Climatul alarmant de intoleranţă din Ungaria stârneşte îngrijorare: „Ţiganii sunt nişte animale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participant
la protestul organizat în Budapesta împotriva articolului rasist
scris de cofondatorul partidului de guvernământ Fidesz FOTO AFP
Participant la protestul organizat în Budapesta împotriva articolului rasist scris de cofondatorul partidului de guvernământ Fidesz FOTO AFP

Partidul conservator Fidesz aflat la guvernare în Ungaria a criticat protestul organizat pentru a cere măsuri împotriva unui articol scris de unul dintre membrii fondatori ai partidului, în care se îndemna la „eliminarea animalelor de ţigani“ din ţară.

Purtătorul de cuvânt al Fidesz, Gabriella Selmeczi, a acuzat partidele de stânga şi pe cele liberale că „iau partea criminalilor“ prin faptul că atacă articolul scris de Zsolt Bayer în ziarul de dreapta „Magyar Hirlap“.

„Ţigani animale“

Bayer, un membru de partid care nu deţine nicio funcţie politică, a afirmat că o parte semnificativă din populaţia romă din Ungaria este formată din animale, care ar trebui să fie excluse din societate.

Articolul lui împotriva romilor a fost publicat ca reacţie la înjunghierea a doi tineri în toaleta unui bar din oraşul Szigethalom, în ajunul Anului Nou. Unul dintre agresorii arestaţi este un tânăr de 17 ani, de etnie romă, potrivit „The Budapest Times“.

O mare parte din populaţia de ţigani nu este aptă să trăiască printre oameni. Aceşti romi sunt animale şi se comportă ca animalele. Când întâmpină rezistenţă, ei săvârşesc crime. Sunt incapabili să comunice. Sunete incoerente ies din craniile lor. Acestor animale nu ar trebui să li se permită să existe. Trebuie neaparat să găsim o soluţie“, a scris Bayer. Într-un articol ulterior, Bayer a declarat că mesajul său a fost interpretat greşit în mod deliberat şi că el nu a susţinut niciodată „lichidarea“ populaţiei de romi din Ungaria.

Climat de intoleranţă în creştere

Acest ultim scandal se adaugă celui în care liderul partidului ungar de extremă dreaptă, Jobbik, a propus întocmirea unei liste cu evreii care prezintă „un pericol pentru securitatea naţională“, făcând referire în special la membri ai Parlamentului. De asemenea, două treimi din cei chestionati într-un sondaj de opinie spun că nu şi-ar lăsa copilul să aibă un prieten de etnie romă, în timp ce tot mai mulţi unguri şi-au exprimat îngrijorarea că evreii se bucură de prea multă influenţă.

În acest context, „nu trebuie să fim istorici pentru a fi îngrijoraţi de intoleranţa aflată în creştere în Ungaria“, a avertizat Lydia Gall, cercetător la organizaţia internaţională Human Rights Watch. Ea a scris pentru CNN că această ură s-a amplificat în Ungaria de când actuala guvernare a preluat funcţia în 2010 şi a făcut o trecere treptată către o conducere de dreapta.

Groază la Bruxelles

Vicepreşedintele Comisiei Europene Neelie Kroes a criticat articolul anti-ţigani al lui Bayer, într-un mesaj postat luni pe Twitter.

„Sunt îngrozită de cuvintele lui Zsolt Bayer despre comunitatea de romi din Ungaria. Nu asta numesc eu libertate de exprimare“, a spus Kroes.

Dacă cineva spune despre comunitatea de romi că nu este umană - vorbesc despre Zsolt Bayer din Ungaria - acesta este un semn că nu reprezintă un aliat demn“. Poziţia ei vine la o săptămână după ce Comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, a spus despre artiolul lui Bayer că este inacceptabil.

Mesaj pentru protestatari

Protestul din faţa sediului Fidesz a fost organizat de Coaliţia Democratică (DK), partid condus de fostul prim-ministru socialist Ferenc Gyucsany. Cele câteva sute de protestatari au fost întâmpinaţi de un banner de mari dimensiuni, prin care erau îndemnaţi să nu ţină partea „partidului de criminali“.

Gyurcsany, unul dintre mulţii politicieni de opoziţie prezenţi la demonstraţie, a purtat o pancartă pe care scria „Şi eu sunt ţigan“.  De altfel, mai mulţi manifestanţi au purtat afişe cu acest mesaj, pe lângă drapelele ungare şi ale Uniunii Europene.

Între timp, Fidesz a fost preocupat să prezinte indignarea faţă de afirmaţiile lui Bayer ca pe o scenă de teatru politic. „Cei care organizează un circ de stradă, în loc să condamne autorii unei crime brutale, nu sunt potriviţi să deţină funcţii politice“, a transmis Selmeczi.

Partidele de stânga îi încurajează pe criminali, prin faptul că îi învinovăţesc pe cei care se arată indignaţi de atrocităţile lor, şi nu de ucigaşi. Fidesz va căuta modalităţi de a combate crimele violente“, a adăugat purtătorul de cuvânt, în timp ce a făcut apel la opoziţie să înceteze propria „campanie de ură“.

Poziţia partidului de extremă-dreaptă

Un protest separat a fost organizat şi de partidul de extremă-dreapta Jobbik, în Szigethalom, acolo unde au fost ucişi cei doi tineri în ajunul Anului Nou.

„Problema crimelor săvârşite de ţigani poate fi rezolvată numai de Jobbik, de îndată ce ajungem la putere“, a declarat vicepreşedintele partidului, Janos Volner. De altfel, poziţia Jobbick a fost că Bayer a avut dreptate în a-i compara pe ţigani cu nişte animale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite