Cine este extremistul olandez de dreapta Geert Wilders. „Trump al Europei” descrie Islamul drept o „ideologie a unei culturi retardate"

0
Publicat:

După 20 de ani în care a fost mai degrabă un outsider politic, Geert Wilders, liderul partidului anti-imigrație de extremă dreaptă Freedom se află mai aproape de putere ca niciodată.

Geert Wilders, fericit de rezultatele preliminare ale alegerilor
Geert Wilders, fericit de rezultatele preliminare ale alegerilor FOTO EPA EFE

Cunoscut pentru coafura sa distinctivă, blond-platinat, și retorica sa agresivă anti-Islam și anti-imigrație, Geert Wilders a fost propulsat de alegerile olandeze în locul unde îi place cel mai mult: în centrul atenției, scrie The Guardian.

Într-un seism politic, partidul Freedom al lui Wilders era pe cale să câștige cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din Țările de Jos, miercuri seara. Acest lucru i-ar putea deschide calea politicianului să joace un rol cheie în formarea următorului guvern, după o campanie electorală dominată de dezbateri pe tema imigrației.

Descriind Islamul ca "o ideologie a unei culturi retardate" și numindu-i pe marocani "scursuri", Wilders, adesea comparat cu fostul președinte american Donald Trump, pentru retorica sa inflamatoare și utilizarea agresivă a rețelelor de socializare, a fost mult timp o figură proeminentă pe scena extremei drepte europene.

Geert Wilders și-a atenuat discursul cu privire la Islam

Născut în 1963 în Venlo, în sud, aproape de granița cu Germania, Wilders a crescut într-o familie catolică cu fratele său și cele două surori. A intrat în politică ca membru al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), de unde a plecat din cauza poziției pe care o considera blândă a partidului pe tema Islamului și a imigrației.

A fondat partidul Freedom (PVV) în 2004, punând politicile anti-islam în centrul partidului său. Wilders a spus că disprețul său pentru Islam a fost alimentat de asasinarea regizorului de film anti-Islam, radicalul Theo van Gogh în 2004 și de timpul petrecut într-un un kibbutz din Israel.

În ciuda faptului că este un politician cu o prezență mediatizată, steaua lui Wilders părea să se fi stins în ultimii ani, odată cu apariția unor figuri mai tinere ale extremei drepte în Olanda, precum Thierry Baudet, liderul Forumului Naționalist pentru Democrație care a câștigat primul loc în sondaje, cu 15%, în alegerile regionale din 2019.

Dar prezența constantă a lui Wilders în politica din Țările de Jos - precum și dezbaterea tot mai aprinsă pe tema imigrației în această țară - pare să fi reușit în cele din urmă să rezoneze cu un grup mai mare.

 Wilders acuză Europa de "rusofobie isterică"
Wilders acuză Europa de "rusofobie isterică" Foto: EPA EFE

În preajma alegerilor, Wilders a încercat, de asemenea, să atenueze unele dintre cele mai controversate retorici anti-islamice, sugerând că ar putea renunța la propunerea sa de interzicere a moscheilor și a Coranului, o mișcare pe care criticii săi au considerat-o oportunistă.

În schimb, s-a concentrat pe preocupările economice în creștere, promițând să rezolve criza locuințelor și să abordeze inflația, în timp ce a descris acțiunile privind clima ca o nouă formă de tiranie din partea Guvernului oldandez.

Wilders vrea reintroducerea permiselor de muncă pentru lucrătorii din UE

Cu toate acestea, unele dintre măsurile sale propuse mai extreme - care includ restaurarea controlului la frontiere, detenția și deportarea imigranților ilegali și reintroducerea permiselor de muncă pentru lucrătorii din UE - ar schimba fundamental Țările de Jos.

La Kiev, rezultatele alegerilor din Țările de Jos vor fi întâmpinate cu îngrijorare, arată The Guardian. La fel ca alți lideri de extremă dreaptă de pe continent, Wilders a lăudat conducerea lui Vladimir Putin, protestând împotriva a ceea ce a descris ca fiind "rusofobie isterică" în Europa.

La patru ani după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Wilders a călătorit la Moscova și s-a întâlnit cu oficiali ruși de rang înalt din Duma de stat, o călătorie care a fost condamnată aspru de rudele victimelor olandeze ale zborului MH17, care l-au învinuit pentru ignorarea implicării Moscovei în dezastru.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Wilders s-a distanțat oarecum de Kremlin, numind invazia o greșeală.

Dar un guvern condus de Wilders este puțin probabil să joace același rol în ajutorarea Ucrainei, așa cum s-a văzut sub prim-ministrul Mark Rutte, care a condus efortul de a livra avioane de luptă F-16 Ucrainei.

Geert Wilder Foto EPA EFE
Geert Wilder Foto EPA EFE

Nu va mai susține trimiterea de arme în Ucraina

Asta pentru că într-una dintre ultimele dezbateri înainte de alegeri, Wilders a spus că nu ar susține trimiterea de mai multe arme în Ucraina, mai ales că ajutorul militar pare deja să încetinească.

Lucrurile vor depinde însă de ceea ce probabil va fi un proces prelungit de formare a coaliției, atât liderul GroenLinks-PvdA, Frans Timmermans, cât și șeful Partidului Popular pentru Libertate și Democrație, Dilan Yeșilgöz-Zegerius, au exclus un guvern condus de Wilders.

Pe de altă parte, Pieter Omtzigt, liderul partidului centrist NSC, a indicat că este deschis la colaborare cu PVV.

Ceea ce pare sigur este că, după șase rânduri de alegeri, Wilders este mai aproape de putere ca niciodată.

"Va fi mult de muncă, dar suntem pregătiți să guvernăm", a spus el pe măsură ce primele rezultate au început să sosească. "Aceasta este cea mai frumoasă zi a vieții mele politice."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite