Cipru. Preşedintele Parlamentului demisionează în contextul scandalului „paşaportul de aur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului cipriot a demisionat joi, în contextul scandalului ''bani contra paşapoarte'', în care sunt implicate autorităţile mai multor state membre ale Uniunii Europene (UE), informează Reuters. Guvernul cipriot a anunţat marţi că va pune capăt programului privind acordarea paşaportului în schimbul unor investiţii masive.

Demetris Syllouris este al doilea cel mai înalt oficial al Ciprului şi exercită funcţia de preşedinte al ţării în absenţa preşedintelui Nicos Anastasiades.

Syllouris, 67 de ani, a fost filmat recent de postul Al Jazeera în timp ce discuta cu un reporter sub acoperite care s-a dat drept reprezentant al unui om de afaceri chinez cu cazier judiciar. În înregistrare se poate auzi cum Syllouris promite să faciliteze cererea pentru eliberarea unui paşaport cipriot depusă de omul de afaceri chinez.

Demetris Syllouris, parlamentar de 28 de ani şi preşedinte al Parlamentului din 2011, a negat că ar fi făcut vreo ilegalitate, subliniind că toate afirmaţiile lui au fost scoase din context. "Cred cu fermitate că nu am încălcat nicio lege", declară Syllouris într-un comunicat.

În înregistrare el este văzut discutând cu "un intermediar" - reporterul sub acoperire - despre căi şi mijloace care i-ar permite presupusului investitor chinez să achiziţioneze un paşaport cipriot. Investitorul imaginar avea dosar penal, care, potrivit legii, descalifică orice solicitant de cetăţenie.

Înregistrarea a fost difuzată pe 12 octombrie, stârnind furia populaţiei şi obligând autorităţile să suspende eliberarea de cetăţenii în schimbul investiţiilor, aşa-zisul program al "paşapoartelor de aur".

Insula din estul Mediteranei a lansat în 2013 o schemă prin care oferea paşapoarte contra investiţii, peste 3.000 de persoane obţinând cetăţenia ţării prin acest program.

Comitetul MONEYVAL, comitet de experţi al Consiliului Europei pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, atenţiona, într-un raport publicat la începutul anului, că riscul unor vulnerabilităţi în programul de investiţii creşte "exponenţial" prin intermediul proprietăţilor imobiliare, unul din "vehiculele" de investiţii aflate la dispozitie.

În virtutea programului, cu o minimă investiţie de 2 milioane de euro (2,18 milioane dolari SUA) se putea obţine un paşaport şi călătorii fără viză în toată Uniunea Europeană, din care Ciprul face parte. 

Cipru renunţă la „paşaportul de aur”

Guvernul cipriot a anunţat marţi că va pune capăt programului privind acordarea paşaportului în schimbul unor investiţii masive.

Decizia renunţării la „paşaportul de aur” a fost luată din cauza breşelor de lungă durată ale acestei practici, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului cipriot, Kyriacos Koushos, referindu-se la abuzuri şi la exploatarea unor dispoziţii ale programului de investiţii.

Lansat în 2007, programul „paşaportul de aur” a adus până acum 7 miliarde de euro în vistieria Ciprului din partea a circa 4.000 de străini, în special ruşi şi chinezi. Un străin putea obţine cetăţenia Ciprului şi prin urmare cea a UE în schimbul unei investiţii în valoare de 2,5 milioane de euro, care de multe ori consta în achiziţionarea unei case pe insulă. Oraşul Limassol a devenit unul dintre principalele puncte de atracţie, fiind numit în prezent „Limassolgrad”, o aluzie la numărul mare de ruşi.

Potrivit Guvernului cipriot, programul va înceta la 1 noiembrie, iar toate „paşapoartele de aur” vor fi luate la puricat.

Comisia Europeană apreciază că această practică a dus la infiltrarea unor indivizi din crima organizată în teritoriul UE.

Anunţul cu privire la eliminarea „paşaportului de aur” a fost făcut la câteva ore după ce Al Jazeera a difuzat un reportaj care arată lacunele sistemului. Protagonistul reportajului este un client fictiv certat cu legea şi care caută o portiţă de salvare datorită schemei cipriote. Este ajutat de o reţea întreagă, de la funcţionari de stat, la agenţi imobiliari, avocaţi şi chiar şi politicieni de rang înalt.

Poliţia a deschis o anchetă în legătură cu dezvăluirile din cadrul reportajului, iar preşedintele Parlamentului Demetris Syllouris s-a retras din funcţie până la sfârşitul investigaţiei.

Săptămâna trecută, Cipru a revocat şapte „paşapoarte de aur”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite