Cursă strânsă între taberele pro şi anti-Brexit după uciderea deputatei laburiste eurofile Jo Cox

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brexit

Referendumul pe tema unei rămâneri sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană pare să poată bascula într-o parte sau alta, în contextul în care cele două tabere se află la egalitate la intrarea pe ultima linie dreaptă a campniei, marcată de uciderea deputatei laburiste eurofile Jo Cox, relatează AFP.

Ultimele sondaje anunţă un rezultat foarte strâns al acestui scrutin hotărâtor pentru viitorul politic şi economic al Marii Britanii.

Cele două tabere vor încerca să-i convingă pe ultimii indecişi într-o dezbatere programată marţi seara, pe Wembley Arena, în cadrul căreia se vor înfrunta, în faţa a 6.000 de persoane, liderul campaniei pro-Brexit (sau British Exit, ieşire din UE) Boris Johnson, fostul primar al Londrei, şi succesorul său Sadiq Khan.

O anchetă de opinie ORB pentru The Daily Telegraph credita luni cu un avans de două puncte procentuale tabăra rămânerii în Uniune, cu 49%. Institutul YouGov dădea, pentru Times, un uşor avans taberei adverse, cu 44% (faţă de 42%).

Sondajele au fost realizate în mare parte după uciderea, joi, prin înjunghiere şi împuşcare, a lui Jo Cox, o aprigă opozantă a unui Brexit, căreia Parlamentul britanic i-a adus un omagiu luni.

Premierul David Cameron a lansat un îndemn la unire "împotriva urii care a ucis" această parlamentară.

O anumită febrilitate părea să cuprindă tabăra pro-Brexit, care avea vânt în pânze până la moartea lui Jo Cox.

O fostă secretară de stat pentru Afaceri Externe, conservatoarea Sayeeda Warsi a dezertat din tabăra pro-Brexit, declarându-se dezgustată de campanie, într-un interviu pentru ediţia de luni a Times.

Una dintre figurile de prim-plan ale campaniei pro-Brexit, Nigel Farage, liderul partidului eurofob Ukip, l-a acuzat pe David Cameron şi tabăra care susţine rămânerea în UE că instrumentalizează uciderea deputatei pro-UE.

"Suntem pregătiţi să spunem minciuni, să răspândim ura şi xenofobia doar pentru a câştiga o campanie? În opinia mea am mers prea departe", a spus Warsi.

Ea denunţa un afiş de campanie al lui Farage în care apare o coloană de refugiaţi cu mesajul "Breaking point" (Punct de ruptură).

Presupusul asasin al deputatei, Thomas Mair, în vârstă de 52 de ani, a compărut luni, prin videoconferinţă, în faţa tribunalului londonez din Old Bailey. Audierea a fost amânată pentru joi.

În prima sa afişare, sâmbătă, el a strigat "Moarte trădătorilor, libertate pentru Regatul Unit" la Tribunalul din Westminster, care a dispus să fie expertizat psihiatric.

Mult mai optimiste decât sondajele, casele de pariuri mizau pe continuarea aventurii europene. Casele William Hill şi Paddy Power calculau această probabilitate la 82%.

Bursa din Londra a crescut cu 3% luni, iar lira sterlină îşi revenea, investitorii lăsându-şi deoparte - cel puţin temporar - îngrijorările cu privire la un Brexit.

Fostul primar al Londrei Boris Johnson i-a îndemnat pe britanici să "schimbe cursul istoriei europene" în tribuna sa săptămânală din The Daily Telegraph.

În tabăra eurofilă, şeful diplomaţiei Philip Hammond a avertizat, de la Luxemburg, că "Marea Britanie va putea să se alăture UE ulterior, însă în condiţii inacceptabile".

Susţinătorii rămânerii în blocul european au primit de asemenea sprijinul a zece laureaţi ai Nobelului pentru economie, într-o scrisoare adresată ziarului The Guardian, în care avertizează că un Brexit va fragiliza economia britanică timp de "mulţi ani".

În acelaşi cotidian, miliardarul american George Soros a prezis o "vinere neagră" în cazul unui Brexit, anticipând o cădere de cel puţin 15% a valorii lirei sterline.

"Atunci, ironic, lira va valora aproape cât un euro", a subliniat Soros, care s-a îmbogăţit speculând împotriva devizei britanice într-o "miercure neagră" în 1992.

În ceea ce-i priveşte pe europeni, ministrul francez al Economiei Emmanuel Macron a declarat că Londra nu va putea acţiona "ca un pasager clandestin" al UE în cazul unei ieşiri.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recunoscut, la Lisabona, că referendumul în sine este "un semnal de alarmă" pe care UE nu-l poate ignora.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite