Video Cum funcționează mașinăria de îndoctrinare a Kremlinului în școlile din Rusia. „Mulți profesori nu vor să facă asta, dar sunt captivi”

0
Publicat:

La doi ani după ce a început să documenteze efectul războiului din Ucraina asupra elevilor săi, profesorul rus Pavel Talankin a dezvăluit cum acest demers i-a adus atât recunoaștere, cât și exilul din țară.

Elevii sunt puși să participe la concursuri de aruncare a grenadelor FOTO Captură video
Elevii sunt puși să participe la concursuri de aruncare a grenadelor FOTO Captură video

În timp ce tancurile rusești înaintau în Ucraina, în februarie 2022, Vladimir Putin ducea o luptă paralelă pe frontul intern – una purtată nu cu arme, ci prin ideologie, care pătrundea adânc în sălile de clasă ale Rusiei, scrie The Guardian.

Într-un liceu din Karabaș, un mic oraș industrial din Munții Ural, profesorul Pavel Talankin știa că trebuie să documenteze acest fenomen.

Aproape peste noapte, școala – și întreaga comunitate, unde Talankin, cunoscut de elevi drept Pașa, își asumase cu mândrie rolul de educator nonconformist – a fost copleșită de militarizare și propagandă de război.

În calitate de videograf al școlii de mulți ani, Talankin a primit ordin de la superiorii săi să filmeze implementarea noii directive a Kremlinului: formarea unei generații profund naționaliste, pregătite să se alăture în curând armatei care lupta în Ucraina.

Opoziția sa fermă față de război l-a determinat însă să poziționeze camera în direcția opusă – să surprindă și să arate lumii, din interior, cum războiul lui Putin împotriva Ucrainei modela viețile copiilor ruși.

Înregistrările aveau să se transforme în Mr Nobody Against Putin (Domnul Nimeni împotriva lui Putin), un documentar captivant, care a avut premiera luna trecută la Festivalul de Film Sundance și a câștigat Premiul Special al Juriului pentru Documentar de Cinema Mondial.

„Fascismul poate prinde rădăcini în cele mai simple moduri”

În documentar, Talankin surprinde cum elevii sunt obligați să defileze cu steagul Rusiei, să citească manuale de istorie proaspăt tipărite care justifică invazia Ucrainei și să participe la concursuri de aruncare a grenadelor.

„Ministerul rus al Educației trimitea ordine extrem de detaliate despre lecțiile care trebuiau filmate, iar eu mergeam și le înregistram”, a spus acesta.

Veterani de război, adesea foști condamnați din infamul grup paramilitar Wagner, vizitează școlile pentru a preda „valori patriotice” copiilor.

De la începutul războiului, Moscova a cheltuit milioane de ruble pentru a modela o nouă generație gata să-și sacrifice viața în serviciul militar. Analiștii ruși au descris această îndoctrinare ideologică a adolescenților ca fiind una dintre sferele în care statul rus se apropie cel mai mult de un regim totalitar.

„Școlile sunt unul dintre principalele locuri în care se răspândește propaganda”, spune Talankin. „Fascismul poate prinde rădăcini în cele mai simple moduri – începând din școli, cu copiii.”

Profesorii sunt obligați să-și îndoctrineze elevii

Filmul lui Talankin oferă o perspectivă nuanțată asupra modului în care militarizarea se infiltrează în școli. El surprinde profesorii navigând complexitatea noilor lor roluri – unii îmbrățișând cu entuziasm sentimentul pro-război al țării, alții opunând o rezistență tăcută.

Posterul peliculei Mr nobody against Putin FOTO IMDB
Posterul peliculei Mr nobody against Putin FOTO IMDB

Printre primii se numără Abdulmanov, un profesor de istorie și susținător al lui Putin, care admiră deschis unii dintre cei mai temuți apropiați ai lui Stalin.

Alții, însă, se luptă cu noile lor roluri de propagandiști, mărturisindu-i lui Talankin disconfortul lor față de direcția în care se îndrepta școala. „Mulți profesori nu vor să facă asta, dar sunt captivi”, spune Talankin.

„Oamenii se pregătesc să devină profesori și visează să educe copiii, doar pentru a descoperi că sunt forțați să răspândească propagandă.”

Efectele militarizării sunt reale și tangibile, avertizează Talankin.

„Pentru copiii mai mici, tot ce spune profesorul lor este luat drept adevăr. Impactul propagandei militare va fi resimțit pe termen lung.”

Elevii mai mari sunt adesea mai sceptici, spune Talankin, dar el a fost martor direct al puterii propagandei asupra celor din jur. Câțiva dintre foștii săi colegi de clasă și prieteni au decis să semneze contracte militare și să lupte în Ucraina – unii întorcându-se în sicrie.

Exilat din propria țară

Până în vara lui 2024, Talankin simțea că cercul se strânge în jurul său. O mașină de poliție staționa frecvent în fața casei sale, iar opiniile sale anti-război deveneau tot mai vizibile în Karabaș, exact când Rusia își înăsprește represiunea împotriva dizidenților printr-un val de legi draconice.

Fără să spună nimănui – nici măcar mamei sale – Talankin a fugit din Rusia în iunie 2024, luând cu el șapte hard disk-uri cu înregistrări.

De la lansarea documentarului său, reacțiile din Karabaș au fost mixte. „Chiar ieri am primit un mesaj de susținere de la cineva de acasă. Dar înainte de asta, am primit o mulțime de amenințări, mesaje vocale lungi în care eram numit nemernic, trădător al Patriei”, spune el.

Cu toate acestea, speră ca mulți oameni din orașul natal și din întreaga Rusie să poată vedea filmul. „Vreau ca acest film să fie văzut de cât mai mulți ruși – nu doar în Karabaș, ci peste tot. Pentru binele lor.”

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite