Cum au orchestrat ucrainenii un asalt peste granița cu Rusia în mare secret. Martor: „Poate că întăreau granița sau poate construiau ceva?
0La 6 august, Ucraina a lansat o ofensivă militară îndrăzneață, planificată și executată în mare secret, în scopul de a schimba dinamica unui război pe care părea să îl piardă, oraș cu oraș, pe măsură ce trupele ruse înaintau pe frontul de est, relatează New York Times.
Aflată în bună parte în defensivă de la contraofensiva eșuată de anul trecut, Ucraina a înaintat peste 10 kilometri în teritoriul Rusiei de-a lungul unui front de 40 de kilometri, capturând zeci de soldați ruși, spun analiștii și oficialii ruși.
„Rusia a adus război în țara altora, iar acum războiul ajunge la ei acasă”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de luni seară.
Această ofensivă comportă un risc major, mai ales că Rusia domină o mare parte din linia frontului din Ucraina și a făcut progrese semnificative în est. În cazul în care trupele ucrainene reușesc să păstreze teritoriul, ar avea posibilitatea să pună sub presiune capacitățile trupelor ruse, să-i dea o lovitură majoră lui Putin și să obțină astfel o monedă de schimb pentru eventuale negocieri de pace.
Oficialii ucraineni au păstrat secretul cu privire la misiune, inclusiv cu privire la intențiile lor pentru viitor - de a păstra teritoriul sau de a se retrage în apărare pe partea lor de frontieră.
De altfel Zelenski a admis public operațiunea abia sâmbăta trecută, după patru zile. Soldații ucraineni înșiși au dezvăluit că nu fost informați de plan în prealabil. Analiștii militari care urmăresc zilnic evoluția războiului au declarat că și pentru ei a fost o surpriză.
„Acesta este un bun exemplu al modului în care o operațiune modernă de succes necesită măsuri extreme de securitate operațională și înșelăciune”, a apreciat Pasi Paroinen, analist la Black Bird Group, o organizație cu sediul în Finlanda care analizează filmări de pe câmpul de luptă. El a adăugat că, dacă nici măcar analiștii nu au fost capabili să o detecteze, este posibil ca nici rușii să nu fi putut să o facă.
Ucrainenii au acumulat forțe aproape neobservați
Unele indicii despre ceea ce urma să se întâmple au existat totuși.
Hărți ale câmpului de luptă întocmite de analiști independenți arătau că soldații din brigăzile care luptau de multă vreme în est s-au mutat discret în regiunea ucraineană Sumî, situată față în față cu regiunea Kursk.
Un batalion de drone din Brigada 22 Mecanizată, care timp de aproape un an apărase orașul asediat Ceasiv Iar, a fost zărit lângă graniță la mijlocul lunii iulie. Trupele Brigăzii 82 de asalt aerian, angajate în lupte aprige lângă Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, s-au mutat și ele în zonă. La fel și soldații din Brigada 80 de asalt aerian, care a fost în fruntea ciocnirilor din regiunea Harkov în această primăvară, după incursiunea rusă peste graniță.
Niște ruși le-au văzut, pentru că un raport a fost înaintat conducerii militare ruse cu aproximativ o lună înainte, potrivit căruia „au fost detectate forțe și că informațiile de la servicii indicau pregătiri pentru un atac”, a declarat Andrei Guruliov, membru proeminent al parlamentului Rusiei și ofițer de rang înalt în rezervă al armatei ruse.
„Dar de sus a venit ordinul de a nu intra în panică, că cei de sus știu mai bine”, s-a plâns acesta la televiziunea națională.
Orice mișcare ar fi putut fi interpretată greșit drept o nouă poziționate defensivă. Armata ucraineană împarte uneori brigăzile în batalioane mai mici pe care le împrăștie pe câmpul de luptă, iar despre Sumi s-a specula de mult că ar fi un loc unde Rusia ar putea încerca să deschidă un nou front.
Puțini se așteptau însă ca Ucraina să aibă capacitatea de a lansa o nouă ofensivă. Brigăzile ucrainene rămâneau fără muniție. Și în pofida faptului că în primăvară și vară au început să sosească noi arme din Vest, o stare de spirit aproape fatalistă s-a instalat printre mulți ucraineni, cum că pierd teren în est, pas cu pas.
Ucraina a deplasat părți din brigăzi în zona Sumă sub pretextul că instruiește și ridică echipamente noi, a spus comandantul adjunct al unei brigăzi, locotenent-colonelul Artem.
Totodată, au fost mutate arme grele. Ucrainenii s-au ascuns la vedere. Ofițerilor li s-a spus să evite să poarte uniforme militare atunci când intră în localități și orașe, astfel încât să nu atragă atenția, a dezvăluit un ofițer, care s-a identificat prin indicativul său, „Tihi”, în conformitate cu protocolul militar.
Unii locuitori au observat totuși acumularea de forțe. „Poate că întăreau granița sau poate construiau ceva?” a spus Elena Sima, șefa districtului Iunakivka, situat la aproximativ opt km de graniță. „Toată lumea făcea supoziții.”
În satul Hotin, zgomotul produs de vehiculele grele, pe șenile, a trezit-o câteva nopți la rând pe Natalia Vialina, o educatoare de grădiniță în vârstă de 44 de ani. Ea a presupus că și alții l-au auzit. Dar în sat, a spus ea, „nimeni nu a spus nimic”.
Chiar și în cadrul armatei, mulți nu au știut nimic. Tihi – care înseamnă „cel liniștit” în ucraineană – a spus că unor unități li s-a spus despre misiunea lor doar în ultimul moment.
Pe 3 august, a povestit Artem, comandantul de brigadă a convocat ofițeri superiori la o întâlnire pe marginea unui drum forestier pentru a anunța obiectivele misiunii: devierea trupelor ruse pentru a-i ajuta pe camarazii ce luptă în regiunea estică Donbas. Pentru a împinge artileria rusă din raza de acțiune regiunii Sumî. Să-i demoralizeze pe ruși arătându-le iscusința lor în raport cu eșecurile lor de planificare.
„Provocări dificile în viitor”
Departe de prima linie, regiunea Kursk a reprezentat o țintă mai ușoară decât daltă parte a frontului lung de peste 1.000 de km din estul și sudul Ucrainei. Existau aici mai puține tranșee antiblindate, mai puține obstacole antitanc dinți de dragon și mai puține poziții de luptă apărate de soldați, a explicat Brady Africk, un analist american care cartografiază apărarea Rusiei. De asemenea, Rusia pare să fi semănat mai puține mine în regiunea Kursk decât în teritoriile ucrainene ocupate.
„Fortificațiile Rusiei din Kursk sunt mai puțin dense decât în alte zone în care forțele ruse au construit apărări formidabile, cum ar fi în sud”, a spus Africk.
Chiar înainte de prânz, pe 6 august, autoritățile ruse au susținut că aproximativ 300 de soldați, peste 20 de vehicule blindate și 11 tancuri ale Brigăzii 22 Mecanizată au traversat granița. Dar acele rapoarte inițiale au fost întâmpinate cu o ridicare din umeri. Dezinformarea și propaganda au devenit un alt front în război și nimeni nu credea că o astfel de incursiune are vreun sens tactic.
Alte sute de forțe ucrainene au năvălit, trecând de punctele de control la frontieră și prin două linii de apărare. Cu mai puține mine și mai puține obstacole cu cât înaintau, brigăzile mecanizate ucrainene s-au deplasat rapid.
Oleksandr, un soldat din infanterie ucraineană a spus că mulți soldați ruși au fugit în timp ce ucrainenii și-au croit drum înainte. Opt soldați ruși s-au predat la un punct de control, a adăugat el.
Pe 7 august, înalți oficiali americani s-au trezit la o veste șoc: peste 1.000 de forțe regulate ale armatei ucrainene trecuseră granița cu o zi înainte, echipate cu apărare antiaeriană mobilă și echipamente de război electronic. Unii în vehicule blindate trimise de Germania și Statele Unite. Soldații păreau să aibă în plan o luptă prelungită.
Joi, oficialii americani au declarat că încă mai căutau explicații de la oficialii ucraineni cu privire la logica și rațiunea operațiunii. De atunci, liderii ucraineni au informat înalți oficiali civili americani și comandanți militari de vârf cu privire la obiectivele lor.
Oficialii americani au spus că sunt surprinși de cât de bine a mers operațiunea până acum, dar s-ar arătat sceptici că ucrainenii pot să-și păstreze câștigurile pe termen lung.
„Toți simțim o bucurie nespusă”, a spus Oleksandr într-un interviu telefonic, joi, de undeva din Rusia. „Dar ne dăm seama că încă mai avem în față provocări dificile.”
Unele trupe ucrainene nu s-au putut abține din a-și face publice acțiunile. Au postat videoclipuri și selfie-uri din orașe rusești precum Sudja sau din sate precum Poroz și Dmitriukov, lăudându-se cu modul în care au dus în sfârșit lupta în Rusia.
În fața unui magazin din Sudja, la aproximativ 10 km de granița cu Rusia, un soldat ucrainean a spus că un lanț de supermarketuri din Ucraina, ATB, este mult mai bun. „Glorie Ucrainei”, a spus el într-o înregistrare.