De ce o plecare a lui Charles Michel de la șefia Consiliului European stârnește îngrijorări în UE: Viktor Orban ar putea fi interimar

0
Publicat:

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că își lansează candidatura pentru un post de membru al Parlamentului European în alegerile din iunie. Acesta a menționat că va demisiona în cazul alegerii, provocând astfel o cursă pentru a-i găsi înlocuitor sau pentru a risca preluarea funcției de către prim-ministrul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, conform theguardian.com

Președintele CE, Charles Michael la o conferință de presă, gesticulând
Charles Michael. Foto: EPA/EFE

„Am decis să candidez în alegerile europene din 2024”, a declarat Michel presei belgiene sâmbătă, 6 ianuarie, seara. Fostul prim-ministru belgian a servit ca șef al Consiliului UE, grupul de lideri guvernamentali din cele 27 de state membre ale UE, din 2019.

„Dacă sunt ales, îmi voi ocupa locul [în Parlamentul European]. Consiliul European poate anticipa și poate numi un succesor până la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie”, a adăugat el, precizând că va candida ca lider al partidului său belgian de centru-dreapta, Mișcarea Reformistă.

Decizia sa încarcă cu responsabilități șefii de guverne ai UE

Astfel, liderii UE care numesc în comun președintele consiliului sunt supuși unei presiuni semnificative de a se pune de acord asupra unui succesor pentru Michel înainte de 1 iulie, când Ungaria urmează să preia președinția rotațională a consiliului pentru șase luni.

Potrivit regulilor UE, în absența unui președinte permanent al consiliului, funcția - care implică prezidarea ședințelor consiliului și, împreună cu Parlamentul, este centrală în formarea noii comisii - revine statului membru care deține președinția rotațională.

Acest lucru l-ar lăsa pe Orbán, acuzat în repetate rânduri că ține sprijinul european pentru Ucraina, să ia decizii legate de miliardele de euro ale finanțării UE pentru Ungaria, înghețate de Bruxelles din cauza unor dispute legate de statul de drept.

Liderii europeni urmează să se întâlnească pe 17 iunie și pe 27-28 iunie, după alegerile parlamentare din 6-9 iunie, care au loc în întregul bloc, pentru a începe negocierea asupra principalelor funcții din bloc, inclusiv președinția comisiei și a consiliului.

Unii observatori ai UE au minimalizat semnificația mișcării lui Michel

Astfel, Hosuk Lee-Makiyama , membru în Centrul European pentru Economie Politică Internațională a spus că aceasta „mută doar cursa pentru succesorul său cu șase până la nouă luni mai devreme”.

Ar fi „o neplăcere pentru câțiva candidați care încă vor fi blocați în politica națională”, a spus el, dar era „un loc de nivel doi care este deja destinat cuiva apropiat de Franța și [de stânga]”.

Alții, totuși, au condamnat decizia președintelui consiliului ca fiind iresponsabilă și grăbită. Alberto Alemanno, profesor de drept european la Colegiul Europei, a spus că mișcarea este „nu numai egocentrică, ci și iresponsabilă”.

Deschiderea ușii către Orbán - acuzat de încălcarea legilor UE, dar care s-ar putea afla prezidând ședințele consiliului - de a deveni președinte al consiliului, chiar și temporar, ar fi „cu atât mai problematică și iresponsabilă”, a spus Alemanno.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite