Crescătorii de porci din Marea Britanie se plâng guvernului că nu-şi pot exporta produsele în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
i FOTO SHUTTERSTOCK
i FOTO SHUTTERSTOCK

Crescătorii de porci din Marea Britanie au făcut apel la guvernul britanic să găsească soluţii de sprijin al industriei în contextul problemelor de export cauzate de Brexit care le-ar putea aduce falimentul, relatează Politico.

Pe 22 ianuarie, Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Porci din Marea Britanie (NPA) a trimis o scrisoare ministrului agriculturii prin care a avertizat asupra birocraţiei de la graniţele UE care îngreunează exporturile, în timp ce pe piaţa internă ajung importuri ieftine din ţările Uniunii Europene. Peste 100.000 de porci sunt blocaţi în fermele britanice, a scris asociaţia.

„Tabloul este o uriaşă destabilizare a lanţului nostru de export, în timp ce nu există decât probleme minime şi o relativă fluiditate a importurilor UE în Marea Britanie. Acest dezechilibru, în combinaţie cu alte presiuni asupra pieţei şi pandemia de COVID-19, reprezintă o ameninţare serioasă la adresa industriei noastre. Credem că este doar începutul unei situaţii ce va deveni una de criză pentru membrii noştri dacă nu se iau măsuri de ameliorare”, a transmis preşedintele NPA.

NPA a solicitat guvernului să invite la discuţii producătorii, procesatorii de carne şi comercianţii în speranţa introducerii unor politici „cumpără britanic.

„ Două dintre lanţurile de supermarket majore din Marea Britanie, ASDA şi TESCO, nu au semnat niciun angajament care să le oblige să cumpere un anume procent de produse britanice, astfel că îşi pot modifica aprovizionarea în funcţie de costurile cele mai mici. Nu ne aflăm în vremuri comerciale normale ca aceste lucruri să nu conteze prea mult”, a spus directorul executiv al NSA.

Regulile de export post-Brexit afectează majoritatea industriilor care se bazează pe exporturi şi în special cea a pescuitului. Exportatorii trebuie să notifice în prealabil vămile din UE de sosirea mărfurilor şi să furnizeze certificate sanitare pentru fiecare produs transportat.

Un transport de 15 tone de porci din Marea Britanie în Olanda a necesitat certificate sanitare în trei limbi, în două exemplare, 72 de stampile de la veterinari şi numeroase semnături pe documentele de export, a exemplificat NSA.

Totodată, costurile de export au crescut fiind impuse taxe de ieşire, de intrare, noi costuri de transport şi TVA la graniţele ţărilor UE. În Germania, de pildă, TVA ul reprezintă 7% din valoarea transportului.

De partea cealaltă, Marea Britanie nu a crescut taxele de intrare pentru ţările din UE.

Potrivit Asociaţiei Britanice a Procesatorilor de carne (BMPA), exporturile către UE se derulează la 25% din normalul perioadei.

Ministerul agriculturii, George Eustice, a declarat săptămâna trecută: „Există un cost de familiarizare. Odată ce oamenii se vor obişnui cu toate procedurile, cred că lucrurile vor fi în regulă. Comercianţii mai mari gestionează deja mai bine volumul de documente necesare”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite