David Goodall, cercetător în vârstă de 104 ani, a fost eutanasiat în Elveţia VIDEO
0David Goodall, un om de ştiinţă din Australia în vârstă de 104 ani, a fost eutanasiat joi, la ora locală 12.30 (13.30 ora României), într-o clinică din Basel, Elveţia. Deşi nu era bolnav în stadiul terminal, el a hotărât să-şi încheie socotelile cu viaţa.
”Astăzi (10 mai), profesorul David Goodall, în vârstă de 104 ani, s-a stins liniştit la Basel, în Elveţia, în urma unei injecţii cu Nembutal (barbiturice)”, a anunţat pe Twitter dr. Philip Nitschke, fondatorul fundaţiei Exit International.
Fundaţia l-a ajutat pe David Goodall să organizeze această ultimă călătorie.
Cu o zi în urmă, într-o conferinţă de presă, întrebat ce muzică ar vrea să asculte în ultimele momente, el a menţionat Simfonia a 9-a de Beethoven şi a interpretat un fragment din Oda Bucuriei.
De altfel, Goodall s-a stins pe acordurile Simfoniei a 9-a, conform The Guardian.
David Goodall suferea de o boală gravă, care îl făcea dependent de un însoţitor, motiv pentru care a cerut să fie eutanasiat. Eutanasierea este ilegală în Australia, dar nu şi în Elveţia, unde pot primi asistenţă pentru încheierea voluntară a vieţii inclusiv persoane din străinătate. Aşa că Goodall a ajuns la o clinică din Basel, care i-a acceptat solicitarea.
La sosirea în Elveţia, cercetătorul declara: „Până de curând am trăit o viaţă destul de bună. Anul trecut a fost mai puţin satisfăcător pentru mine, pentru că am devenit neputincios. N-am mai putut să călătoresc, nici măcar să folosesc transportul public... Mare păcat. Eu am suţinut de mulţi ani eutanasierea voluntară şi îmi pare rău că a trebuit să călătoresc tocmai în Elveţia ca să pot face asta. Aş fi preferat să o pot face la mine în ţară. Îmi pare rău că trebuie să călătoresc atât de departe ca să-mi sfârşesc viaţa”
Om de ştiinţă cu o bogată activitate academică, în special în domeniul botanicii şi ecologiei, David Goodall a mai spus că speră ca oamenii să-i inteleagă şi să-i accepte decizia
Goodall, care s-a născut cu câteva luni înainte de începerea Primului Război Mondial, a fost profesor respectat atât în Australia, cât şi îin Marea Britanie şi SUA. Nici după ce s-a pensionat, în 1979, nu a stat degeaba. A continuat o vreme să lucreze la universitate şi juca teatru într-o echipă de amatori.