De ce poliţiştii din Marea Britanie nu poartă arme în timp ce patrulează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
82% din membrii federaţiei de poliţie din Marea Britanie preferă să umble neînarmaţi în timpul serviciului FOTO: BBC News
82% din membrii federaţiei de poliţie din Marea Britanie preferă să umble neînarmaţi în timpul serviciului FOTO: BBC News

Uciderea a două poliţiste din oraşul Manchester a adus în discuţie faptul că poliţiştii britanici umblă neînarmaţi, acesta fiind singurul lucru care-i diferenţiează pe jandarmii din Regatul Unit de omologii lor din alte ţări.

Cel mai evident lucru care te surprinde atunci când eşti turist şi păşeşti în Marea Britanie este acela că poliţiştii care patrulează pe străzi nu poartă arme. Dar pentru cei mai mulţi locuitori din Regatul Unit - cu excepţia Irlandei -  este ceva normal ca ofiţerii de primă linie să nu fie înarmaţi.

Asta până când ofiţeri neînarmaţi precum Nicola Hughes şi Fiona Bone, sunt omorâţi în timpul serviciului. Există întotdeauna cei care se întreabă de ce Marea Britanie nu este în pas cu cele mai multe ţări, scrie BBC News.

Dar în ciuda pierderii a doi ofiţeri, şeful poliţiei din Manchester, Peter Fahy, a susţinut importanţa menţinerii aceleiaşi reguli de a nu înarma poliţiştii.

„Suntem încântaţi de stilul poliţiştilor britanici de nu a purta arme. Din păcate, ştim din experienţa din SUA şi din alte ţări care au ofiţeri înarmaţi, că aceasta nu înseamnă faptul că poliţiştii nu sunt împuşcaţi“, a spus Fahy.

Un lucru este clar. Când au fost întrebaţi, cei mai mulţi ofiţeri de poliţie au declarat că doresc să rămână neînarmaţi.

Un sondaj din 2006 a arătat că, dintr-un total de 47.328 de membri ai federaţiei de poliţie, 82% nu au dorit să fie înarmaţi la slujbă, în ciuda faptului că mai mult de jumătate a fost „în pericol grav“ în ultimii trei ani.

Se pare că publicul britanic nu este la fel de decis în privinţa acestui aspect. Un sondaj din aprilie 2004 a constatat că 47% susţine înarmarea  în comparaţie cu 48% împotrivă. În 2007, un alt studiu a aflat că 72% din 2.156 de adulţi vor să vadă mai multe patrule de poliţişti înarmaţi.

De-a lungul anilor au existat incidente care au condus la apeluri pentru înarmarea tuturor ofiţerilor, dar puţini se aşteaptă la o schimbare a sistemului.

Toate forţele de poliţie din Europa, precum şi cele din Statele Unite, din Canada şi din Australia, sunt dotate cu arme de foc, spune profesorul Peter Waddington. Exceptie face Marea Britanie, Irlanda, Noua Zeelandă şi Norvegia, unde ofiţerii sunt dotaţi cu arme în maşinile de serviciu, dar nu le au si asupra lor.

Chiar şi aşa, incidente precum cel din Manchester, unde două poliţiste neînarmate au fost ucise de un criminal periculos, sunt foarte rare. Rata criminalităţii din cauza armelor rămâne scăzută pentru o ţară cu o populaţie atât de numeroasă ca Marea Britanie.

În 2010-2011, în Anglia şi în Ţara Galilor au existat la 388 de atacuri armate, cu 12% mai puţin faţă de anul precedent. În Scoţia, în aceeaşi perioadă, au existat două cazuri fatale şi alte 109 fără morţi.

În plus, ofiţerii, şefii jandarmilor şi politicienii sunt îngrijoraţi să nu deranjeze un echilibru menţinut de Marea Britanie de 183 de ani.

„Există o recunoaştere generală că, dacă poliţiştii merg pe jos înarmaţi, lucrurile se schimbă“, declară Richard Garside, director al Centrului pentru Combaterea Crimelor.

Înarmarea poliţiştilor ar submina principiul „poliţistului prin consimţământ“ – ideea că poliţiştii au o datorie faţă de cetăţeni, nu faţă de stat, aşa cum se întâmplă în alte ţări. Acest lucru se datorează în mare fundamentelor istorice ale dreptului penal britanic, spune Peter Waddington, profesor de politică socială la Universitatea din Wolverhampton.

„O mare parte dintre lucrurile pe care le considerăm normale au fost stabilite în secolul al XIX-lea.“ „Când Robert Peel a format politia metropolitană, exista o teamă foarte mare faţă de armată, pentru ca aceasta să nu devină violentă“, a explicat el.

În timp ce unii în Londra au primit arme înainte de 1936, din acea dată numai ofiţerii instruiţi la grad de sergent sau mai sus de acest grad aveau arme şi, chiar şi atunci, trebuiau să ofere un motiv bun pentru care necesită una.

Astăzi doar o mică parte dintre ofiţeri este autorizată să folosească arme. Ultimele cifre arată că doar 6.653 au fost autorizaţi să folosească arme de foc în Anglia şi în Ţara Galilor, adică aproximativ 5% din numărul total. Asta nu presupune, desigur, că poliţiştii britanici sunt lipsiţi de arme. Fiecare poliţist are propria unitate armată, care constă într-un autoturism dotat cu armament ce este mobilizat de îndată ce agentul îl solicită.

În plus, ofiţerii instruiţi au avut acces la arme cu electroşocuri din 2004, în ciuda controverselor cu privire la utilizarea lor. În special în Londra, vederea ofiţerilor înarmaţi la aeroporturi, ambasade şi alte servicii de securitate a devenit familiară, mai ales după atentatele din 11 septembrie.

Oricât de mult ar deveni armele de foc o parte acceptată în vieţile britanicilor, fostul vicecomisar adjunct Brian Paddick se îndoieşte că poliţiştii vor accepta înarmarea universală. În plus, costul mare pentru echipamente pentru întregul personal şi susţinerea de cursuri periodice ar fi oricum interzise în contextul în care recesiunea impune reducerea cheltuielilor publice, explică Paddick.

În plus, ofiţerii nu ar fi dornici să facă faţă agoniei de a lua o decizie rapidă, aşa cum fac omologii lor din unităţile specializate pe armele de foc.

„Fiecare caz în care un ofiţer de poliţie împuşcă pe cineva, aminteşte de situaţia cu care ar trebui să se confrunte şi colegii lor neînarmaţi“, conchide Paddick.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite