Ucraina ar trebui să poată lovi Rusia cu armele livrate de Occident, susține șeful diplomației lituaniene

0
Publicat:

Ucraina ar trebui să poată folosi armele livrate de ţările occidentale pentru a lovi Rusia, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat canalului francez LCI, relatează AFP.

Gabrielius Landsbergis
Landsbergis a propus trimiterea înapoi în Ucraina a instructorilor. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Încă de la început am făcut greşeala de a pune limite ucrainenilor (...) pentru că acest lucru ar putea fi văzut ca o escaladare", a declarat el, exprimându-şi regretul că „starea de spirit" a occidentalilor era „dominată de frica de Rusia", scrie Agerpres.

Potrivit şefului diplomaţiei lituaniene, „ucrainenilor trebuie să li se permită să folosească echipamentele care le sunt puse la dispoziţie pentru a-şi atinge obiectivele strategice. Ei trebuie să poată lovi teritoriul Rusiei, liniile de aprovizionare, unităţile militare care se pregătesc să atace Ucraina".

Lituania se numără printre ţările care l-au sprijinit pe preşedintele francez Emmanuel Macron atunci când acesta a refuzat să excludă trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina.

Există o singură parte care îşi impune reguli. Trebuie să renunţăm la toate aceste limite pe care ni le-am stabilit", a insistat Gabrielius Landsbergis.

El a propus, de asemenea, trimiterea înapoi în Ucraina a instructorilor prezenţi înainte de invazia rusă, pentru a grăbi pregătirea forţelor Kievului.

„Am putea trimite instructorii înapoi în Ucraina (...) care erau deja acolo (...). Lituania este pregătită să se alăture unei coaliţii conduse, de exemplu, de Franţa, care ar urma să antreneze soldaţi în Ucraina", a mai spus el.  

  El a sugerat, de asemenea, ca „francezii să poată ocupa cu adevărat o poziţie de conducere, desfăşurând elemente de apărare antiaeriană în statele baltice şi apoi convingând alţi aliaţi să gestioneze rotaţiile de trupe acolo".

El a criticat totodată ideea de a convinge China să influenţeze Moscova pentru a opri războiul, văzând în aceasta riscul unei dependenţe de Beijing.

Nu există masă gratuită, China va cere întotdeauna un preţ. (...) Cerând Chinei să rezolve un conflict în Ucraina, înţelegem de fapt că predam Chinei cheile securităţii noastre prin nerezolvarea situaţiei? (...) Pentru mine aceasta este o abordare extrem de periculoasă", a mai spus el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite