Cum ar putea înclina balanța războiului anularea interdicției de a lovi cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia
0La o bază aeriană de la periferia orașului Lipețk din vestul Rusiei, piloții de elită ai lui Vladimir Putin își arată valoarea acrobatică la școala de aviație „Top Gun” a Moscovei, scrie The Telegraph. Aflată în raza de acțiune a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei de către britanici și americani, crema forțelor aeriene ruse s-ar putea afla în curând sub un baraj transfrontalier de rachete. Asta în cazul în care premierul britanic Keir Starmer și președintele SUA Joe Biden decid să deblocheze restricțiile impuse Kievului în legătură cu acest gen de atacuri pe teritoriul Rusiei.
Este posibil ca Rusia să fi început deja evacuarea școlii de aviație mai ales după ce instalațiile de depozitare de la această bază aeriană au fost lovite de drone în luna august.
Însă, dacă Kievul primește undă verde de la aliații occidentali privind atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, nu încape îndoială că decizia lor va influența cursul războiului.
Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a identificat cel puțin 225 de potențiale ținte pe care Ucraina le-ar putea ataca fără întârziere.
Printre acestea se numără aerodromuri militare, baze de antrenament, centre logistice și unități de producție. Fiecare dintre acestea joacă un rol în susținerea mașinii de război a Rusiei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat în repetate rânduri pentru eliminarea restricțiilor privind aceste tipuri de arme. Miercuri, ministrul britanic de externe David Lammy și omologul său american Antony Blinken au mers la Kiev pentru a discuta această problemă cu Zelenski.
Pe de altă parte, experții au avertizat că acordarea permisiunii de a utiliza rachete franceze și britanice Storm Shadow, respectiv rachete americane ATACMS pentru a lansa atacuri în Rusia nu ar fi totuși o armă magică pentru Kiev.
„Nu ar trebui să exagerăm în privința a ceea ce va face asta”, a apreciat Matthew Savill, director de științe militare la Royal United Services Institute, pentru The Telegraph. „Mă tem că o parte dintre aceste discuții despre întoarcerea cursului și genul acesta de comentarii sunt pur și simplu o supraestimare cu privire la ceea ce ar realiza Storm Shadow”, a adăugat expertul.
În plus, îndoielile au legătură cu numărul de rachete Storm Shadow pe care le mai are Ucraina în arsenalul său, în condițiile în care au fost utilizate de Kiev pe teritoriul Ucrainei încă din primăvara anului trecut.
Marea Britanie nu mai produce Storm Shadow în cantități mari, iar producția franceză a rachetei surori - Scalp-EG e „ținută artificial în viață”, a observat Colby Badhwar, analist în materie de securitate și apărare.
Or, dacă ar exista o lipsă reală de rachete, Ucraina ar trebui să își aleagă țintele cu mare atenție, pentru a nu risipi resursele rămase, a subliniat Savill.
O altă problemă este distanța la care pot opera rachetele Storm Shadow, respectiv ATACMS.
În timp ce ambele sunt capabile să lovească ținte aflate la aproape 320 de kilometri depărtare, oficialii serviciilor secrete americane au evaluat că Rusia a mutat deja până la 90% din aeronavele sale în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene.
Totuși, cu cât avioanele rusești se află mai departe de linia frontului, cu atât mai puține misiuni pot efectua, ceea ce e oricum un beneficiu, chiar dacă indirect, al faptului că rachetele occidentale acoperă zone largi.
Beneficiile pentru Ucraina a posibilității de a lovi cu arme cu rază lungă de acțiune
Ridicarea restricțiilor privind armele cu rază lungă de acțiune ar putea conduce și la alte beneficii tactice și politice.
De exemplu, decizia ar trimite un semnal că Londra și Washingtonul nu se mai tem de represaliile Rusiei. Iar acest fapt ar putea mai departe convinge Germania să ofere Kievului rachetele sale de croazieră Taurus.
Apoi, ar putea fi deblocate și alte arme, precum racheta JASSM fabricată în SUA, care ar permite Ucrainei să lovească ținte din Rusia aflate la 300 km, inclusiv circa 30 de baze aeriene.
Kievul a demonstrat că poate lansa atacuri adânc în Rusia folosind propriile drone de atac, care au lovit sute de locații începând din toamna lui 2022.
Problema este însă că aceste vehicule aeriene fără pilot (UAV) de fabricație internă nu transportă focoase capabile să penetreze structuri fortificate.
Deși Rusia lasă uneori muniție sau avioane de luptă expuse, folosește buncăre întărite cu straturi groase de beton pentru a-și proteja resursele. Acestea pot fi însă penetrate de rachetele Storm Shadow.
Mihailo Podoliak, un consilier prezidențial ucrainean, a declarat recent pentru The Telegraph că exact acest argument a fost prezentat de oficialii care au încercat să îl convingă pe premierul britanic Keir Starmer să deblocheze utilizarea rachetelor.
În schimb, ATACMS furnizate de americani ar fi utilizate într-un mod diferit.
ATACMS sunt rachete balistice echipate cu muniții cu dispersie, care împrăștie mii de bombe mici asupra unei ținte și ar fi astfel mai potrivite pentru a scoate din joc pistele de aterizare ale aerodromurilor rusești sau a lovi adunări de trupe.
în schimb, modelele echipate cu focosul unitar conferă capacitatea de a distruge ținte individuale mai puțin protejate, cum ar fi sistemele de apărare aeriană sau de război electronic, de asemenea în câmp deschis.
Pentru a fi cu adevărat eficiente, lansările de rachete cu rază lungă de acțiune ar trebui combinate cu progrese ale forțelor terestre ucrainene.
„Dacă nu faci progrese la sol, presiunea din spatele liniilor este tolerabilă”, a explicat Savill.
Ucraina a demonstrat că este capabilă să pună forțele ruse sub o presiune semnificativă în Crimeea și în zona Mării Negre prin atacuri aeriene, dar nu a fost niciodată capabilă să le dubleze cu manevre la sol.
Atacurile cu rază lungă de acțiune lansate înaintea contraofensivei eșuate a Kievului din vara anului trecut s-au dovedit ineficiente tocmai întrucât forțele ucrainene nu au putut penetra apărarea terestră a Rusiei.
Avantaje și dezavantaje
Atacurile transfrontaliere în Rusia ar permite Ucrainei să obțină avantaje pe teren doar în zone limitate ale câmpului de luptă, și anume în regiunea sudică rusă Kursk, respectiv în regiunea nord-estică Harkov.
În același timp, discuțiile prelungite privind acordarea permisiunii Kievului de a lovi cu aceste arme au un cost.
Ședințele de informare de la Washington, precum și vizita lui Lammy și a lui Blinken în capitala ucraineană au acționat ca un semnal public cum că o decizie privind utilizarea rachetelor ar putea fi luată curând.
Or asta înseamnă că elementul surpriză a fost eliminat din ecuație.
Moscova a semnalat deja că se așteaptă ca Marea Britanie și SUA să ia o decizie în această privință, și a făcut asta înainte ca Londra sau Washingtonul să anunțe ceva public.
Miercuri, Kremlinul a declarat că va reacționa cu „un răspuns adecvat” în cazul în care SUA vor permite Ucrainei să lovească adânc pe teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune.