Decizie controversată în UE: Austria suspendă reîntregirea familiilor de migranţi. „Am atins limitele capacității noastre de primire”

0
Publicat:

În premieră în Uniunea Europeană, Austria suspendă programul de reîntregire familială pentru migranţi. Măsura vine într-un moment al politicilor de migrație mai dure în mai multe state membre UE, pe fundalul ascensiunii extremei drepte. 

Austria suspendă reîntregirea familiei FOTO: Arhivă
Austria suspendă reîntregirea familiei FOTO: Arhivă

Noul guvern austriac și-a anunțat miercuri, 26 martie 2025, intenția de a pune capăt reîntregirii familiei pentru refugiați, pentru a „proteja” țara de afluxul de refugiați din ultimii ani, fiind o premieră în UE.

Urmează să fie publicat un decret și „până în mai, în doar câteva săptămâni, această hotărâre va deveni realitate”, a declarat ministrul integrării, Claudia Plakolm, la Consiliul de Miniștri de la Viena, potrivit Le Figaro.

„Am atins limitele capacității noastre de primire. Noi ne dorim să protejăm sistemele de sănătate, angajare și educație”, a spus Claudia Plakolm.

Potrivit parlamentarului conservator, „probabilitatea integrării de succes scade cu fiecare nou sosire”. Sarcina este „titanică”, deoarece mulți refugiați se luptă să învețe limba germană, să își găsească de lucru și să își găsească un loc în școli.

Această măsură vine într-un moment al politicilor de migrație mai dure în mai multe state membre UE, pe fundalul ascensiunii extremei drepte.

În Austria, partidul naționalist FPÖ a obținut o victorie istorică la alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie. Și, deși nu a reușit să formeze o coaliție, rămâne de departe principalul partid al țării în sondaje.

Cancelarul conservator Christian Stocker, aflat la putere de la începutul lunii martie cu social-democrații și liberalii, este prin urmare sub presiune pentru a menține o linie dură. Austria, care a înregistrat un aflux de refugiați în timpul crizei migrației din 2015, spune că a înregistrat o „creștere semnificativă” a sosirii membrilor de familie ai celor cărora li s-a acordat azil, deoarece țara lor de origine este considerată periculoasă.

În 2023, erau aproape 9.300, iar anul trecut erau 7.800 într-o țară de 9,2 milioane de locuitori. Cei mai mulți provin din Siria.

Mai multe grupuri pentru drepturile omului au criticat decizia guvernului, afirmând că este una „controversată”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite