Cine este Roman Protasevici, bărbatul pentru care a fost deturnat avionul Ryanair. UE cere o anchetă internaţională: Cum se apără Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul Ryanair deturnat la Minsk FOTO AFP
Avionul Ryanair deturnat la Minsk FOTO AFP

Regimul Lukaşneko susţine că a acţionat legal în deturnarea avionului Ryanair şi îi acuză europeni de „politizarea” incidentului în urma căruia a fost arestat opozantul Roman Protasevici.

Acuzat de terorism de stat după ce a ordonat interceptarea unui avion de pasageri şi deturnarea acestuia pentru arestarea unui opozant, caz extrem de grav, regimul aflat la putere în Belarus susţine că a acţionat în mod legal interceptând un zbor comercial.

Oamenii lui Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei”, insistă că au acţionat în legătură cu alertă de bombă. Totodată, îi acuză pe europeni, care cer o anchetă internaţională, de „politizarea” cazului.

„Nu există nicio îndoială că acţiunile organelor noastre competente erau în conformitate cu reglementările internaţionale”, a anunţat Ministerul belarus de Externe pe site-ul său, potrivit AFP.

Minskul respinge totodată „acuzaţii fără fundament” ale unor ţări europene, referindu-se la deturnarea avionului în scopul arestării tânărului opozant Roman Protasevici.

CEO-ul Ryanair: Agenţi ai KGB-ului belarus se aflau la bordul avionului

Agenţi din cadrul serviciilor belaruse de securitate (KGB) s-au aflat la bordul avionului aparţinând Ryanair deturnat de către autorităţile belaruse, a declarat luni CEO-ul companiei irlandeze low-cost Michael O'Leary, citat de AFP şi news.ro.

La fel ca Guvernul irlandez, Michael O'Leary a denunţat un act de „piraterie” din partea statului belarus.

„Se pare că intenţia autorităţilor era de a scoate un jurnalist şi persoane care călătoreau împreună cu el”, a declarat CEO-ul Ryanair pentru postul irlandez de radio Newstalk.

„Noi credem că agenţi KGB au fost de asemenea debarcaţi pe aeroport”, a acuzat el.

Michael O'Leary evocă un incident „foarte îngrozitor” pentru pasageri şi echipaj.

„Cred că este prima oară când se întâmplă aşa ceva unei companii aeriene europene”, apreciază el.

Cine este Roman Protasevici

În vârstă de 26 de ani, Roman Protasevici, este fostul redactor-şef al publicaţiei Nexta, foarte influentă în rândul opoziţiei din Belarus şi în transmiterea protestelor anti-Lukaşenko. Protasevici a fost arestat duminică după-amiază, fiind căutat de KGB-ul belarus pentru „acţiuni de terorism”. În noiembrie anul trecut, Protasevici a fost inclus pe o listă a „persoanelor implicate în activităţi teroriste” după ce a ajutat, prin intermediul Nexta, la transmiterea protestelor anti-Lukaşenko care au urmat după scrutinul prezidenţial din august.

Aeronava, care asigura o legătură din Atena (Grecia) şi Vilnius (Lituania) - două state membre ale Uniunii Europene (UE) - şi-a continuat zborul duminică seara, fără Protasevici la bord.

Înainte de a fi arestat, tânărul opozant, a cărui reşedinţă se află în Polonia, a declarat că riscă să fie condamnat la moarte în ţara sa.

Roman Protasevici FOTO Twitter

Roman Protasevici FOTO Arhivă

UE cere o anchetă internaţională

Uniunea Europeană (UE) a cerut luni o anchetă internaţională în acest caz..

„Prin acest act coercitiv, autorităţile belaruse au pus în pericol securitatea pasagerilor şi echipajului”, a denunţat luni, într-un comunicat, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell.

„O anchetă internaţională cu privire la acest incident este necesar să fie efectuată, pentru a se verifica orice încălcare a reglementărilor aviaţiei internaţionale”, a subliniat el.

UE ar putea răspunde în acest caz impunând noi sancţiuni Belarusului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite