Cele mai bune brigăzi ucrainene, în vizită la închisori în căutare de recruți. Care sunt criteriile lor de selecție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandantul de batalion, Dmitro Kuharciuk, în vârstă de 34 de ani, se află la o închisoare din centrul Ucrainei, încercând să recruteze deținuți sănătoși, puternici din punct de vedere fizic și motivați în unitatea sa, Brigada 3 de Asalt, relatează CNN. Cu toate că noua lege a mobilizării, intrată în vigoare luna trecută, prevede ca deținuții eliberați pentru a sluji în armată să facă parte din unități separate, unii dintre comandanți ar dori ca aceștia să fie camarazii lor.

Soldați ucraineni la antrenamente FOTO PROFIMEDIA
Soldați ucraineni la antrenamente FOTO PROFIMEDIA

Guvernul de la Kiev a introdus luna trecută o nouă lege ce permite recrutarea persoanelor condamnate care îndeplinesc anumite condiții, acestea având posibilitatea de a fi eliberate condiționat dacă semnează un contract pentru a servi în armată. 

Nu pot beneficia de lege cei condamnați pentru infracțiuni împotriva securității naționale a țării sau pentru fapte de corupție deosebit de grave. Sunt excluși și cei care au comis infracțiuni violente, precum și persoanele condamnate pentru mai multe crime,  infracțiuni comise cu cruzime sau pentru omoruri însoțite de viol sau violență sexuală.

Kuharciuk le povestește despre experiența sa în bătăliile pentru orașele Bahmut și Avdiivka, dar altminteri nu face promisiuni mari: „Nu va fi ușor. Dar când vii la noi, vii într-o familie”. El dorește ca deținuții pe care îi va recruta să servească nu în unități speciale separate, ci să fie integrați în batalioanele deja existente ca infanterie obișnuită.

„Cum poți avea o atitudine diferită față de oamenii care vin la tine, care vor sta în aceeași tranșee cu tine, care vor participa la operațiuni de asalt împreună cu tine și te vor sprijini?”, remarcă el.

După ce a fost adoptată legea mobilizării, pe fondul penuriei de soldați care să înlocuiască rândurile epuizate ale armatei,  Ministerul ucrainean de Justiție a anunțat că deținuții, care trebuie să se înscrie din proprie inițiativă, vor servi în unități separate.

Alți comandanți însă, deși sunt în favoarea recrutării condamnaților, nu sunt atât de siguri că este cea mai bună idee.

„Prizonierii ar trebui să lupte în unități separate. Și au nevoie de oameni foarte buni care să-i conducă”, a declarat pentru CNN un comandant, care poartă indicativul „Teren” și care luptă la Avdiivka.

„Nu sunt deloc împotrivă ca deținuții să lupte. Sunt surprins doar că nu am folosit această idee la începutul războiului. Există întotdeauna o mulțime de victime în rândul infanteriei, iar dacă condamnații vor (și își riscă viața) să meargă să lupte în cadrul infanteriei, este o decizie bună”, a adăugat el.

Recrutori din mai multe brigăzi au vizitat deja această închisoare de 700 de oameni, iar aproximativ 100 de deținuți au semnat deja contracte cu diferite unități.

Când li se adresează camaradul care îl însoțește pe comandantul de batalion, mulți deținuți încep să asculte cu mai multă atenție. Bărbatul cu indicativul de apel „Dato” și-a petrecut cea mai mare parte a vieții după gratii.

Condamnat pentru diverse infracțiuni, a evadat de trei ori și a fost eliberat condiționat în februarie 2022, după ce a ispășit 31 de ani. S-a alăturat armatei ucrainene la doar câteva ore după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă la 24 februarie 2022.

Dato, în vârstă de 58 de ani, impune respect în rândul deținuților. Zeci de prizonieri se agață de fiecare cuvânt al său. Unii sunt afară, în curte, alții se apleacă pe ferestrele celulelor lor. El le vorbește despre onoare, datorie și reputație. „Aceasta este șansa voastră de a vă reabilita în ochii copiilor voștri”, le spune el.

Aproape aceleași drepturi ca soldații obișnuiți

Recruților din rândul condamnaților li se va acorda același concediu ca celorlalți militari și vor avea dreptul la același salariu, dar nu vor primi concediul anual standard pentru celelalte trupe, potrivit legii.

„În Ucraina, motivația se bazează în mare parte pe patriotism. Deținuții noștri se înrolează în armată în mod voluntar...Acesta este un serviciu militar al statului, cu toate garanțiile: salariu, asigurări sociale, plăți în caz de rănire, deces și așa mai departe”, a subliniat ministrul ucrainean al justiției.

Potrivit Ministerului Justiției, 26.000 de persoane se află în prezent în închisoare în Ucraina. De la intrarea în vigoare a legii, 5.000 de deținuți au aplicat să se alăture armatei, spune ministerul. Aproape 2.000 au trecut deja examenul medical și au fost eliberați din închisoare de către instanțe pentru a servi în armată.

Prima tranșă de deținuți voluntari se află deja în pregătire de bază, potrivit ministrului justiției Denys Maliuska, care a precizat că așteaptă să se înscrie mai mulți condamnați. Mulți vor să vadă ce se întâmplă cu prima rundă de recruți, a spus el, dar reacția inițială a fost pozitivă. El crede că mulți deținuți percep programul drept o șansă de a li se șterge eticheta de „fost prizonier”, dar nu numai.

„Cu siguranță există riscuri. Totuși moralul și starea de spirit a celor care sunt eliberați din închisoare sunt mult mai ridicate decât ale celor care au fost mobilizați de pe stradă”.

„O persoană mobilizată cu forța care nu a vrut să meargă în armată vede acest lucru ca pe o tragedie și o deteriorare a condițiilor sale de viață. Și te poți aștepta la dezertare din partea acestei categorii (de soldați) mult mai mult decât din partea unei persoane pentru care reprezintă o ascensiune pe scara socială, venituri, stil de viață și respect. Pentru deținuți, este o ascensiune pe scara socială".

Guvernul știe că prizonierii ar putea prezenta o provocare pentru comandanți de pe teren, totuși ministrul spune că legea poate fi modificată după cum este necesar, în funcție de cum vor evolua lucrurile în practică. Multe lucruri vor depinde de comandanții unităților și de capacitatea lor de a stabili disciplina în unitățile de prizonieri, a spus el.

Poveștile deținuților care se înrolează

Pe un teren de antrenament din centrul Ucrainei, un grup de prizonieri se află deja în a doua săptămână de instruire de bază. Printre ei se află Dmitro, în vârstă de 28 de ani, a cărui soție și doi copii mici au fost uciși într-un bombardament rusesc asupra orașului estic Izium, la doar câteva săptămâni de la invazia pe scară largă a Ucrainei, în timp ce el ispășea o pedeapsă de patru ani și jumătate de închisoare.

Dmitro a declarat pentru CNN că și-a dorit să meargă pe front în momentul în care a început războiul. Astfel că atunci când recrutorii au vizitat închisoarea în care se află a fost printre primii care s-au înscris.

„Am avut o soție și copii și știam că cineva trebuie să-i protejeze. Dar, din moment ce nu am putut, voi proteja acum alte familii care vor să trăiască și să aibă copii”, a spus un prizonier.

Acesta a adăugat că a fost orfan și a început să fure de când era tânăr. El a spus că crede că închisoarea îi învață pe oameni cum să supraviețuiască într-un mediu dificil, ceea ce înseamnă că foștii deținuți ar putea fi capabili să facă față mai bine presiunilor din prima linie decât civilii obișnuiți.

„Mi-a mai rămas un an și cinci luni de pedeapsă. Nu este mult. Aș putea să stau în închisoare și să nu merg la război. Dar sunt motivat. Nu vreau ca alți oameni să treacă prin asta”, a spus el, referindu-se la pierderea familiei sale.

Dintre cei 17 deținuți care au dorit să se înroleze în ziua în care jurnaliștii CNN au vizitat închisoarea, Brigada a 3-a de asalt a recrutat 12. Kuharciuk a comentat că este „un număr foarte bun". Brigada este una dintre cele mai căutate unități și, de obicei, respinge mai mult de jumătate dintre deținuții care doresc să i se alăture.

Interviul de selecție presupune întrebări despre trecutul și motivația condamnaților. Brigada nu îi acceptă pe cei peste 50 de ani, pe cei cu probleme grave de sănătate sau care nu sunt apți din punct de vedere fizic. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite