Cine este Renato Usatîi: suspiciuni de crimă, declaraţii controversate şi lupte politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi (centru) în timpul unei acţiuni de protest la Chişinău
Renato Usatîi (centru) în timpul unei acţiuni de protest la Chişinău

Cine este Renato Usatîi? Controversatul om de afaceri şi politician moldovean Renato Usatîi a fost reţinut pentru 72 de ore, vineri seară, la revenirea din Rusia. Usatîi e învinuit de violarea secretului corespondenţei, după ce a publicat înregistrări cu convorbiri telefonice între fostul premier moldovean Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor. O nouă acţiune în forţă marca Usatîi, de care scandalurile nu se dezlipesc.

Renato Usatîi este născut la Făleşti, în nordul Republicii Moldova, într-o familie de profesori, tatăl său fiind director de şcoală. A studiat la Bălţi şi a lucrat ca inginer-şef pentru vagoanele-restaurant la Calea Ferată din Moldova, iar în 2004, după un conflict cu fostul director al întreprinderii, Miron Gagauz, s-a stabilit la Moscova. Biografia sa de mai departe rămâne o enigmă. Se cunoaşte doar că în Rusia s-a apropiat de cercuri influente şi că are afaceri foarte profitabile, scrie Timpul.

Cine este Renato Usatîi: primii paşi în viaţa politică

Activitatea politică a lui Renato Usatîi a debutat furtunos în primele luni ale anului 2014, când a preluat Partidul Popular Republican, condus de politicianul Nicolae Andronic, şi l-a redenumit în „Partidul Nostru“. Această mişcare a fost respinsă la acea vreme de Ministerul moldovean al Justiţiei, care nu a aprobat schimbarea denumirii, siglei şi preşedintelui noului partid, invocând încălcarea statutului.

În august 2014 Renato Usatîi (36 de ani) a înfiinţat un nou partid, „PaRUs“ (Partidul lui Renato Usatîi), cu scopul de a participa la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului 2014. Dar, pe 15 septembrie, Ministerul molodvean al Justiţiei a respins înregistrarea „PaRus“ din cauza unor suspiciuni de falsificare a aproximativ 30% dintre semnături.

După câteva zile de la acest anunţ, Renato Usatîi a declarat că va participa la alegerile parlamentare pe lista partidului „Patria“, condus de fostul ambasador al Republicii Moldova în România Emilian Ciobu. Însă partidul „Patria“ a fost exclus din cursa electorală, pe motiv că a folosit în campanie bani proveniţi din străinătate, fapt interzis de legislaţia Republicii Moldova. Comisia Electorală Centrală a precizat la acea vreme că a primit o sesizare din partea Inspectoratului General de Poliţie, care ar fi prezentat dovezi că partidul condus de Renato Usatîi ar fi utilizat în campanie 8,1 milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 430.000 de euro) proveniţi din străinătate. Totodată, partidul nu ar fi raportat aceşti bani Comisiei, aşa cum era obligat să facă. Documentele nu au precizat din ce ţară ar fi primit bani formaţiunea lui Usatîi, însă Codul Electoral menţionează clar folosirea unor fonduri externe, printre motivele eliminării unui concurent electoral din cursă. Potrivit observatorilor, deşi Usatîi era de multă vreme în vizorul autorităţilor, procedurile au fost lansate în ultima săptămână de campanie pentru ca acesta să nu mai poată participa, în caz de excludere din cursă, pe listele altei formaţiuni politice. Mai mult, în cursul nopţii de 27 spre 28 noiembrie, Renato Usatîi a fugit la Moscova, de unde a publicat un mesaj video în care afirma că se teme că autorităţile Republicii Moldova intenţionează să îl aresteze.

În cele din urmă, modificările statutare la Partidul Popular Republican şi redenumirea acestuia în „Partidul Nostru“ au fost aprobate pe 27 februarie 2015.

În mai 2015, Renato Usatîi a revenit în Republica Moldova şi s-a înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar al oraşului Bălţi (nord). El a câştigat detaşat fotoliul de primar cu 72,46% din voturi.

„Filantropul“ Renato Usatîi

Înainte de a se implica în viaţa politică, Renato Usatîi s-a remarcat prin organizarea unor concerte muzicale în diferite localităţi din Republica Moldova. La concertele sale au participat trupe faimoase şi artişti celebri din Europa şi din Rusia, printre care Bad Boys Blue, Grigori Leps sau Stas Mihailov . De asemenea, el s-a remarcat prin diverse acte de caritate, donând sume mari de bani. De exemplu, el a donat un milion de lei moldoveneşti (aproximativ 45.000 de euro) profesorilor din raionul Făleşti.

Cine este Renato Usatîi: suspiciuni de crimă şi declaraţii controversate

Numele lui Renato Usatîi a fost menţionat în cazuri de crimă, în diverse scandaluri, precum şi în atacul raider asupra băncii moldoveneşti „Universalbank“.

În noiembrie 2014 RISE Project a publicat un film documentar în care prezintă implicarea lui Renato Usatîi în tentativa de omor asupra omului de afaceri rus Gherman Gorbunţov. Usatîi a respins acuzaţiile, susţinând că „tot ce apare în film face parte din scenariul pe care l-am discutat înainte“.

Totodată, Usatîi a făcut o serie de declaraţii controversate. El a avertizat că dacă va ajunge la putere va construi o replică a Zidului Chinezesc pe malul Prutului. „Voi închide Ambasada Statelor Unite la Chişinău şi voi face în loc un club de karaoke, dacă aceştia nu se vor purta cum trebuie“, a mai avertizat controversatul om de afaceri şi politician moldovean.

Renato Usatîi, reţinut pentru 72 de ore

Vineri seară, Renato Usatîi a fost reţinut pe aeroportul din Chişinău, la revenirea din Rusia. Imediat după reţinere, agenţi de pază şi simpatizanţi ai lui Usatîi au blocat vehiculele autorităţilor şi au izbucnit scurte îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine, relatează site-ul de ştiri Unimedia, citat de Mediafax. El a fost dus la Procuratura Generală din Republica Moldova.

Contactată de Adevărul Moldova, Maria Vieru, şefa Serviciului de presă din cadrul Procuraturii Generale, a declarat că Renato Usatîi este învinuit de violarea secretului corespondenţei. Politicianul nu a vrut să comenteze această situaţie.

„Renato Usatîi a fost privat în mod ilegal de libertate. Nu am fost lăsată să îl însoţesc. A fost transportat cu forţa“, a deplâns intervenţia forţelor de ordine moldoveneşti avocata acestuia, Ana Ursache.

Liderul formaţiunii proruse „Partidul Nostru“ plecase marţi în Rusia după ce Procuratura Generală anunţase iniţierea cercetării penale în cazul său. Renato Usatîi a publicat online înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile pentru a arăta că aceştia sunt complici.

Procuratura Generală din R.Moldova s-a autosesizat şi a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor şi Vlad Filat, dar şi a afirmaţiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni. Cercetarea penală este efectuată de Secţia pentru criminalitate organizată din cadrul Procuraturii Generale, sub aspectul comiterii infracţiunii de încălcare a dreptului la secretul corespondenţei.

Cine este Renato Usatîi: lupte politice şi contestarea conducerii

Renato Usatii retinut

Primarul oraşului Bălţi a declarat, într-o emisiune la postul moldovean de televiziune Realitatea TV, că are înregistrări şi cu discuţiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Potrivit lui Usatîi, aceste convorbiri telefonice nu au fost interceptate de Serviciul moldovean de Securitate (SIS), ci de o aplicaţie-spion pentru telefoane mobile. „Pe telefon vine un mesaj în care apare o aplicatie şi cere să fie instalată. Odată instalată, această aplicaţie poate citi toată informaţia din telefon“, a explicat el. „Am demonstrat pe parcursul anului trecut că Usatîi este un virus care intră acolo unde îi trebuie. Am declarat anul trecut că Filat o sa fie supravegheat şi va ajunge la puşcărie. Şi am fost nevoit să-mi îndeplinesc promisiunea în faţa cetăţenilor şi am fost nevoit chiar şi pentru securitatea mea. Am făcut acest lucru pentru a demonstra că Shor şi Filat sunt complici“, a declarat Usatîi în cadrul emisiunii „Pahomi“.

Politicianul a mai dezvăluit că Filat ar fi încercat să-l convingă pe Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, să-şi asume toată vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova şi să părăsească ţara, fugind în Israel. Ulterior, Vlad Filat ar fi fost ales în funcţia de preşedinte al ţării, iar după câteva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor înapoi în R.Moldova. Vlad Filat este în arest preventiv pentru luare de mită şi fraude.

Renato Usatîi este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chişinău. Formaţiunile proruse Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, şi Partidul Nostru cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ, a preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite