Compania nucleară de stat ucraineană nu poate monitoriza nivelul radiaţiilor în jurul centralei de la Cernobîl: „Nivelul radiaţiilor s-ar putea înrăutăţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a anunţat că jumătate din schimbul de la Cernobîl a fost înlocuit cu personal nou.FOTO SHUTTERSTOCK
Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a anunţat că jumătate din schimbul de la Cernobîl a fost înlocuit cu personal nou.FOTO SHUTTERSTOCK

Compania nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a avertizat luni că nivelul radiaţiilor din jurul centralei nucleare de la Cernobîl riscă să crească, deoarece sistemul său de monitorizare şi cel de stingere a incendiilor de vegetaţie nu funcţionează.

La scurt timp după lansarea invaziei, pe 24 februarie, forţele ruse au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei de la Cernobîl, unde s-a produs în 1986 cel mai grav accident nuclear din lume, relatează Reuters.

Drept urmare sistemul de monitorizare a nivelurilor de radiaţii în aşa-numita zonă de excluziune de 30 km (19 mile) din pădurile din jurul centralei nu funcţionează în prezent, a transmis Energoatom.

"Nu există date despre starea actuală a poluării cu radiaţii în mediul din zona de excluziune, ceea ce face imposibilă o reacţie adecvată la ameninţări", a comunicat agenţia. 

De asemenea, incendiile sezoniere din păduri, care au loc mai ales primăvara şi vara, reprezintă o ameninţare deosebită, deoarece pompierii din zonă nu pot interveni. 

"Nivelurile de radiaţie în zona de excluziune şi dincolo de aceasta, nu doar în Ucraina, ci şi în alte ţări, s-ar putea înrăutăţi semnificativ", mai arată sursa citată.

În ciuda prezenţei forţelor ruse, personalul ucrainean a continuat să lucreze la instalaţiile de deşeuri radioactive de la Cernobîl, deşi schimbul de ture nu a mai fost posibil şi existau temeri privind epuizarea celor rămaşi la post. 

Duminică, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a anunţat că jumătate din schimbul de la Cernobîl a fost înlocuit cu personal nou.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite