Co-fondatorul revistei Charlie Hebdo: Caricaturile cu Profetul Mahomed au fost exagerate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În numărul revistei de după atacuri, publicat miercurea aceasta, jurnaliştii rămaşi în viaţă şi-au exprimat aprecierea faţă de susţinerea publică
În numărul revistei de după atacuri, publicat miercurea aceasta, jurnaliştii rămaşi în viaţă şi-au exprimat aprecierea faţă de susţinerea publică

Unul dintre cei care au înfiinţat revista satirică Charlie Hebdo, care a fost vizată săptămâna trecută de un atac terorist în urma căruia au murit 12 persoane, printre care şi directorul săptămânalului, Stephane „Charb“ Charbonnier, spune că nu a fost de acord cu decizia de a publica acele caricaturi cu Profetul Mahomed şi că este supărat pe directorul „Charb“, notează CNN.

Henri Roussel, acum în vârstă de 80 de ani, a redactat o scrisoare în care şi-a făcut cunoscute opiniile privind revista satirică Charlie Hebdo, care a fost atacată săptămâna treută. 12 oameni au murit în atac, inclusiv editorul publicaţiei, Stephane Charbonnier, numit „Charb“.

Roussel l-a numit pe Charbonnier „genial“ dar „încăpăţânat“. Bărbatul care a participat la înfiinţarea săptămânalului satiric spune că „Charb“ a exagerat cu imaginile provocatoare, mai ales după ce revista fusese atacată cu o bombă incendiară, în 2011. Acel incident a avut loc în acelaşi timp cu publicarea, pe coperta Charlie Hebdo, a unei imagini cu Profetul Mahomed.

„Ce l-o fi făcut să târască şi echipa în exagerarea lui?“, s-a întrebat Roussel în scrisoare. „Sunt supărat pe tine, Charb“, a adăugat el.

Remarcile lui Roussel seamănă cu dezbaterea publică privind modul în care Charlie Hebdo a abordat caricaturile ce-l reprezentau pe Mahomed. Potrivit rapoartelor din presa britanică, avocatul publicaţiei satirice, Richard Malka, a condamnat comentariile lui Roussel, numindu-le „polemice şi veninoase“.

În numărul revistei de după atacuri, publicat miercurea aceasta, jurnaliştii rămaşi în viaţă şi-au exprimat aprecierea faţă de susţinerea publică. 

Între timp, noua copertă care îl reprezintă tot pe Profetul Mahomed, a dat naştere la proteste violente în Pakistan şi în Niger. Demonstranţii au încercat să mărşăluiască spre Consulatul francez, dar au fost întorşi din drum de poliţie, care a tras cu tunuri cu apă şi cu gazele lacrimogene.

Un fotograf ce lucra pentru AFP a fost împuşcat în Pakistan. „Se fac investigaţii pentru a afla cine anume l-a împuşcat“, a declarat Ahmed Chinoy, şeful Comitetului de legătură dintre cetăţeni şi poliţie din Karachi, Pakistan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite