Cutia Pandorei deschisă de atentatul asupra lui Robert Fico. Avertismentul unui cunoscut sociolog român din Germania

0
Publicat:

Haos, tensiuni și o spirală nemaivăzută de violență, în Slovacia, dar nu numai, acestea sunt riscurile generate de tentativa de asasinat a premierului de la Bratislava, Robert Fico. Este avertismentul lansat de cunoscutul sociolog Daniela Sandu, care vede și o prăpastie uriașă în societățile contemporane, dar și riscuri tot mai mari, în special din zona partidelor extremiste.

Mișcările extremiste, de dreapta și de stânga, câștigă teren în Europa și SUA. FOTO EPA EFE
Mișcările extremiste, de dreapta și de stânga, câștigă teren în Europa și SUA. FOTO EPA EFE

Controversatul premier slovac Robert Fico a scăpat cu viață dintr-un atentat, miercuri, 15 mai, iar acum se află în afara oricărui pericol. Nu același lucru se poate spune despre societatea din țara sa, una profund divizată și care stă pe un adevărat butoi de pulbere.

Naționaliștii lui Fico și rivalii lor din unele partide progresiste se aflau într-un adevărat război, care a degenerat. Dincolo de orientare sa premierului slovac, socotită de mulți analiști a fi una pro-Putin, tentativa de crimă trebuie condamnată cu fermitate, în toate cancelariile europene, mai ales că există temeri serioase că acest atac riscă să alimenteze noi acte de violență.

Însă situația pare încordată nu numai în Slovacia. O situație aparte pare a fi în Polonia, țară în care conservatorii aflați până de curând la putere au fost înlăturați de coaliția condusă de actualul premier, Donald Tusk. Prim-ministrul polonez susține că a fost și el amenințat, iar serviciile intelligence de la Varșovia sunt în alertă.

„Adevărul” a discutat cu sociologul Daniel Sandu despre felul în care este polarizată societatea europeană cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor europarlamentare și despre riscurile ce decurg de aici. Cercetător la universitățile germane TU Chemnitz și Hertie School of Governance și afiliat Institutului European Universitar din Florența, Daniel Sandu lucrează la un proiect special, despre creșterea partidelor extremiste în Germania și urmărește foarte atent ceea ce se întâmplă în pe întregul continent.

Cutia Pandorei a fost deschisă

Atacul asupra lui Robert Fico ar putea echivala cu deschiderea unei cutii a Pandorei. Astfel, într-o lume atât de împărțită în funcție de doctrine, există riscul ca tensiunile să ducă la astfel de incidente grave, iar anumite dispute politice interne să fie tranșate cu arma. Daniel Sandu avertizează asupra acestor riscuri majore și spune că începe să se contureze un adevărat trend al violenței, în ultimul deceniu.

Sociologul Daniel Sandu. FOTO: Arhivă personală
Sociologul Daniel Sandu. FOTO: Arhivă personală

„Este un nou pas într-un trend pe care îl observăm de vreo 10 ani, cu tot mai multă violență împotriva liderilor politici. Trendul este internațional, dar cel mai apăsat în Europa și America de Nord. De cele mai multe ori, aceste acte de violență sunt comise de atacatori singuratici, deseori cu probleme psihice, ceea ce pare a fi cazul și de această dată”, explică Sandu.

El a căutat o posibilă explicație pentru faptul că un astfel de atac a avut loc într-o țară ca Slovacia.

Slovacia este o societate mai vulnerabilă decât altele pentru că în ultimii ani a văzut mai multe acte de violență împotriva unor jurnaliști, iar unele din acestea nu au fost investigate corespunzător sau au fost atribuite unor grupări criminale locale. Riscul cel mai mare acum vine din faptul că guvernul slovac s-ar putea folosi de acest atac pentru a se victimiza și a hrăni și mai mult o polarizare internă uriașă pentru a-și păstra dominația politică”, adaugă sociologul.

De unde vine cel mai mare risc

Însă cel mai mare risc este acela ca atacul asupra lui Robert Fico să provoace un adevărat viespar, iar diverse partide de extremă dreapta să considere că acesta e semnalul declanșării unei altfel de confruntări decât cea de la urne. Și nu numai atât. Din interiorul acestor grupări politice, dar nu numai, s-ar putea ridica indivizi capabili să recurgă la crime în numele unor doctrine politice.

„Premierul Fico a fost mereu un personaj polarizator. Tentativă de asasinat din SK ar putea în teorie să alimenteze grupuri politice de dreapta radicală să ridice și mai mult tensiunea discursivă, ceea ce poate porni o spirală de mai multă violență. Riscul cel mai mare nu este că partidele politice vor recurge la violență, ca în anii '30, ci că partidele politice vor încuraja persoane cu probleme psihice sau de adaptare să comită acte de violență. În contextul războiului din Ucraina, a intervenției din Gaza, tensiunile sunt mult mai ridicate acum decât în ultimii ani”, conchide sociologul Daniel Sandu.

Filmul scurt al unei tentative de asasinat

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost grav rănit într-o tentativă de asasinat, miercuri 15 mai, în oraşul Handlova. Fico a fost supus unei intervenții medicale „foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, în condițiile în care a fost împuşcat de cinci ori. Surse medicale au declarat pentru presa locală că victima prezintă mai multe răni prin împuşcare, la abdomen, braţe şi picioare.

Poliția slovacă l-a reținut pe cel care a tras asupra lui Fico. Este vorba despre Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, membru al formaţiunii pro-occidentale Partidul Progresist. Originar din oraşul Leviţe, din sudul Slovaciei, este cunoscut pentru postările sale de pe reţelele de socializare în care îl și îl critică frecvent pe premierul Robert Fico. De altfel, el a mărturisit că a decis să îl atace pentru că nu este de acord cu politicile guvernului.

În ce îl privește pe Robert Fico, starea sa era încă critică, vineri, 17 mai, la primele ore. Cel care a făcut anunțul a fost preşedintele Slovaciei, Peter Pellegrini, după ce l-a vizitat la spital şi a avut un scurt dialog cu el, relatează agenţiile TASR şi EFE.

Papa Ioan Paul al II-lea și Margaret Thatcher, ținte vii

Chiar dacă polarizarea intensă a societăților europene s-a intensificat în ultimul deceniu, atentatele la viața unor importanți lideri nu reprezintă o noutate. Reuters, citată de News.ro, amintește o listă întreagă cu lideri politici și nu numai, care fie au fost asasinați, fie au scăpat la limită din atentate în care reprezentau ținta.

Printre cele mai mari nume se numără Papa Ioan Paul al II-lea, care a fost împuşcat în Piaţa Sfântul Petru, chiar în inima Vaticanului, în mai 1981. Împușcat de două ori, papa a supraviețuit rănilor, iar câţiva ani mai târziu, agresorul său a cerut şi a primit graţierea preşedintelui italian Carlo Ciampi.

Ulterior, în 1984, fostul premier britanic Margaret Thatcher scăpa cu multă șansă dintr-un atentat pus la cale de membrii Armatei Republicane Irlandeze (IRA). Atunci, o explozie uriaşăa avut loc chiar la hotelul la care era cazată, la Bringhton, cea cunoscută ca „Doamna de Fier” a Marii Britanii. Dacă Thatcher a scăpat ca prin urechile acului, cinci persoane și-au găsit sfârșitul în acea explozie.

Un alt lider puternic, fostul președinte francez Jacques Chirac a supravieţuit unei tentative de asasinat ceva mai recent, în iulie 2002. Atunci, un atacator a tras un foc de armă asupra sa, dar l-a ratat, în timp ce trecea în revistă trupele.

Lista este completată cu alte nume importante, foști premieri și lideri poltici. Ultimul a fostul ministru suedez de externe Anna Lindh. Politician social-democrat important, Lindh a fost rănită mortal prin înjunghiere într-un magazin din centrul oraşului Stockholm, în septembrie 2003. Agresorul a fost prins două săptămâni mai târziu şi condamnat la închisoare pe viaţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite