europeană în Georgia. Foto: Arhiva Adevărul

Adoptarea unei legi privind agenții de influență străină în Georgia poate îndepărta această țară de integrarea în comunitatea euro-atlantică, a declarat luni la o conferință de presă, șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Suntem conștienți de acest proiect de lege și suntem serios îngrijorați de impactul său asupra libertății de exprimare și democrației în Georgia”, a spus el. „Credem că o astfel de lege ar putea submina integrarea euro-atlantică a Georgiei”.

Price a adăugat că proiectul de lege propus de mișcarea publică georgiană Puterea Poporului va „aduce la tăcere vocile independente ale cetățenilor Georgiei”.

În februarie, în parlamentul georgian au fost înregistrate două versiuni ale proiectului de lege privind agenții străini - georgiană și americană (care este o traducere a Legii privind înregistrarea agenților străini, FARA). Potrivit versiunii georgiane a proiectului de lege, o entitate juridică cu mai mult de 20% din finanțare provenind din străinătate ar trebui considerată un agent de influență străină. Potrivit documentului, mass-media poate fi și un agent străin. Organizațiile care îndeplinesc criteriile sunt obligate să se înregistreze la Ministerul Justiției ca agenți de influență străină și să depună o declarație financiară anuală, în caz contrar li se aplică amendă.

Proiectul de lege a provocat critici semnificative atât din partea opoziției, cât și a președintelui țării, Salome Zurabishvili, precum și a politicienilor occidentali, din cauza introducerii în legislație a conceptului de agent străin, după exemplul Rusiei. În același timp, autorii ideii și liderii partidului de guvernământ Visul Georgian resping similitudinea cu legislația rusă. Potrivit acestora, noua lege este necesară pentru transparența activității entităților finanțate de reprezentanții statelor străine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite