Avertismentul unui negociator ucrainean cu privire la tactica lui Putin: „Rusia poate exista doar în stare de război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin are de câștigat de pe urma prelungirii negocierilor pentru a pune capăt invaziei în Ucraina, iar asta reiese limpede din tactica de negociere a liderului rus cu SUA, a declarat Mihailo Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean și principal negociator al Ucrainei în discuțiile bilaterale de pace din 2022.

Lansator de rachete al Rusiei într-o parte necunoscută a frontului FOTO EPA-EFE
Lansator de rachete al Rusiei într-o parte necunoscută a frontului FOTO EPA-EFE

Podoliak a făcut aceste declarații în cadrul unui interviu acordat The Telegraph miercuri la scurt timp după ce Voldomir Zelenski a avut o discuție telefonică cu Donald Trump.

Ucraina a fost de acord cu o încetare a focului intermediată de SUA prin care să fie oprite în primă fază atacurile asupra infrastructurii energetice, dar loviturile au continuat.

În timp ce liderii mondiali, între care premierul britanic Keir Starmer, l-au acuzat pe Putin că tărăgănează lucrurile în privința  acordului de încetare a focului propus de SUA, consilierul președintelui ucrainean a atras atenția că este necesar ca Europa și America să înțeleagă cu claritate faptul că „timpul joacă în favoarea Rusiei”.

„Există o regulă pentru negocierea cu Rusia: dacă accepți ceva astăzi, prețul va fi mai mare mâine”, a spus el. „Rusia poate exista doar în stare de război.”

Semănarea haosului în „relațiile globale este o prioritate pentru Rusia”, a spus el, adăugând: „Este important pentru ei ca violența să fie dominantă. Trebuie doar să discutăm toate aceste neînțelegeri reciproce la masa negocierilor, atât cu UE, cât și cu SUA, pentru că interesele noastre se sincronizează”.

La sfârșitul acestei săptămâni, delegațiile americane și ucrainene se vor întâlni pentru o nouă rundă de discuții în Arabia Saudită, potrivit lui Steve Witkoff, trimisul special al SUA pentru Orientul Mijlociu care va lua parte la negocieri.

De luna trecută, tensiunile dintre noua administrație Trump și Ucraina s-au aprins, marcate de înțepături diplomatice, o confruntare televizată în Biroul Oval și remarci indirecte care au creat unde de șoc în cercurile diplomatice, notează The Telegraph. Cea mai recentă controversă a izbucnit miercuri, când Karoline Leavitt, secretarul de presă al Casei Albe, a lansat ideea transferului de proprietate asupra centralelor nucleare ale Ucrainei către SUA.

„SUA ar putea fi de mare ajutor în gestionarea acestor centrale cu expertiza sa în electricitate și utilități”, a fost citat președintele SUA într-o declarație a Casei Albe.

Zelenski a clarificat într-un apel telefonic faptul că discuţia a vizat doar uzina Zaporojie „sub ocupaţie temporară”, după capturarea acesteia de către trupele Moscovei în 2022.

El a reafirmat, de asemenea, angajamentul Kievului de a se abține de la atacuri asupra energiei și a infrastructurii civile.

„Am susținut acest pas, iar Ucraina a confirmat că suntem gata să-l implementăm”, a scris el pe X.

Doar că marți seara, la câteva ore după ce a fost anunțat armistițiul de 30 de zile privind atacurile energetice, Rusia a tăiat electricitatea în orașul Sloviansk și a vizat infrastructura feroviară cheie.

Kievul a ripostat cu lovituri cu drone cu rază lungă de acțiune asupra unei stații de pompare a petrolului din Krasnodar, oprind operațiunile din cadrul instalației. Miercuri seara, după ce Ucraina a validat termenii, Rusia a lovit orașul Kropivnitski de 30 de ori.

Cum poate fi presată Rusia să negocieze

„Pentru a sili Rusia să facă orice, trebuie să folosim instrumente coercitive”, a explicat Podoliak pentru The Telegraph.

„În absența lor, Rusia va considera că am pierdut, iar economia este instrumentul coercitiv. Europa poate lucra mai activ în acest domeniu. Din păcate, este un proces lent.

Ar putea exista mai puțină birocrație și o înțelegere mai clară a faptului că timpul joacă în favoarea Rusiei. Moscova vrea să prelungească conflictul, reducând periodic intensitatea atunci când resursele sunt reduse, doar pentru a crește producția militară și a escalada din nou războiul."

O posibilă recunoaștere a Crimeei ca aparținând Rusiei

Momentul convorbirii telefonice publice din această săptămână între Trump și Putin a coincis cu cea de-a unsprezecea comemorare a anexării oficiale a Crimeei. Între timp, oficiali americani anonimi au transmis presei că Washington ar putea lua în considerare recunoașterea peninsulei ca teritoriu rus.

Podoliak a subliniat că rolul liderilor europeni a fost esențial în asigurarea sprijinul care i-a lipsit anterior Ucrainei.

„Rusia a investit de mult în crearea unei rețele globale de cetățeni străini care nu sunt pro-ruși din punct de vedere al valorilor, ci din perspectiva financiară”, a avertizat acesta referindu-se la persoanele care au primit granturi, au creat platforme media și au susținut mișcări publice și partide politice din Europa.

„Din păcate, în fiecare țară, există oameni care nu reușesc să înțeleagă pe deplin riscurile prezentate de Federația Rusă. Ei văd asta ca pe o dezbatere politică, o problemă internă - dar nu este. Ei nu își dau seama că Rusia își intensifică semnificativ influența. Poți interzice un satelit, dar Rusia are instituții de eludare pentru a ocoli astfel de măsuri și a modela opinia publică."

Cât despre relațiile dintre liderul rus și cel american, acesta a spus: „Sunt diferiți. Trump este proactiv. Evaluează consecințele acțiunilor sale, ia în considerare perspective diferite, analizează și se adaptează pe parcurs. Acțiunile sale urmează un anumit sistem și o logică. Putin, în schimb, are un scop fix. S-a convins că Ucraina nu există ca entitate istorică”.

El insistă că are dreptul de a distruge o țară care, în opinia sa, nu este reală, pur și simplu pentru că a fost cândva parte a Uniunii Sovietice. Gândirea lui sistemică este irațională, caracteristică dictatorilor primitivi din epocile postbelice.

Când cineva ca Putin controlează resurse enorme, este prea multă putere pentru o minte atât de îngustă. Cu cât intelectul este mai slab, cu atât devine mai agresiv, folosind resursele în mod primitiv - trimițând trupe până când sunt înghițite de război. Dacă ar gândi realmente strategic, ar aborda conflictele ca un joc de șah, făcând mișcări și compromisuri calculate, evitând, până la urmă, războiul, care este instrumentul liderilor primitivi, iar Putin este exponentul războiului”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite