Criză politică în Armenia: Susţinătorii opoziţiei şi-au instalat tabăra în faţa Parlamentului şi cer demisia premierului
0Mii de susţinători ai opoziţiei au mărşăluit prin Erevan cerând demisia prim-ministrului Nikol Paşinian la o zi după ce premierul a vorbit despre o „tentativă de lovitură de stat” pusa la cale de către înalţi ofiţeri militari.
Paşinian este acuzat de protestatari că a gestionat prost războiul de anul trecut cu Azerbaidjanul, iar acordul semnat cu Baku şi mediat de Rusia şi prin care Armenia pierdea controlul de facto al regiunii Nagorno Karabah este considerat de mulţi armeni drept o umilinţă naţională.
Astăzi Vazgen Manukian, care a fost propus de opoziţie ca înlocuitor al premierului Nikol Paşinian a făcut un apel la toţi armenii să se alăture protestului.
Protestatarii au marsaluit către preşedinţie unde este anunţată o întrevedere cu preşedintele Armen Sarkisian mai târziu în după-amiaza.
Kremlinul a repetat astăzi că Armenia ar trebui să respecte acordurile încheiate cu Azerbaidjanul, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a căutat să calmeze temerile, spunând într-un briefing că nu a văzut „nicio ameninţare” de nerespectare a înţelegerii legate de statutul regiunii Nagorno Karabah, care este acum controlată de Azerbaijan.
Declaraţia lui Peskov a venit la o zi după ce preşedintele Vladimir Putin a făcut apel la calm într-o convorbire telefonică cu Paşinian. Rusia este un aliat important al Armeniei şi are o importanta bază militară în Armenia.
Manukian a ameninţat cu proteste non-stop până când se va întruni o sesiune extraordinară a parlamentului pentru a-l demite pe prim-ministru şi a convoca alegeri anticipate.
Alianţa de partide care il susţine pe premierul Nikol Paşinian deţine majoritatea în parlament şi a respins cererile opoziţiei pentru alegeri anticipate şi a solicitat consultări.
Departamentul de stat al Statelor Unite a îndemnat la calm şi la evitarea violenţelor
„Amintim tuturor partidelor principiul democratic de bază că forţele armate ale statelor nu ar trebui să intervină în politica internă", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, ieri.
Câteva sute de manifestanţi şi-au instalat tabăra în noaptea de joi spre vineri în faţa Parlamentului armean pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Paşinian, criticat pentru înfrângerea în războiul din toamna anului 2020 în Nagorno-Karabah, relatează vineri France Presse.
Paşinian, confruntat cu proteste în masă anul trecut după înfrângerea militară în conflictul cu Azerbaidjanul, a denunţat joi o tentativă de lovitură de stat după un comunicat al Statului Major care cerea demisia guvernului şi a condus un marş al simpatizanţilor de 20.000 de persoane în centrul capitalei Erevan.
În acelaşi timp, la un kilometru distanţă, opoziţia a adunat cel puţin 10.000 de persoane în faţa Parlamentului, ridicând baricade, instalând corturi şi promiţând că va rămâne acolo până va pleca prim-ministrul.
Vineri dimineaţă, susţinătorii blocau încă străzile din jurul Parlamentului şi se pregăteau să organizeze o nouă manifestaţie, în timp ce Ghegham Manukian, o figură a partidului Federaţia Revoluţionară Armeană, îi asigura pe jurnalişti că opoziţia nu va discuta cu Paşinian decât despre „demisia sa”.
Opoziţia cere încă de la sfârşitul anului trecut, din momentul înfrângerii în războiul pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, demisia prim-ministrului, venit la putere în 2018 în urma unei revoluţii paşnice.
În 2020, în faţa riscului unui dezastru, armata a cerut şefului guvernului să accepte condiţiile unei încetări a focului negociate de preşedintele rus Vladimir Putin şi care a implicat pierderi teritoriale semnificative pentru Armenia. Războiul, care a durat şase săptămâni, a făcut aproximativ 6.000 de morţi.
Statul Major al armatei armene a cerut joi într-un comunicat demisia lui Paşinian, considerând că el „nu mai este în măsură să ia deciziile necesare” şi acuzându-l „de atacuri menite să discrediteze forţele armate”. Cu toate acestea, această declaraţie nu a fost urmată de o mişcare de trupe.